Dodaj do ulubionych

"Darmowe" podreczniki a OSM

19.07.14, 08:19
Jak to się ma do podręczników z przedmiotów muzycznych? Ktoś z Was wie?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 19.07.14, 16:11
      W OSM na przedmioty obowiązkowe w Polsce dla wszystkich szkoła dostanie podręcznik oraz dofinansowanie na ćwiczenia. Czyli każde dziecko dostanie darmowy podręcznik rządowy plus 50zł na materiały ćwiczeniowe (kserówki lub coś od wydawnictw) i 25zł na podręcznik do angielskiego. Pieniądze na każde dziecko rozdysponuje szkoła, rodzić ich do ręki nie dostanie.

Cała reszta nie jest obowiązkowa, więc resztę kupują rodzice, czyli: rytmika, religia, niemiecki, zajęcia wyrównawcze, dodatkowe i co tam jeszcze szkoła proponuje.
      • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 19.07.14, 20:15
        Napisałam na podstawie tego:
        naszelementarz.men.gov.pl/faq/
      • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 07:41
        djpa napisała:
        > Cała reszta nie jest obowiązkowa, więc resztę kupują rodzice, czyli: rytmika, r
        > eligia, niemiecki, zajęcia wyrównawcze, dodatkowe i co tam jeszcze szkoła propo
        > nuje.
        U nas dyrektorka mówiła,że podręcznik do niemieckiego,dzieci otrzymają ze szkoły i po roku będzie do zwrotu. jedyne co trzeba kupić,to religia. To jest publiczna SP. nie OSM. Najlepiej dopytać u źródła,czyli w sekretariacie. wink
        • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 21:23
          Jeśli jest w szkole niemiecki i nie ma angielskiego, to może tak być jak piszesz.
          Taka sytuacja może też być też wtedy, jeśli szkoła zorganizuje pieniądze na podręcznik z niemieckiego. Na przykład dostanie pieniądze z gminy. Ale jeśli niemiecki jest nieobowiązkowy, to kupować podręcznika do niemieckiego nie musi. Choć może.
          • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 21:58
            djpa napisała:

> Jeśli jest w szkole niemiecki i nie ma angielskiego, to może tak być jak piszes
            > z.
            > Taka sytuacja może też być też wtedy, jeśli szkoła zorganizuje pieniądze na pod
            > ręcznik z niemieckiego. Na przykład dostanie pieniądze z gminy. Ale jeśli niemi
            > ecki jest nieobowiązkowy, to kupować podręcznika do niemieckiego nie musi. Choć
            > może.
            U nas w szkole jest niemiecki i angielski (po jednym języku na oddział klasowy). Moja córka będzie mieć niemiecki. W ofercie Nowej Ery są pakiety ćwiczeń do eleMENtarza z podręcznikiem do angielskiego,lub do niemieckiego. U nas akurat obydwa języki są obowiązkowe. wink
            • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 22:02
              Czyli angielski macie w ramach 25zł na angielski, a niemiecki w ramach 50zł na materiały ćwiczeniowe. W sumie dobrze to szkoła wymyśliła big_grin
              • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 22:08
                djpa napisała:

> Czyli angielski macie w ramach 25zł na angielski, a niemiecki w ramach 50zł na
                > materiały ćwiczeniowe. W sumie dobrze to szkoła wymyśliła big_grin
                Szczerze,to nie wiem,co szkoła wykombinowała.Nawet nie wiem który podręcznik będą mieć,tylko wiem,że będą mieć niemiecki. wink Szkoda,że nie włoski,francuski,albo np. hiszpański. Bo potem w gimnazjum wchodzą te zamienne języki i będzie im się niemiłosiernie mylić.
                • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 21.07.14, 06:45
                  Wszystkie podręczniki, za które zapłaci szkoła, będą własnością szkoły.
                  Jeśli zgubicie, zniszczycie, to trzeba będzie odkupić.
                  • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 21.07.14, 08:58
                    djpa napisała:

> Wszystkie podręczniki, za które zapłaci szkoła, będą własnością szkoły.
                    > Jeśli zgubicie, zniszczycie, to trzeba będzie odkupić.

Nie odkupić,ale zapłacić karę,bo te "cudne"elementarze nie będą dostępne na wolnym rynku. Też wolałabym go kupić do domu,aby dziecko nie musiało się stresować,że niechcący zniszczy. wink
                    • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 21.07.14, 12:01
                      Szkoły podstawowe i gimnazja będą mogły żądać od rodziców ucznia zwrotu kosztu zakupu podręcznika lub materiału edukacyjnego w przypadku uszkodzenia, zniszczenia lub niezwrócenia podręcznika lub materiału edukacyjnego. Dotyczy to również podręcznika zapewnionego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania, z tym, że w tym przypadku zwrócona kwota będzie stanowić dochód budżetu państwa.

Podręcznik jest w wersji pdf na stronie MEN, można sobie wydrukować.
                      • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 21.07.14, 15:57
                        djpa napisała:

> Szkoły podstawowe i gimnazja będą mogły żądać od rodziców ucznia zwrotu kosz
                        > tu zakupu podręcznika lub materiału edukacyjnego w przypadku uszkodzenia, znisz
                        > czenia lub niezwrócenia podręcznika lub materiału edukacyjnego. Dotyczy to równ
                        > ież podręcznika zapewnionego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wycho
                        > wania, z tym, że w tym przypadku zwrócona kwota będzie stanowić dochód budżetu
                        > państwa.

"Świetne"rozwiązanie:rodzic podwójnie zapłaci za ten eleMENtarz. Po prostu SUPER big_grin Tylko na razie nikt jeszcze nie wie ILE to CUDO ma kosztować. wink

> Podręcznik jest w wersji pdf na stronie MEN, można sobie wydrukować.
                        Owszem,wszystko można;ale ja(podobnie jak większość rodziców) nie mam dystrybutora z tuszem do drukarki. wink Tak przy okazji,to nasza dyrektorka wymyśliła taki diabelski plan: Dzieci nie muszą nosić podręczników do domu,tylko uczyć się czytać będą na internetowej wersji podręcznika ! big_grin big_grin big_grin Tylko jest małe "ale": są rodziny,które nie mają dostępu do internetu. wink
                        • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 21.07.14, 18:46
                          Gdzieś czytałam, że komplet podręczników do zintegrowanego (4 sztuki) z MEN kosztuje 140zł.

Coś widzę, że cała reforma podręcznikowa niezbyt Ci się podoba? Ja też mam bardzo mieszane uczucia... Jest tyle krytyki merytorycznej pod kątem tych podręczników, np. tu:
                          wpolityce.pl/lifestyle/193221-nie-sposob-wymienic-wszystkich-mankamentow-tego-podrecznika-jest-on-po-prostu-kiepski-tzw-darmowy-podrecznik-oczami-pedagog-ireny-budziszewskiej
                          i tu
                          ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=593&Itemid=
                          i tu:
                          sliwerski-pedagog.blogspot.com/2014/04/ele-miele-men.html
                          A szkoły prywatne też mówią, że z niego uczyć nie będą...
                          www.radiomaryja.pl/informacje/niepubliczne-podstawowki-nie-chca-darmowego-podrecznika/
                          Dlaczego nie wybrali jakiegoś już istniejącego podręcznika? O czym będą czytanki w rządowym podręczniku w drugiej, trzeciej klasie?
                          • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 22.07.14, 07:38
                            djpa napisała:

> Gdzieś czytałam, że komplet podręczników do zintegrowanego (4 sztuki) z MEN kos
                            > ztuje 140zł.
                            >
                            > Coś widzę, że cała reforma podręcznikowa niezbyt Ci się podoba? Ja też mam bard
                            > zo mieszane uczucia... Jest tyle krytyki merytorycznej pod kątem tych podręczni
                            > ków, np. tu:

Masz rację;nie podoba mi się.O ile sam pomysł był dobry,to cała reszta jest do luftu(jak zwykle,gdy coś za dużo kombinują) uncertain Ten podręcznik miał być niby dużo tańszy od pakietów,ale widać że niczym się nie różni(bo gdyby dodać do tego pseudo elementarza normalne ćwiczenia( w ilości jaką daje np. N.E. czy Didasko, to zestaw też wyszedłby ok. 300 zł.) Przez te ich pomysły wszystkie pozostałe podręczniki podrożały o minimum 10% (odczułam to dość boleśnie kupując podręczniki dla starszej do IV kl.uncertain )I taką mamy korzyść z "darmowego" podręcznika.
                            > Dlaczego nie wybrali jakiegoś już istniejącego podręcznika? O czym będą czytank
                            > i w rządowym podręczniku w drugiej, trzeciej klasie?
                            Mam nadzieję,że w następnych klasach,pójdą po rozum do łowy i się wycofają z tego "eleMRNtarza" (nawet komputer tą nazwę podkreśla na czerwono,jako błąd gramatyczny,a oni chcą uczyć dzieci z podręcznika z błędami i to już na okładce uncertain
                        • djpa Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 04.09.14, 08:35
                          Nie jest tak źle, jeśli się zgubi lub zniszczy, to trzeba będzie zapłacić nie więcej niż 5zł:
                          naszelementarz.men.gov.pl/cena-naszego-elementarza/
                          • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 04.09.14, 10:54
                            Tak wiem,że taka kwota będzie pobierana od rodzica,za podręcznik,który dziecko zniszczyło w jakikolwiek sposób. Ta informacja,jednak została podana dopiero w tym tygodniu.Wcześniej nie mówili NIC. Nasz dyrektorka na pytanie o wysokości kaucji/kary wspomniała nawet o 25 zł. uncertain
    • pepperann Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 19.07.14, 18:52
      Moja córka rozpoczyna od września nauke w OSM i na zebraniu powiedziano, że za materiały do kształcenia słuchu rodzice muszą zapłacić sami. W sumie logiczne, bo przedmioty muzyczne wręcz podpadają pod inne ministerstwo! Natomiast przedmioty "normalne szkolne" są dosponsorowane tak samo jak we wszystkich szkołach podstawowych
    • joanka72 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 19.07.14, 23:23
      Dziękuję Wam bardzo. U nas zakazano kupowania podrecznikow, stąd moje pytanie. Pewnie 1.09 dowiemy się, co mamy kupić.
      • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 07:47
        Jeśli komuś przysługuje refundacja,to może się starać o zwrot kosztów za podręczniki typowo muzyczne. Tak było napisane na stronie MEN-u.
        • olga727 Re: "Darmowe" podreczniki a OSM 20.07.14, 07:59
          www.men.gov.pl/index.php/wyprawka-szkolna/1119-wyprawka-szkolna-w-2014-r

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka