Dodaj do ulubionych

Tabliczka mnożenia

01.12.05, 20:01
Proszę podsuncie mi genialny pomysł nauczenia mojego 8 letniego syna tabliczki mnozenia do 100(mnozenie do 10 np.10*10).tłaumacze,tłumacze i nic....dzis dostał 1!!!do 5 idzie dobrze a pózniej zaczynają się schody.bardzo proszę o rady.dziekuje
Obserwuj wątek
    • cruella Re: Tabliczka mnożenia 01.12.05, 20:12
      A dziewiątki znasz?

Np.:
      5x9 rozkładasz obie dłonie i zginasz ten palec, na który wskazuje liczba przy 9
      (u nas akurat 5). każdy palec do 5 (licząc od lewej strony) to liczba dziesiątek
      (czyli u nas cztery palce - 40), każdy palec po 5 to liczba jedności (u nas 5) i
      wychodzi...45

Przynajmniej jedno z głowysmile)
      • logped Re: Tabliczka mnożenia 01.12.05, 20:44
        Najpierw musi zrozumieć co to mnożenie:
        Możeć dać przykład długopisów pakowanych po 3 w supermarkecie,
        albo husteczek higienicznych po 10,
        albo niech liczy okna w prostym bloku, ale to już trudniejsze,
        czy też kratki w prostokącie.
        A co do zapamiętania tabliczki do 100, to chyba jeszcze nie całkiem musi.
      • mika_p Re: Tabliczka mnożenia 01.12.05, 22:55
        A przez 10 jeszcze łatwiej smile dopisuje sie 0 na koncu smile
        5 * 10 = 50

Najgorsze jest przez 7 i 8 sad
    • mammilaria Re: Tabliczka mnożenia 02.12.05, 14:57
      Jesli do 5 umie, to jest dobrze.
      Potem jest trudniej wiec dla 6 naucz 5* cos + 1* cos.
      podobnie dla 7 czyli 5* cos + 2* cos.
      dla 6 i 8 rozkladasz na polowki, czyli 3* cos razy 2, np. 6*7=(3*7)*2
      dla 9 mnozysz *10 i odejmujesz 1* cos, np. 9*8 = 9*10-9
      Moj syn wlasnie taka metoda sie nauczyl
    • jagawi Re: Tabliczka mnożenia 02.12.05, 15:24
      A gry synek lubi? Jest taka odmiana Memory bodajże Granny, gdzie zamiast obrazków jest tabliczka
      mnożenia. Jeśli dasz się kilka razy ograć ;o)) (zasady jak w Memory) to przy okazji dziecko opanuje TM. U
      nas podziałało - taka nauka na wesoło i przy okazji zabawa.
      • july.29 Re: polecam stronę 02.12.05, 21:20
        można zakreślić zakres do 25, do 50 lub do 100 i ćwiczyć smile U nas pomogło, tym
        bardziej, że dziecko samo może zobaczyć, jak dobrze/źle sobie radzi (rodzic nie
        musi stać obok wink

eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2558/
        j.
        • kajda26 Re: dziękuje za rady 03.12.05, 18:13
          smile
    • osmag Re: Tabliczka mnożenia 04.12.05, 09:28
      Ja zrobiłam tabliczki zwynikami mnożenia. Ułożyłam je w rzędach i potem
      zadawałam pytania. Syn musiał odpowiadać głośno i dodatkowo wskazywać tabliczkę
      z wynikiem.W ten sposób oprócz pamięci słuchowej dodatkowo dochodziła pamięć
      wzrokowa.
    • tinker Re: linki i sznurki 05.12.05, 23:19
      www.primaryresources.co.uk/online/moonmaths.swf
      www.teachingtables.co.uk/tm/tmgame/tgame2.html
      www.teachingtables.co.uk/timetable/tgame1.html
      www.learningplanet.com/sam/sm/index.asp
      Moj syn mial podobny problem. Przy pomocy tych gier opanowal mnozenie do
      perfekcji.
      • july.29 Re: tinker - wielkie dzięki :) 05.12.05, 23:53
        nie znałam tych stron. Szkoda, jest tak późno i dzieci nie mogą tego
        przetestować wink

pozdrawiam,
        j.
        • kajda26 Re: Muszę się pochwalić..... 06.12.05, 14:02
          Dziś syn przyniósł poprawkowy sprawdzian,który miał w poniedziałek i jak myslicie-5!!!!!!!!!!jestem z niego dumna.nauczyła go zajoma od matematyki na palcach i tak to utrwalił że coraz lepiej wychodzi mu liczenie w pamięci.pozdrawiam i jeszcze raz wielki dzieki.
          • buczyna78 Re: Muszę się pochwalić..... 14.12.05, 00:23
            Hej!
            Mnozenie przez dziewiec jest dosc prosto: do dziesiatek trzeba dodac jeden a od
            jednosci odjac jeden. np. 09 0+1=1 9-1=8 czyli osiemnascie. 18 1+1=2 8-1=7
            czyli 27 i tak dalej...
            Mnozenie przez 8 do dziesiatek dodac jeden od jednosci odjac 2 np. 0+1=1 8-2=6
            czyli szesnascie, 1+1=2 6-2=4 czyli 24 problem pojawia sie przy 40 ale 40+8 to
            latwe a potem jak wyzej: 4+1=5 8-2=6 czyli 56.
            Sorry nie wiem czy mnie zrozumiesz, ale juz bardzo dawno nie mialam matmy.
    • kjagoda Re: Tabliczka mnożenia 14.12.05, 13:12
      Mnożenie na dziewięć ma kilka ciekawych sposobów. Mój super dyslektyczny synek
      najbardziej polubił (i nauczył się) tak:
      9 * 1 = 10-1
      9 * 2 = 20-2
      9 * 3 = 30-3
      9 * 4 = 40-4
      9 * 5 = 50-5
      9* 6 = 60-6
      9 * 7= 70-7
      9 * 8 = 80-8
      9* 9 = 90-9. Pozdrawiam kasia
    • ja.justyna Re: Tabliczka mnożenia 15.12.05, 10:37
      Jest taka metoda,na palcach.Ale wirtualnie nie da się przekazać na czym ona
      polega.Proponuje popytać się.Mnie nauczył mój ojciec w pierwszej klasie,nigdy
      nie uczyłam się tabliczki mnożenia na pamięć.
      • july.29 Re: Tabliczka mnożenia 16.12.05, 16:24
        ja.justyna napisała:

> Jest taka metoda,na palcach.Ale wirtualnie nie da się przekazać na czym ona
        > polega.Proponuje popytać się.Mnie nauczył mój ojciec w pierwszej klasie,nigdy
        > nie uczyłam się tabliczki mnożenia na pamięć.

może chodzi o to?:

eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2411/
        j.
        • marripossa Re: Tabliczka mnożenia 16.12.05, 18:39
          A nie prościej wykuć na pamięć? Co to w końcu za sztuka? Zalożyć zeszyt, na
          jednej stronie 1, na drugiej 2, na trzeciej 3 i tak dalej, niech dzieciak
          wpisuje wyniki. Albo zamiast zeszytu 10 kartek, wypisać na każdej stronie
          mnożenie, na jednej stronie 1, na drugiej 2 itd., zrobić odbitki. Latwiejsze
          niż z zeszytem, bo nie trzeba wypisywać calej tabliczki od nowa jak dziecko
          skończy. I tak do skutku aż wykuje na pamięć. Tabliczki mnożenia nie trzeba
          zrozumieć (sam koncept mnożenia owszem), trzeba się na pamięć nauczyć.
          • logped Re: Tabliczka mnożenia 16.12.05, 19:06
            > A nie prościej wykuć na pamięć?
            Nie , nie prościej, jestem oburzona.
          • fatalna_jendza Re: Tabliczka mnożenia 17.12.05, 13:18
            Wykuwanie na pamięć nic nie da, dziecko po jakimś czasie zapomni, ja nigdy
            wykuwam niczego, bo po prostu nie umiem. Wszystko zapamiętuję poprzez myślenie.
            Kiedy mieliśmy w szkole tabliczkę mnożenia (dość dawno), ja też miałam z tym
            trudności, ale opracowałam dość skomplikowany jak na ośmiolatkę sposób. Podczas
            gdy koleżanki wbijały do głowy liczby, ja znałam podstawy mnożenia i to mi
            wystrczało. np. 8*7 to jest 2*4*7, czyli 2*2*2*7, czyli 2*2*14, czyli 2*28,
            czyli 28+28 (tu na początku dodawałam pisemnie, potem w głowie), czyli 56 big_grinbig_grin
            Na początku szło mi to trochę powoli, ale na szczęście wtedy był czas, gdy w
            klasach 1-3 nie było ocen, a po krótkim czasie już umiałam tak mnożyć wszystkie
            liczby.
            Co do dziewiątki to mama mnie nauczyła tego mnożenia na palcach.
            weźmy 9*4. Prostujemy palce dwóch dłoni i zginamy czwarty palec od lewej. Po
            lewej stronie tego palca są dziesiątki, a po prawej jedności. Po lewej mamy 3
            palce, po prawej 6. Wyszło 36.
          • fatalna_jendza Re: Tabliczka mnożenia 17.12.05, 13:24
            I tak, jak napisałam, w wieku 8 lat udowodniłam, że jednak da się zrozumiec
            tabliczkę mnożenia big_grin
            Teraz wygrywam konkursy matematyczne i z matmy mam same piątki, czego nie można
            osiągnąć, wkuwając na pamięć.
            Jestem oburzona, że jeszcze teraz ktoś każe biednym dzieciom wkuwać tabliczkę
            mnożenia na pamięć.
    • majewska12 Re: Tabliczka mnożenia 16.12.05, 21:50
      Może się powtarzam ponieważ nie czytałam wszytskich wypowiedzi. My
      korzytsaliśmy m.in. z zestawu dydaktycznego z grą planszową i puzzlami - nauka
      tabliczki mnożenia DEMAR Graf (14 zł). Kupowaliśmy w szkole w klasie 2. Basrdzo
      fajna sprawa nawet jak dla osoby starszej. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka