Dodaj do ulubionych

Encyklopedie

06.03.13, 08:23
Kupujecie dzieciom encyklopedie i inne książki popularno-naukowe?
Czy dzieci z tego korzystają czy to raczej zbieracze kurzu na półkach?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Encyklopedie 06.03.13, 08:35
      moje dzieci się wychowują na encyklopediach, niestety ma to swoją wadę (zwłaszcza w przypadku starszaka), że literatury nie bardzo mu się chce czytaćsad
    • dorotakatarzyna Re: Encyklopedie 06.03.13, 08:48
      Od kiedy odkryły wikipedię, encyklopedia nie musi istnieć.
      Są dzieci, które uwiebiają książki naukowe, ale większość do nich nie zagląda.
    • jagabaga92 Re: Encyklopedie 06.03.13, 09:02
      W edukacji syna nastawiamy się na wersje elektroniczne wiedzy fachowej. Jeśli będziemy kupować encyklopedię, to multimedialną. Wersje w postaci papierowych cegiełwink mam z czasów swojej edukacji, więc dziecko dowie się jak to dawniej w szkole "ciężko" byłowink.

Z nowoczesnych "cegieł" ma atlas zwierząt, który dostał w prezencie. Czasem zagląda, ale woli Encyklopedię techniki wojskowej (wiano mężawink).
    • budzik11 Re: Encyklopedie 06.03.13, 10:12
      Encyklopedii nie, ale rózne książki popularno-naukowe - jak najbardziej. Zwłaszcza przyrodnicze - o zwierzętach wodnych, leśnych, latających, ślady zwierzą, życie na wsi. Poza tym - dzieci lubią książki z okienkami - o ciele ludzkim, maszynach itp.
    • mika_p Re: Encyklopedie 06.03.13, 11:18
      Tak. Po starszaku mam tego w domu z metr bieżący, a jeszcze trochę pojawiło się dla młodszej. Głownie sa to prezenty, nagrody, ja kupowałam takie cienkie (bo tanie, ale za to częściej) i ksiazkę o historii Polski.
      Owszem, w swoim czasie dziecięta czytały namiętnie, potem stopniowo przerzuciły się na beletrystykę.
    • olena.s Re: Encyklopedie 06.03.13, 12:06
      W szkle mojego dziecka są mocno czytane - ale nie encyklopedie, tylko popularno naukowe - historia, biografie, pogoda, zwierzęta itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka