Dodaj do ulubionych

ortografia

09.05.15, 08:07
Macie jakieś fajne sprawdzone pomysły jak nauczyć dziecko ortografii ? Może jakieś zabawy ? Mój syn 7 lat w ciągu ostatnich 3 dni miał dyktanda z ż, rz , u ,ó, ch , h. .cała klasa wypadła kiepsko i zadanie domowe na weekend nauczyć dzieckoO zasad W poniedzAlek spr ze słówek .
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: ortografia 09.05.15, 08:14
      jezeli nie ma jakiejs przypadlosci...

to robic dyktanda w domu.. np po 4-5 zdan. I slowa z bledem powinien przepisan pod dyktandem, no jedna linijke, ale wczesniej warto przedyskutowac dlaczego jest to blad.

U mnie bardzo pomoglo. Mlody robi po 3 tygodniach duzo mniej bledow. Oczywiscie co 2-3 dzien sprawdzam czy zapameilatl wyrazy, ktore napisal zle i jeszcze raz je dyktuje, ale w innym zdaniu.
    • morekac Re: ortografia 09.05.15, 08:37
      3 dni miał dyktanda z ż, rz , u ,ó, ch , h.
      Tak, bo nie ma to, jak zrobić sprawdzian ze wszystkiego na raz i się martw rodzicu. Jeśli cała klasa wypadła słabo, to może nauczycielka powinna się zastanowić, co ona zrobiła źle? I nauczycielka pewnie panikuje przed testem na koniec pierwszej klasy.
      A zasady zasadami - ale przez weekend nie da się opanować wszystkich zasad ortogradicznych i przećwiczyć adekwatnej ilości przykładów, by to utrwalić. Dzieciaki zgłupieją jeszcze bardziej i wszystko im się pomiesza i możliwe, że dyktando wypadnie znacznie gorzej niż to pierwsze.
      • mama2na6 Re: ortografia 09.05.15, 09:19
        Dokładnie tak jest ...A prawda taka ze Pani nie wytlumaczyla zasad pisowni oprócz po jakich literaci piszemy rz resztę zostawiła rodzicom z dopiskiem w dzienniczku ,, proszę nauczyć na poniedziałek zasad ortografii ponieważ dziecko sobie nie radzi ... wpis dostało przynajmniej 8 osób z klasy ..
        • fogito Re: ortografia 09.05.15, 09:39
          Padlabym, gdybym cos takiego zobaczyla. Odeslij Pani pytanie, dlaczego ona sobie z uczeniem nie radzi big_grin
          • maksimum Re: ortografia 09.05.15, 19:26
            fogito napisała:

> Padlabym, gdybym cos takiego zobaczyla. Odeslij Pani pytanie, dlaczego ona sobi
            > e z uczeniem nie radzi big_grin

POlska sloma ci z butow wylazi.
            • fogito Re: ortografia 09.05.15, 22:13
              To komplement, bo ja patriotka jestem smile
        • morekac Re: ortografia 09.05.15, 10:12
          ..A prawda taka ze Pani nie wytlumaczyla zasad pisowni opr
          > ócz po jakich literaci piszemy rz resztę zostawiła rodzicom z dopiskiem

Rób aferę. Pani coś się pomyliło z zakresami obowiązków nauczycieli i rodziców.
        • jakw Re: ortografia 09.05.15, 15:05
          A te zasady ortografii do nauczenia są gdzieś jasno wyłożone? Bo ja dopieru z wpisu w zeszycie mojej osobistej 2-klasistki zostałam uświadomiona po jakich spółgłoskach pisze się rz. No i chyba też ciężko tłumaczyć 7-latkom, że pisze się góra bo w innym języku słowiańskim jest "gora".
          • angazetka Re: ortografia 12.05.15, 13:23
            > Bo ja dopieru z w
            > pisu w zeszycie mojej osobistej 2-klasistki zostałam uświadomiona po jakich spó
            > łgłoskach pisze się rz.

Jak sobie radziłaś wcześniej? wink
    • mama-ola Re: ortografia 09.05.15, 09:36
      Najlepszym sposobem jest oczytanie. Samo wejdzie do głowy - przez oczy. Ale na to Twój syn ma jeszcze czas (tzn. o ile już biegle nie czyta). Możesz podsuwać mu książki do czytania na ten wiek, np. komiksy, "Biuro detektywistyczne Lassego i Mai", "Dzienniki cwaniaczka". Jak się rozczyta, to zacznie lepiej pisać, na pewno. Oczywiście o ile nie ma jakichś dysfunkcji.

Ćwiczeń z ortografii bym nie robiła... No chyba że dziecko bardzo lubi wypełniać ćwiczenia smile To w takim razie fajne są takie z żółtą okładką "Ortografia z lokomotywą". Podsunęłam od niechcenia mojemu nienawidzącemu ćwiczeniówek synowi i się wciągnął. Wybiórczo, skacząc od sasa do lasa, ale jednak zrobił sporo - tak więc polecam smile
      • mama2na6 Re: ortografia 09.05.15, 09:55
        Dzięki poszukam tych ćwiczeń z lokomotywą ...zobaczymy czy się zainteresuje. Co do czytania to nauczył się niedawno i całkiem dobrze sobie rodzi na razie czytamy książeczki z seri czytam bez mamy , moje pierwsze czytanki i przygody Franklina jedna książeczkę dziennie . Właśnie w wakacje chcę zacząć wprowadzać ' grubsze ' książki np biuro detektywistyczne .
      • morekac Re: ortografia 09.05.15, 10:06
        > Najlepszym sposobem jest oczytanie.
        Taa, przez weekend...
        • mama-ola Re: ortografia 09.05.15, 11:06
          > Taa, przez weekend...
          Nie, długofalowo smile W końcu nie chodzi o umiejętność zzz.
          • morekac Re: ortografia 09.05.15, 11:25
            W tym przypadku chyba właśnie chodzi o 3z, sądząc po wpisie nauczycielki. A że się nie uda, to szkoda weekendu i lepiej iść na spacer.
            • mama-ola Re: ortografia 09.05.15, 16:44
              To właśnie miałam na myśli - w dłuższym okresie i tak się nauczy, jeśli będzie czytał itd. A krótszy? - nieważne. Olać ocenę ze sprawdzianu.
    • mama303 Re: ortografia 09.05.15, 11:56
      mama2na6 napisała:

> Macie jakieś fajne sprawdzone pomysły jak nauczyć dziecko ortografii ? Może jak
      > ieś zabawy ? Mój syn 7 lat w ciągu ostatnich 3 dni miał dyktanda z ż, rz , u
      > ,ó, ch , h. .cała klasa wypadła kiepsko i zadanie domowe na weekend nauczyć dzi
      > eckoO zasad W poniedzAlek spr ze słówek .

dyktanda nie uczą dzieci ortografii! Nauczycielka mojej córki robiła dzieciom takie lekcje ortograficzne, mieli specjalne zeszyty, układali rymowanki, robili rysunki do słów. Do tej pory córka zagląda do tego zeszytu a jest już w klasie 6 smile
      Ale tak dla równowagi w klasach IV - VI dyktand jest niewiele.
      • verdana Re: ortografia 09.05.15, 13:35
        Nie rób nic. Dziecko przez weekend można nauczyć jednej-dwóch zasad, a nie ortografii! Oczywiście, ze klasa wypada kiepsko, skoro nauczycielka nie uczy. Poza tym 7-latki nie musza jeszcze pisać w pełni ortograficznie, dopiero sie tego uczą.
        Sprawa wymaga porozmawiania z nauczycielką - może dobrze byłoby pogadać z innymi rodzicami wspólnie poruszyć sprawę na wywiadówce.
        • mama2na6 Re: ortografia 09.05.15, 13:59
          Macie rację nie będę się przejmować i męczyć dziecka powtorzylismy kiedy piszemy rz i ów i uje i tyle ....dziękuję Wam .
          • mama303 Re: ortografia 09.05.15, 14:24
            ja zachęcam to zabawy ortografią np. wymyślania całych zdań z wyrazami z rz. Własnie zerknęłam w tej słynny zeszyt do ortografii mojej córki z II klasy a tam
            Marzenka korzysta z kalendarza
            Późna próba chóru
            Bożena położyła żagiel na leżaku plażowym.
            itd. itp
            • mama2na6 Re: ortografia 09.05.15, 14:29
              Dziękuję jak najbardziej wszystkie pomysły są pomocne bo my zaczynamy dopiero naukę ortografii i chodzi mi właśnie o to żeby dziecka nie zmęczyć nie zniechęcić do tego.
            • magdalenca78 Re: ortografia 15.05.15, 20:16
              Mnie w ten sposób ortografii uczyła mama, wymyślała różne śmieszne zdania, np.:
              Żadna żyrafa już nie pożyczy żurawiom i żabom żarówek i żelazka.
              Żądna wrażeń roznegliżowana piegża wyżarła ze spiżarni gżegżółki i żołny różne zboża ? żyto, pszenżyto i ryż.
              Żubr wezwał żandarma i oskarżył żbika i jeża o kradzież żelaznych, pożółkłych żaluzji.
              Żaba żyjąca w pobliżu krużganka żywi się jeżynami.
              itd.

A bardziej dlugofalowo - ortografia sama weszła dzięki czytaniu książek.
        • maksimum Re: ortografia 09.05.15, 19:36
          verdana napisała:

> Sprawa wymaga porozmawiania z nauczycielką - może dobrze byłoby pogadać z innym
          > i rodzicami wspólnie poruszyć sprawę na wywiadówce.

Zorganizowac jakas rewolucje albo cos w tym rodzaju.
    • blaszany_dzwoneczek Re: ortografia 09.05.15, 14:49
      Moja córka też siedmiolatka w 1 klasie i dyktand nie mają, zasad ortografii się na razie nie uczą. Pani poprawia, jak dziecko napisze coś z błędem, ale nie wymaga by tych błędów nie robiło. Przeglądałam w necie książkę menowską do drugiej klasy i tam dopiero zaczynają się pojawiać zasady ortografii. Czy pani przypadkiem nie nadgorliwa?
      A ja osobiście pamiętam, że w starym systemie, gdy chodziłam do szkoły 30 lat temu, a szły wtedy do szkół wyłącznie siedmiolatki, ortografii uczyłam się w 2 klasie, a nie w pierwszej.
      • mama2na6 Re: ortografia 09.05.15, 15:00
        Mój syn poszedł jako 6 latek do szkoły , jest ze stycznia . A co do Pani to teraz stała się nadgorliwa bo widać ze nie zdąży z materiałem jeszcze nie zaczęli 4 części elementarza A ok 19 ma być test jak się okazało 3 dniowy i chyba boi się wyników ..zadań domowych teraz masa w zasadzie sami przerabiamy w domu ćwiczenia ..A jeszcze okazało się ze Pani ma problem z gloskowaniem. .np szczenię ...ręce opadają ..
        • szklanapulapka2 Re: ortografia 09.05.15, 17:23
          A u mnie było całkiem przyjemnie i bezboleśnie. Polonistka (skądinąd bardzo wymagająca nauczycielka ), w 4 klasie u mojego syna, dyktanda robiła na zasadzie : powtarzamy zasady pisowni z rz, "ż", potem 40 wyrazów do domu i za 3 dni dyktando - wyrazówka z tychże słów. Potem na tej samej zasadzie "ó"i "u", "ch" i "h". Dzieci prawie same piatki dostały i spokój. OPANOWANEsmile). A że tylko 40 wyrazów... luziksmile.
          • zuleyka.z.talgaru Re: ortografia 12.05.15, 12:36
            4 klasa to nie 1.
    • annubis74 Re: ortografia 09.05.15, 17:38
      napisz że żartujesz
      • szklanapulapka2 Re: ortografia 09.05.15, 17:45
        nie, na seriosmile. U nas jest popadanie ze skrajności w skrajnośc. Albo 3 opowiadania z dnia na dzień, albo nauka ortografii przez wyrazówki... A potem dziecko z każdej wyrazówki dostaje 5, a pisze "ćadek", zamiast dziadek. A srednia z ortografii 5smile
        • maksimum Re: ortografia 09.05.15, 19:40
          szklanapulapka2 napisała:

> A potem dziecko
          > z każdej wyrazówki dostaje 5, a pisze "ćadek", zamiast dziadek. A srednia z ortografii 5smile

A pozniej ida do pilityki jak Lepper i Beger i kariery robia.
      • morekac Re: ortografia 09.05.15, 18:06
        W IV klasie 40 słów z języka ojczystego to nie jest nic strasznego. 3/4 powinni umieć już pisać.
        • szklanapulapka2 Re: ortografia 09.05.15, 22:12
          A czy ja mówię, ze to "coś strasznego"? To po prostu maleńka część tego, co dziecko rzeczywiście umieć, żeby dostać 5 z całej tej ścieżki ortografii, która wiedzie np. przez "rz" i "ż". To, że umie 40 słów nie znaczy, że zna zasady pisowni z "rz" i "ż" na 5. To oznacza, ze pięknie wyryło się na pamięć 40 słów i za tydzień o nich zapomniwink
          • morekac Re: ortografia 10.05.15, 09:52
            Rozgarnięty 4klasista powinien umieć zastosować zasady i zapamiętać wyjątki (przynajmniej część)
            Wiesz, jak moje dziecko - z dysleksją - nauczyło się wreszcie mniej więcej ortografii? Nauczyło się wyjątków - sporo ich, ale znowu nie tak dużo. Sama byłam zdziwiona, kiedy to dziecko przywlokło listę z wyjątkami od terapeutki. Z ó czy u to była jedna kartka A4. wink
            Po wielu wysiłkach opanowała wyjątki, a resztę pisze zgodnie z zasadami. W rezultacie wychodzi jej jeden błąd na stronę/kartkę, a nie trzydzieści. I to nie w h/ch, ó/u, rz/ż.
    • koza_w_rajtuzach Re: ortografia 09.05.15, 17:58
      > Macie jakieś fajne sprawdzone pomysły jak nauczyć dziecko ortografii ?

Po prostu nauczyłam córkę tych wszystkich zasad np. że zawsze po spółgłosce jest "rz" a nie "ż" itp. Kiedy zrobi błąd ortograficzny, to tłumaczę jej dlaczego jest źle o ile jest jakaś zasada dotycząca tego słowa.
      Dzieci dostają słówka, które będą na dyktandzie, nie wszystkie, ale część. Mogą się w domu poduczyć.
      Córka jest w drugiej klasie, dyktanda mają co tydzień i tak ponoć będzie do końca trzeciej klasy. Wcześniej jako tako ortografii nie uczyli się.
      • agni71 Re: ortografia 10.05.15, 16:50
        > Po prostu nauczyłam córkę tych wszystkich zasad np. że zawsze po spółgłosce jes
        > t "rz" a nie "ż"

Na przykład gżegżółka

nie wspominając juz o pszczole, kształcie i bukszpanie smile
        • koza_w_rajtuzach Re: ortografia 10.05.15, 17:04
          To są wyjątki.
          I tak, nauczyłam ją, że istnieją wink. Cały czas jej wdrążam wszystkie te zasady ortograficzne. Przyznaję, że zaczęłam ją uczyć ich dopiero jak zaczęły się dyktanda, czyli od niedawna, ale też wiele słów tak naturalnie jakoś wiedziała jak się pisze wink. Wie jak się pisze pszczoła, pszenica, o gżegżółce też jej wspomniałam. Wie, że "o" zamienia się na "ó", uje się nie kreskuje, "ów" pisze się przez "ó", a jedynymi słowami zaczynającymi się na "ó" jest "ósemka" oraz "ów".
          Chyba jest to dość skuteczne, bo błędów ortograficznych obecnie niewiele popełnia, przynajmniej tak mi się wydaje biorąc pod uwagę, że jest w 2-ej klasie. Jak pisze spontanicznie i nie myśli o zasadach, to zdarza jej się zrobić jakiś głupi błąd, ale na dyktandach bardziej się skupia i zdarzają jej się dyktanda bez żadnego błędu.
          • ga-ti Re: ortografia 12.05.15, 13:03
            Moje dziecko w 1 klasie miało jedyne dyktando z 'h' i 'ch', podane wyrazy do nauczenia. Powtarzamy, uzasadniamy i tłumacze, że imiona są na 'H'. Dziecko na dyktandzie dostało do napisania 'Wojciech', oczywiście napisało 'Wojcieh' smile

Mieliśmy m.in. wyrazy: huśtawka, hamak, hulajnoga, herbata, herbatniki, hałas... Więc ułożyliśmy opowiadanie, że dzieci się bawiły bardzo 'hałasując' na 'huśtawce, hulajnodze i w hamaku' a po zabawie napiły się 'herbatki' z 'herbatnikami'. Podobnie można ze zwierzętami na 'h'. Mojemu dziecku pomogło trochę.
    • ewa_mama_jasia Re: ortografia 09.05.15, 22:44
      Jedyne co możesz zrobić to nauczyć rymowanek i może troche poćwiczyć. "uje", ów, owna, owka z wyjątkiem skuwka, zasuwka' "prosila babka tadka" i tyle. Reszty zażądajcie od pani.
    • mama2na6 Re: ortografia 12.05.15, 14:25
      My jesteśmy po dyktandzie...Pani bardzo nie zadowolona z wyniku ..teraz dzieci dostały 40 wyrazów które mają opanować do czwartku. Czy takie uczenie na pamięć i to az tyle wyrazów dla pierwszej klasy ma sens przecież on i tak większą część zapomni ...Dodam że są to wyrazy mieszane ch h rz ż u ó.
      • ewa_mama_jasia Re: ortografia 12.05.15, 14:57
        Bez sensu. Olej temat, dziecko i tak w pierwszej klasie nie zostanie a pani chce się moim zdaniem wykazać. O ile wiem, to dziecko w I klasie nie ma obowiązku pisać ortograficznie.
      • zuleyka.z.talgaru Re: ortografia 12.05.15, 15:11
        Jakaś niedorobiona ta nauczycielka. Po kiego ona każe się wyrazów na pamięć uczyć?
        • ewa_mama_jasia Re: ortografia 12.05.15, 15:31
          Bo najłatwiej. Da wykaz, zrzuci obowiązek na rodziców i sprawdzi znajomość. A tak - musiałaby podac regułki, poćwiczyć z dziećmi........
      • morekac Re: ortografia 14.05.15, 06:57
        Interweniuj w szkole. Pani nagle zebrało się na uczenie ortografii. Nie da się nauczyć ortografii w tydzień czy dwa.
        • molik28 Re: ortografia 07.06.17, 15:49
          Zgadzam się. Porozmawiaj z innymi rodzicami i zróbcie coś z tą kobietą, bo przez trzy najbliższe lata wykończy was i dzieci.
    • ciri_77 Re: ortografia 12.05.15, 14:50
      gramy w planszówki (ortograficzna bitwa itp), mam jakaś apke na tablecie, dużo czytają. Sprawdzam im wypracowania i podkreślam błędy, szukaja potem w słowniku poprawnej formy.
      Jedna z dziewczyn pisze w zasadzie bezbłednie, druga miewa wpadki, choć coraz rzadziej typowe "rz" czy "ó" co raczej dźwięczność - czyli napisze "szawka", czy "malowaci"
      Obie dziewczynki w 3 klasie, poszły jako 6 latki
    • ga-ti Re: ortografia 13.05.15, 22:29
      Tak sobie siedzę i myślę, 30 lat temu mieliśmy dodatkowy zeszyt na ortografię, zapisywaliśmy dany wyraz, na kolorowo zaznaczaliśmy powiedzmy 'ó', dopisywaliśmy zasadę, np. wymianę albo że niewymienny i rysowaliśmy do niego obrazek (jeśli się dało).
      3 lata temu dziecko starsze miało do pakietu książek Słowniczek, wyrazy były już zapisane i pokolorowane, musieli zapisać jeszcze raz i przykleić naklejkę z obrazkiem.
      Teraz dzieci dostają tylko wykaz wyrazów do zapamiętania uncertain

Ile my się napisaliśmy słupków typu: wóz - wozy, dół - doły.... A mój pierwszak ani jednego takiego zapisu nie ma. No ok. ortografii nie musi w pierwszej klasie znać, ale dyktanda są, błędy podkreślone, ocena wystawiona. Więc może wypadałoby zasady wprowadzić?
      • blaszany_dzwoneczek Re: ortografia 14.05.15, 08:19
        Te zasady są łopatologicznie pokazane w podręcznikach MEN-u do 2 klasy, które nasze dzieci będą przerabiać, przejrzyjcie sobie w necie. I to nie zaraz hurtem na początku, tylko po kawałku: w pierwszej części książki pojawia się wymiana rz-r na stronie 48, ó-o na 66, ch-sz na 82, w części zimowej ż-g. Na końcu każdej części rozpisane przykłady, co na co się wymienia. Pokażcie może swoim paniom i zapytajcie, czemu teraz na chybcika wprowadzają i wymagają coś, co na spokojnie powinno być wprowadzone w następnej klasie. I może niech te nadgorliwe panie ściągną sobie te książki do drugiej klasy z netu i z dziećmi przerabiają, skoro już wymagają, tylko co będą robiły z nimi w drugiej klasie uncertain
      • truscaveczka Re: ortografia 14.05.15, 08:35
        Moja pierwsza dwója w życiu była za niewykucie listy do zapamiętania. Trzydzieści lat temu. Zeszytu na ortografię nie było.
        "Za moich czasów" nie jest uniwersalne, wiesz.
        • dzikka Re: ortografia 14.05.15, 11:34
          polecam w wolnych chwilach:
          sklep.trefl.com/pl/ortograficzna-bitwa.html
        • ga-ti Re: ortografia 15.05.15, 08:49
          truscaveczka napisała:

>
          > "Za moich czasów" nie jest uniwersalne, wiesz.

Ale chyba lepiej powielać dobre wzorce, nie? Jeśli Ty miałaś wyrazy do wkucia, a ja jednak więcej czasu poświęconego na zapamiętanie, to co, niech wkuwają i dziś?
    • mama2na6 Re: ortografia 15.05.15, 21:34
      Ponieważ mój syn uwielbia wszelkiego rodzaju planszówki wczoraj wpadła nam w ręce gra ortograficzna A dokładnie qiz ortograficzny dodatkowo dokupilismy tabliczkę mnożenia w promocyjnej cenie w Tesco bo 29 zł .. dzis graliśmy ok godz oczywiście tylko z częścią wyrazów ...
      • mama2na6 Re: ortografia 15.05.15, 21:38
        Oczywiście quiz ortograficzny . Tabliczka mnozenia 2 *2 uczy od niechcenia tabliczki mnożenia.
        • aka10 Re: ortografia 15.05.15, 23:32
          Nie uczyc wcale. Samo z czasem przyjdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka