Dodaj do ulubionych

Egzamin i choroba

02.05.12, 08:44
Kurczę pieczone, egzamin mamy niedługo, w ostatnim możliwym terminie (w czerwcu szkoła już będzie zamknięta). A moja flecistka ma właśnie spastyczne zapalenie oskrzeli, co oznacza, że ona nie tylko dmuchnąć we flet nie może, ale ze zwykłym oddychaniem ma kłopoty.

Nawet jeśli wróci do formy oddechowej do egzaminu, to już się nie zdąży porządnie przygotować.
Co z tym fantem robić?
Obserwuj wątek
    • mama_mak Re: Egzamin i choroba 02.05.12, 09:38
      nie macie innej w szkole ?
      • kocianna Re: Egzamin i choroba 02.05.12, 11:56
        Yyy - chodzi mi o dziecko smile Dziecko jest chore i nie może grać na flecie. Dziecko siebie nie zdązy przygotować do egzaminu - dwa dni temu zdałaby go lepiej lub gorzej, a teraz będzie miała długą przerwę. Po feriach wiosennych sytuacja z jej graniem była tragiczna, a ona mimo wszystko chociaż troszkę ćwiczyła. Teraz nie może ćwiczyć, a egzamin... da się przenieść na jesień? Jak to jest, jeśli np. pianista złamie rękę na dzień przed egzaminem?
        • mama_mak Re: Egzamin i choroba 02.05.12, 12:23
          Ok, zle zrozumialam. Chyba musisz pogadac w szkole, to troche jak choroba zawodowa, po prostu nie moz i koniec. Moj kuzyn kiedys zlamal reke i zdawal fortepian faktycznie pozniej ale to byl przedmiot poboczny (studiowal spiew) no i na AM tez moze inne zasady. Mnie sie wydaje logiczne, ze po prostu technicznie nie moz, moze wez zaswiadczenie od lekarza ???
          • mama_dorota Re: Egzamin i choroba 02.05.12, 18:44
            Mój syn z powodu pobytu w szpitalu nie zdawał egzaminu półrocznego, nawet nie udało się namówić nauczycieli na zorganizowanie komisji dla niego w innym terminie, tylko stopień nauczyciel postawił, niestety uważał, że w takiej sytuacji jest zobowiązany postawić niższy, a nie miał racji. Ale poinformowano mnie też, że gdyby chodziło o końcowy, to komisja musiałaby się zebrać. Koleżanka mojej córki nie zdawała także tego półrocznego, bo miała anginę, rodzice przynieśli zaświadczenie lekarskie, a pani postawiła piątkę. Tak więc w Polsce półroczny może się nie odbyć i stopień stawia nauczyciel, końcoworoczny musi być przed komisją, ustala się inny termin. Rok temu jeden skrzypek u nas zdawał egzamin do II stopnia miesiąc po innych, bo w normalnym terminie miał złamaną rękę.
            • solaris31 Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 09:51
              Tak więc w Polsce półroczny może
              > się nie odbyć i stopień stawia nauczyciel, końcoworoczny musi być przed komisj
              > ą, ustala się inny termin.

no chyba nie do końca wink przepisy mówią o tym, że w razie choroby uczeń może mieć wystawioną ocenę bez egzaminu. rodzic powinien w dniu egzaminu prznieść komisji zwolnienie lekarskie, a do rady pedagog. pismo z prośbą o klasyfikację dziecka bez egzaminu , ze względu na chorobę.

rada pedagogiczna może taką ocenę wystawić, i jest to nieważne, czy to koniec, czy środek roku. ale rzeczywiście - może też wyznaczyć drugi termin egzaminu, i dziecko będzie grało egzamin w tym drugim terminie, a to oznacza, że będzie klasyfikowane później, nie w terminie normalnym - w mojej szkole jest to sierpień, czyli termin poprawkowy. decyzja rady pedagogicznej jest tu kluczowa, głosowanie odbywa się na zasadzie normalnej większości głosów. nic tu obligatoryjnego nie ma.

co do egzaminów wstępnych - one musza się odbyć, to regulują przepisy dotyczące rekrutacji.
              • mama_dorota Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 10:28
                Przepisów nie czytałam, powtarzam informacje przekazane niezależnie przez dwóch nauczycieli oddzielnych sekcji. Mam nadzieję, że przepisy rzeczywiście regulują kwestię egzaminów nie tylko w przypadku krótkotrwałej, ale i długotrwałej choroby. Nie raz zastanawiałam się nad tym, czy gdyby któreś z moich dzieci chorowało przez długi czas, to musiałabym je zabrać z OSM.
                • solaris31 Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 12:29
                  przepis jest bardzo jasny, uczen który z powodów losowych lub zdrowotnych nie przystąpil do egzaminu z przedmiotu głównego / w Twoim wypadku - instrumentu/ może do niego przystąpić w innym wyznaczonym terminie.

w uzasadnionych przypadkach rada może klasyfikować ucznia bez egzaminu, wtedy ocenę ustala nauczyciel przedmiotu, a rada ją głosuje. ale to się musi odbyć na Twoj wniosek, ocena bez egzaminu nie może być wystawiona bez pisemnej prośby rodzica. i tak, jak wspomniałam - mimo twojego wniosku, rada może się nie zgodzić na zwolnienie z egzaminu, wtedy dyrektor wyznacza nowy termin egzaminu.

poczytaj też w statucie szkoły - szkoły mają prawo do własnych regulacji, ale nie mogą one stać w sprzeczności z przepisami ogólnymi.

poszukaj tych przepisów tutaj wink mowa o rozporządzeniu w sprawie klasyfikowania i oceniania

www.cea.art.pl/akty_prawne.html
                  • mama_dorota Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 12:58
                    Dzięki za te akty prawne. Mogą się przydać.
                    • solaris31 Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 13:23
                      koniecznie przejrzyj statut szkoły i wewnątszkolny regulamin oceniania. to ważne dokumenty, i zwykle znajdują się na stronach szkoły. a jeśli nie, masz do wgladu u dyrekcji, powinien Ci je tez udostępnić wychowawca.

ja mam pełny zestaw u siebie w klasie, chociaz nie jestem dyrektorem, a zwykłym nauczycielem wink
                      • solaris31 Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 13:24
                        wewnątrzszkolny oczywiście wink
                        • mama_dorota Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 13:36
                          Wewnątrzszkolny przeglądałam gdy córka dostała się do szkoły, ale zrobię to ponownie. Tylko raz syn nie miał egzaminu, ale dostał 4-kę od nauczyciela, który, jak pisałam, uważał, że w tej sytuacji tak musi i tyle. Nie uzasadniał tego niczym innym. Ciekawe, że zasady rekrutacji w naszej szkole są inne (chodzi o wiek I-klasistów), niż w tych dokumentach, gdzie pominęli 7-latki. To ewidentny błąd, bo piszą, że do I klasy OSM przyjmują 6- i 5-latki smile
                          • solaris31 Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 19:48
                            przepisy dotyczące nowej rekrutacji weszły w życie całkiem niedawno - my nowelizowaliśmy statut i szkolny regulamin jakieś 3 tygodnie temu dopiero. sądzę, że albo nie ma nowego regulaminu na stronie, albo szkoła jeszcze nie zdążyła.

mówiąc nawiasem, ten przepis jest idiotyczny - 5 latek w szkole muzycznej to jednak za wcześnie stanowczo.
                            • mama_dorota Re: Egzamin i choroba 04.05.12, 21:37
                              No a tegoroczne 7-latki się nie załapały wink
                              • solaris31 Re: Egzamin i choroba 05.05.12, 10:57
                                nie wink chodziło o obniżenie wieku szkolnego przez MEN do wieku 6 lat - w ubiergłym roku szkoły muzyczne przyjmowały dzieci 6-letnie poza prawem trochę, bo min. kultury nie przygotował odpowiedniego rozporządzenia i wg prawa nie można było przyjmować 6-latków.

i daltego teraz jest nowe prawo, z obnizeniem wieku szkolnego także w szkołach muzycznych. w przepisach jest napisane jasno, że można przyjąć dziecko do I stopnia od 5 roku zycia do bodajże 8 albo 9. nie pamiętam dokładnie, a nie mam czasu szukać wink

tak więc - o 7-latkach nikt nie zapomniał big_grin
                                • djpa 7-latki 05.05.12, 12:42
                                  W dokumencie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA KULTURY i DZIEDZICTWA NARODOWEGO z dnia 16 czerwca 2011 r.
                                  w sprawie warunków i trybu przyjmowania uczniów do publicznych szkół i placówek artystycznych oraz przechodzenia z jednych typów szkół do innych

adres www.cea.art.pl/akty_prawne/tryb_przyjmowania.pdf

jest napisane tak:
                                  O przyjęcie o klasy pierwszej ogólnokształcącej szkoły muzycznej I stopnia może się ubiegać kandydat, który w danym roku kalendarzowym kończy 6 albo 5 lat w przypadku podjęcia decyzji o wcześniejszym przyjęciu dziecka do szkoły, o której mowa w ... itd.

Pod koniec tego dokumentu jest wspomniane, że w roku szkolnym 2011/2012 do szkoły muzycznej o cyklu sześcioletnim są również przyjmowani kandydaci, którzy w 2011 kończą 7 lat.

Natomiast interesująca nas OSM w kryteriach rekrutacji ma napisane tak:
                                  1. W roku szkolnym 2012/2013 do klasy pierwszej OSM I st. przyjmowani są kandydaci, którzy w roku 2012 kończą 7 lat lub dzieci, które przed dniem 1 września 2012 r. kończą 6 lat.

Nietrudno zauważyć, że zbiory kandydatów określone przez rozporządzenie oraz przez szkołę są różne.

Przypuszczam, że rozporządzenie powinno zostać zaktualizowane, powinno wziąć pod uwagę przesunięcie reformy obowiązku szkolnego dla sześciolatków. Tym bardziej, że OSM, jak widać, wolą starsze dzieci...
                                  • solaris31 Re: 7-latki 05.05.12, 16:07
                                    oczywiście, że wolimy dzieci starsze - ręka jest lepiej rozwinięta i o rok starsza wink

ale to rozporządzenie musiało być nowelizowane, bo na gwałt zmienialiśmy własne przepisy zupełnie niedawno - poszukam jeszcze w necie. chyba, że to nasz szef przespal sprawę - ale nie wydaje mi się, bo mieliśmy kłopoty w ub roku z arkuszem organizacyjnym i 6-latkami, które nie były nigdzie ujęte. przypomnę tylko, że arkusze składa się do końca maja, a rozporządzenie jest z czerwca, więc problemu nie zauważono na czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka