Dodaj do ulubionych

Do kiedy papki?

IP: *.lanet.wroc.pl 13.06.03, 09:02
Moja córcia (6,5 mc) dopóki podawałam jej papki, bardzo ładnie jadla z łyżeczki. Jednak od kilku dni próbuję podać słoiczki z zupką od 7 miesiąca i nie chce ich jeść. Te "nowe " zupki nie są już papkowate, sa w nich kawałki warzyw i mięsa. Córcia wypluwa je i płacze - nie chce jesc. Czy to znaczy, że nie jest jeszzce gotowa do takiego jedzenie i mam wrócić do papek, czy próbować dalej? Dodam, ze wczoraj zjadła może 1 łyżeczkę zupki (wcześniej, gdy były to papki jadła cały słoiczek) Co robić, proszę o radę i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • punia68 Re: Do kiedy papki? 13.06.03, 09:39
      Ja robilam w ten sposob, ze do zupki calkowicie papkowatej przemycalam odrobine
      tej z kolejnego etapu i stopniowo zmienialam proporcje. Oczywiscie to metoda
      drobniutkich kroczkow i wiaze sie niestety z duzymi stratami zupek mniej
      rozdrobnionych. Gdyby corka odrzucala jednak i taka propozycje, to wydaje mi
      sie, ze nic sie nie stanie, jak jej odpuscisz i sprobujesz za tydzien lub dwa
      znowu.
      PS. A, jeszcze do zupek zupelnie gladkich na poczatku dodawalam ugotowane i
      rozgniecione zoltko jajka lub kartofelek. Troszke to juz zmienialo konsystencje
      i przygotowywalo do nastepnych zmian.
      Powodzenia na trudnej drodze karmienia dzieci wink
    • Gość: Iza Re: Do kiedy papki? IP: *.introl.pl 13.06.03, 10:47
      Nie piszesz jak długo je papki. Mojej córze zaczynałam podawać papki w siódmym
      miesiącu (wcześniej była wyłącznie na piersi), a na te mniej rozdrobnione
      zupki przeszłyśmy w okolicy 9,5 miesiąca życia i postępowałam właśnie tak ja
      punia68. Po około tygodniu córa jadła już te nie rozdrobnione Gerbera od 10
      miesiąca życia.
      • Gość: assia Re: Do kiedy papki? IP: *.lanet.wroc.pl 13.06.03, 10:51
        Gość portalu: Iza napisał(a):

> Nie piszesz jak długo je papki. Mojej córze zaczynałam podawać papki w siódmym
        > miesiącu (wcześniej była wyłącznie na piersi), a na te mniej rozdrobnione
        > zupki przeszłyśmy w okolicy 9,5 miesiąca życia i postępowałam właśnie tak ja
        > punia68. Po około tygodniu córa jadła już te nie rozdrobnione Gerbera od 10
        > miesiąca życia.

Ponieważ jest od dawna na sztucznym pokarmie, wiec zupki zalecono mi podawać juz od 5 miesiąca (czyli po ukończeniu 4 miesięcy). Dość szybko się do nich przekonała i pięknie mi jadła - aż do tej pory, kiedy podałam jej zupki Bobovity od 7 miesiąca (one są już nierozdrobnione) . Teraz każde karmienie to płacz.
    • mary_ann Re: Do kiedy papki? 13.06.03, 10:49

Wydaje mi się, że nie ma sensu ciągnąć tych papek - im dłużej, tym trudniej
      odstawić, widziałam roczne i starsze dzieci reagujące wymiotnie na każdy
      pokarm stały... Ja poszłabym "na całość"smile: dała do łapki chrupka
      kukurydzianego albo wafelek ryżowy (= coś bezglutenowego). Dla malucha to
      świetna zabawa i frajda samodzielności, a przy okazji szansa oswojenia się z
      nową konsystencją. Trzymam kciuki!
    • mary_ann Re: Do kiedy papki? 13.06.03, 10:50
      Wydaje mi się, że nie ma sensu ciągnąć tych papek - im dłużej, tym trudniej
      odstawić, widziałam roczne i starsze dzieci reagujące wymiotnie na każdy
      pokarm stały... Ja poszłabym "na całość"smile: dała do łapki chrupka
      kukurydzianego albo wafelek ryżowy (= coś bezglutenowego). Dla malucha to
      świetna zabawa i frajda samodzielności, a przy okazji szansa oswojenia się z
      nową konsystencją. Trzymam kciuki!
    • Gość: TwinMom Re: Do kiedy papki? IP: *.chicago-13rh15rt.il.dial-access.att.net 13.06.03, 17:58
      Nasz pediatra kazal nam w takiej sytuacji poczekac pare tygodni i sprobowac
      znowu. Nie ma sensu zmuszac malej do czegos, czego nie lubi. Posilki powinny
      kojarzyc sie z przyjemnoscia.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka