15.12.11, 15:54
Witam,
Czy któreś z Waszych dzieci przechodziło świnkę? Dzisiaj pani ze szkoły zadzwoniła, ze jest opuchnięty z jednej strony i źle się czuje. Poszłam po niego no i faktycznie, ma tak poniżej ucha, z jednej strony. Gorączki nie ma, wczoraj jakiś katar mu się zaczął, ale nie mógł się wysmarkać, gdzieś mu tam głęboko siedziało. No i się zastanawiam czy to od tego kataru, czy może świnka. Zadzwoniłam do przychodni, to na środę dopiero wolny termin, pytam się czy czasem nie było zachorowań na świnkę, babka mówi, że przecież był szczepiony. No ale nie wiem, czy szczepienie to jest 100% gwarancja, że sie nie zachoruje.
Czy u Was się przytrafiła ta choroba?
Obserwuj wątek
    • madziaaaa Re: Świnka 20.12.11, 11:22
      Szczepienie nie powoduje, że nie zachorujemy, a jedynie, ze przebieg choroby będzie łagodniejszy i unikniemy powikłań. U mnie w przedszkolu była ostatnio świnka(1 przypadek) i większość dzieci w p-lu miała szkarlatynę.
      • malagochna Re: Świnka 22.12.11, 16:18
        No wlasnie ja tez tak uwazam, ze szczepienie nie jest dla nas gwarancja nie zachorowania i zdumiewa mnie takie wlasnie podejscie beztroskie, ze juz na 100% nie zachoruje sie jak sie jest szczepionym. A poniewaz swinka moze dac niebezpieczne powiklania u chlopakow, to wolalam sie upewnic. No ale nie mial na szczescie, jakas infekcja zwykla.
        Zdrowka zycze!
        • sarna73 Re: Świnka 25.12.11, 09:24
          Mikołaj na poczatku września też opuchł - oprócz tego nie miał zadnych objawów - jednak pani dr zleciła badania krwi, wyszło że miał świnkę, mimo iż szczepiony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka