Dodaj do ulubionych

dziewczynka 15-16 lat ------> co na prezent?

04.12.06, 09:32
Kto mi podpowie co kupić pod choinkę dziewczynie, która ma 15-16 lat, jest
skromna i nic poza tym o niej nie wiem. uncertain
Nigdy jej nie widzialam. Wiem tylko, ze nie jest z tych "plastik -
bombastik", ze jest skromna, wychowywana tylko przez mamę, w domu się nie
przelewa wiec nie ma najmodniejszych markowych ubrań itp. Nawet nie wiem czy
sie maluje....

Co mozna jej kupic?

Myslalam, ze moze jakies perfumy albo cos z malowidel ale nie wiem....
zupelnie nie wiem czy to pasuje. No przeciez nie kupie jej zabawki uncertain

Dodam, ze bony odpadają bo ona mieszka w zupelnie innym miescie niz ja i na
dodatek w innym niz to w ktorym bedziemy spedzaly swieta. Kosmetyki typu
balsam, tonik, zel pod prysznic juz jej kupuje moja siostra wiec nie chcę sie
powtarzać sad

Z góry dziekuje za pomysły.
Asia
Obserwuj wątek
    • verdana Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 10:52
      Myślę, ze kosmetyki będą w sam raz. Trudnoi nieznajomej dziewczynie kupić płytę
      czy książkę - może być kompletnie nietrafiona. Stawiałabym jeszcze - na modną
      torebkę, biżuterię(prócz kolczyków, może nie mieć przekłutych uszu), super
      rajstopy ze wzorkiem - modne i nigdy nie ma za dużo.
      • greenland Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 11:38
        Dziękuję Verdena smile
        Na innym forum tez mi poradzono torbę, taką na ramię.
        Ale co jest teraz modne....hmmm... Na allegro widzialam takie ze Snoopim....
        • nisar Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 12:17
          Ze Snoopim to raczej dla nieco młodszych...
          Wnioskuję z postu, że mogłoby to być organizacyjnie problematyczne, ale może
          udałoby się po prostu zabrać dziewczynę na zakupy i niech sobie wybierze?
          • greenland Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 12:54
            Odpada.... ja mieszkam w Poznaniu, ona w Koszalinie a spotkamy sie dopiero 24
            grudnia w zupelnie innym miescie sad
            • ada16 Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 14:06
              A może cos ze srebra?
              Zazwyczaj dziewczyny lubią...
              • verdana Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 14:31
                Moja córka, lat 20 rozplywała się z zachwytu nad torba z Myszka Miki - teraz
                modne. Ale ani myszy, ani Snoopiego bym nie ryzykowała. Wejdź do sklepu z
                odzieżą mlodziezową - to, co tam bedzie - jest modne.
                • nioma Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 15:14
                  zestaw kosmetykow jak najbardziej ale nie mydlo i krem tylko cos fajniejszego

torba - ja bym wybrala neutralnie - myszka miki czy snoopi sa modne, ale nie
                  wszyscy wybieraja taki styl i mozna trafic jak kula w plot. klasyczna torba
                  przekladana przez klatke piersiowa na szerokim pasku, duza zeby zmiescic format
                  A4 (bedzie sie nadawala do szkoly) zamszowa luz z fajnego plotna, kolor
                  zielony, oliwkowy, bezowy lub czarny

ladne skorzane rekawiczki

fajna pizama (jesli w przyblizeniu znasz jej rozmiar)

skorzany organizer z wymiennymi wkladami a do tego dlugopis
                  • greenland Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 05.12.06, 10:10
                    Nioma - dzięki za pomysły smile
    • roseanne Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 04.12.06, 15:40
      wybadalabym a propos hobby tej dziwczyny
      jakies szydelkowanie, druty, hafty, malowanie na szkle - wtedy nie problem,
      materialy do tego typu rekodziela sa zawsze dobrym pomyslem
      moze ksiazki ulubionego autora?
      cos z drobnej bizuterii? - kolczyki, broszka
      • nioma Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 05.12.06, 08:32
        nie widzialam nigdy 15latki noszacej broszki
    • default Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 05.12.06, 11:32
      Ja bym kupiła zestaw kosmetyków, np. z jednej serii krem, balsam do ciała, żel
      pod prysznic, szampon. Plus np. błyszczyk do ust. W bieżącym katalogu Avonu są
      bardzo fajne zestawy upominkowe (zastrzegam - nie jestem konsultantką Avonu, po
      prostu sama zaopatrzyłam się w prezenty z ich oferty!)
      • ibulka Re: broszka dla 15-latki 05.12.06, 15:15
        Oczywiście, że dziewczyny w tym wieku noszą broszki! :o)
        Nie są to takie broszki, jak dla dorosłej kobiety czy eleganckiej starszej
        pani, ale takie śmieszne, kolorowe przypinki do bluzek ;]
        Poza tym na egzaminy przeważnie chodzi się w białych bluzkach - może warto
        pomyśleć o jakiejś eleganckiej, ale lekkiej broszce pasującej do młodej
        dziewczyny ;]

Gadałam na temat prezentu z Piętnastolatką z mojej rodziny - sama nie wie co
        można kupić trafionego nastolatce, której się nie zna...
        Może jakiś fajny album na zdjęcia z ładną okładką? Sympatycznego pluszaka, a do
        tego komplet zapachowy, w którego skład wchodzą: świeczuszki, kadzidełka,
        podstawka na kadzidełko i jakiś drobiazg...? Teraz można dostać takie rzeczy w
        sklepach - może jest gdzieś koło was NANU-NANA?

Ładna, duża świeczka też może być fajnym prezentem - nawet elementem wystroju
        pokoju Młodej ;]

Napisz co wybrałaś, bardzo jestem ciekawa :o))
    • agatka_s Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 05.12.06, 15:38
      Ja mojej mlodszej ale nastoletniej kuzynce (tez i corce chrzestnej), kupowalam
      co roku na Swieta malutkie (30 ml) ale markowe (Lancome, Dior) perfumy...

To byla taka nasza tradycja, i dziewczynka byla bardzo zadowolona-czula sie
      jakos tym nobilitowana.

W internecie takie 30-stki mozna kupic ponizej 100zl, trzeba tylko wybrac
      pasujace do mlodej osoby perfumy (w realu kazda ekspedientka podpowie co kupuja
      mlode panienki). Polecam
    • amerykapolnocna Zdaje mi się że 05.12.06, 18:22
      Najlepsze bedą kosmetyki lub jakiś ciuszeksmile
    • burza4 Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 06.12.06, 14:46
      litości, skoro dziewczyna nie ma się za bardzo w co ubrać, to szkoda wywalać
      kasę na prezenty typu żel pod prysznic, którego będzie używać reszta rodziny i
      który po tygodniu będzie wspomnieniem.

Na jej miejscu wolałabym się umyć mydłem a mieć nowy ciuch! jest tyle fajnych
      rzeczy, i naprawdę niewiele droższych od zestawu żel+tonik, to samo z perfumami
      i kosmetykami do malowania- dla kogoś, kogo nie stać na potrzebniejsze rzeczy
      to wyjątkowo nietrafiony pomysł
      • ibulka Re: burza4 07.12.06, 22:58
        burza4 napisała:

> litości, skoro dziewczyna nie ma się za bardzo w co ubrać, to szkoda wywalać
        > kasę na prezenty typu żel pod prysznic, którego będzie używać reszta rodziny
        i
        > który po tygodniu będzie wspomnieniem.
        >
        > Na jej miejscu wolałabym się umyć mydłem a mieć nowy ciuch! jest tyle fajnych
        > rzeczy, i naprawdę niewiele droższych od zestawu żel+tonik, to samo z
        perfumami
        >
        > i kosmetykami do malowania- dla kogoś, kogo nie stać na potrzebniejsze rzeczy
        > to wyjątkowo nietrafiony pomysł

Yy... o.O
        Gdzie było napisane, że ta dziewczyna nie ma się w co ubrać?!
        Chyba coś przeoczyłam... o.O
        • burza4 Re: burza4 08.12.06, 12:43
          autorka napisała:

> wychowywana tylko przez mamę, w domu się nie
          przelewa wiec nie ma najmodniejszych markowych ubrań itp. Nawet nie wiem czy
          sie maluje....

skoro się nie przelewa, to logiczne, że się na ciuchach oszczędza, i kupuje
          najtańsze i takie, które są raczej niezbędne. Mam córkę w tym wieku i wiem, że
          za fajnie ciuchy ona i jej koleżanki dałyby się pokroić. Widziałam jak z
          ciuchów ucieszyła się moja chrześnica, oni też marnie przędą i dziewczyna ma
          niewielki zestaw dyżurnych ubrań, w dodatku kiepskiej jakości (co przecież
          widać), bo rodziców nie stać na nic innego.
          • ibulka Re: burza4 08.12.06, 15:01
            burza4 napisała:

> autorka napisała:
            >
            > > wychowywana tylko przez mamę, w domu się nie
            > przelewa wiec nie ma najmodniejszych markowych ubrań itp. Nawet nie wiem czy
            > sie maluje....
            >
            > skoro się nie przelewa, to logiczne, że się na ciuchach oszczędza, i kupuje
            > najtańsze i takie, które są raczej niezbędne. Mam córkę w tym wieku i wiem,
            że
            > za fajnie ciuchy ona i jej koleżanki dałyby się pokroić. Widziałam jak z
            > ciuchów ucieszyła się moja chrześnica, oni też marnie przędą i dziewczyna ma
            > niewielki zestaw dyżurnych ubrań, w dodatku kiepskiej jakości (co przecież
            > widać), bo rodziców nie stać na nic innego.

U Piętnastolatki w domu też się nie przelewa, też jest tylko jedna pensja,
            kredyt mieszkaniowy do spłacenia plus lekarstwa dla matki Piętnastolatki. Mimo
            wszystko nie nazwałabym jej biedną! I tak samo cieszy się z fajnego ciucha, jak
            z zestawu do kąpieli czy kompletu pięknych świec dekoracyjnych...

I nie wszyscy szaleją za markowymi ciuchami. Piętnastolatka woli wydać 300 zł
            raz na jakiś czas i kupić sobie za to 4 bluzki, dwie pary spodni i arsenał
            spinek do włosów, niż za tę samą cenę skombinować jedną bluzę w modnym,
            markowym sklepie.
            • ibulka Re: burza4 - jeszcze jedno 08.12.06, 15:04
              I jeszcze dodajesz, że żelem pod prysznic, który dziewczyna dostanie, będzie
              się myła cała rodzina... Dla mnie to obrzydliwe, co piszesz! Jakim prawem tak
              twierdzisz?
              U nas w domu - i u Piętnastolatki też - jest tak, że nikt nigdy nie walczy o
              kosmetyki czy żele pod prysznic itd. To co napisałaś wygląda tak, jakby Matka
              tej dziewczynki nie miała nic innego do roboty, tylko specjalnie myć się jej
              żelem żeby jej nic nie zostało...

uncertain
              • burza4 Re: burza4 - jeszcze jedno 16.12.06, 18:20
                ibulka napisała:

> I jeszcze dodajesz, że żelem pod prysznic, który dziewczyna dostanie, będzie
                > się myła cała rodzina... Dla mnie to obrzydliwe, co piszesz! Jakim prawem tak
                > twierdzisz?

Jakim prawem? ubawiłam się ... zwykła logika to podpowiada i nie wiem czemu
                dopatrujesz się aluzji tam gdzie ich nie ma.

W życiu nie widziałam u nikogo podziału kolekcji żeli pod prysznic dla
                wszystkich członków rodziny, ewentualnie jest męski i damski, ale łapie się
                pierwszy z brzegu i już. Będzie go chować jak w akademiku? a jak będzie stał,
                to zawsze komus sie nawinie pod rękę. Co w tym obrzydliwego, to się robi
                odruchowo, w końcu to żel pod prysznic, a nie luksusowy kosmetyk.

a co do ciuchów - to jako mama nastolatki i obserwatorka jej koleżanek - powiem
                coś wręcz odwrotnego do twojej tezy - one wolą jeden lepszy, markowy ciuch niż
                kilka takich, w których chodzi pół miasta.

PS. nie oburzaj się, nie ja pierwsza użyłam sformulowania "nie przelewa się",
                przecież to żaden powód do wstydu, tyle, że w takich przypadkach po prostu się
                oszczędza i nie spełnia zachcianek młodej. Jestem więcej niż pewna, że na
                liście marzeń nastolatki żel pod prysznic nie zajmuje wysokiej pozycji. Sorry.
                Takim prezentem nawet moja teściowa byłaby rozczarowana.
                • ibulka Re: burza4 - jeszcze jedno 16.12.06, 19:12
                  burza4 napisała:

> a co do ciuchów - to jako mama nastolatki i obserwatorka jej koleżanek -
                  >powiem
                  > coś wręcz odwrotnego do twojej tezy - one wolą jeden lepszy, markowy ciuch
                  > niż
                  > kilka takich, w których chodzi pół miasta.

Niekoniecznie pół miasta. Czy jeśli ciuch nie ma drogiej metki to znaczy, że
                  jest gorszy?!

> Jestem więcej niż pewna, że na
                  > liście marzeń nastolatki żel pod prysznic nie zajmuje wysokiej pozycji. Sorry.
                  > Takim prezentem nawet moja teściowa byłaby rozczarowana.

Nie napisałam, że TYLKO żel pod prysznic, nie?
                  Są przecież fantastyczne zestawy kosmetyków, w których skład wchodzi żel,
                  perfumy, krem do ciała...
                  • lola211 Re: burza4 - jeszcze jedno 16.12.06, 19:54
                    Czy jeśli ciuch nie ma drogiej metki to znaczy, że
                    > jest gorszy?!
                    Niekoniecznie, aczkowiek najczesciej tak jest.
    • kosheen4 Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 08.12.06, 11:55
      a co byś powiedziała na jakiś ładny organizer, gruby, zamykany na zatrzask? mnie
      się takie prezenty podobały zawsze?
    • teligo Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 11.12.06, 15:07
      Może jakiś ładny pamiętnik, taki w pięknej oprawie, raczej grubszy. Nawet jak do
      tej pory nie pisała pamiętnika, to może zacznie. W tym wieku dziewczyny często
      właśnie tak radzą sobie z emocjami. I myślę, że pasuje do skromnej dziewczyny.
      Ja w każdym razie polecam, będzie to taki bardziej osobisty prezent.
      Może książkę, ale to zależy czy lubi czytać.
      Poza tym nie polecam ubrań, biżuterii, torebek, no chyba, że znasz tę
      Piętnastolatkę dobrze i trafisz w jej styl, który dla niej będzie podstawą,
      jeśli trafisz, to taki prezent będzie bardzo ją cieszył, jeśli nie, będzie
      bezużyteczny, bo nigdy takiej rzeczy nie założy.
      Perfumy mogą być.
      Pozdrawiam!

• figrut Re: dziewczynka 15-16 lat ------> co na preze 16.12.06, 00:58
      Mam szesnastoletnia córkę i ona oprócz konturówki do oczu nie używa żadnych
      malowideł. Nie wiem jaką kwotę chcesz przeznaczyć na prezent, ale zacznę może od
      najdroższego - mały odtwarzacz MP3 [w jakimś sklepie wpadł mi w ubiegłym
      miesiącu taki za 53 złote z słuchawkami]. Fajnym pomysłem była by też większa,
      modna torebka, jakiś ciuszek, coś ze srebra [łańcuszek z większymi oczkami,
      bransoleta z samego srebra ewentualnie z awangardowymi kamieniami], większy
      kuferek na osobiste drobiazgi, prostownica do włosów [ostatnia rewelacja wśród
      koleżanek mojej córy]. Jutro zapytam moją córkę, może jeszcze coś dorzuci smile
    • greenland kupilam :) 18.12.06, 12:58
      Zrobilam mały wywiad... zadzwonilam do wujka, wujek podpytał mamy tej
      dziewczyny i tym sposobem dowiedzialam się, ze marzy o kosmetykach a dokładnie
      o brązujacym pudrze w kulkach. Z ubraniami byloby trudno trafić...

No i kupilam:
      - puder w perełkach Oriflame z serii Giordani
      - tusz do rzęs Oriflame
      - podklad normalizujacy Oriflame

Oby się spodobał prezent smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka