Dodaj do ulubionych

Może to choroba

17.10.13, 15:46
Witam wszystkich na forum.
Przez przypadek trafiłam na wątek związany z niejadkami i dowiedziałam sie wielu ciekawych rzeczy.
Moja Justyna ma prawie 14 miesięcy i prawie od początku wprowadzania stałych posiłków mam problemy z karminiem.
Do tej pory jest na piersi ale wprowadziłam już też sztuczne mleko-myślała, że mi to pomoże przesypiac noce, ale się myliłam.
Ogólnie rzecz biorąc naszym problemem jest odmawianie jedzenia, nieprzespane noce (budzenie się co godzinę) oraz częste, luźne kupy (nawet 6 razy w ciągu dnia).
Przestałam ją już w nocy tak często karmic, jak się budzi to po prostu ją lulam albo tylko przytulam i dalej zasypia, ale sprawia wrażenie jakby jej coś dokuczało (nie, to nie zęby).
Dopiero dziś przyszło mi do głowy, że to może grzybica, albo pasożyty juz sama nie wiem co myślec, chciałabym trafic do dobrego specjalisty, który mi podpowie co mam z nią robic, jak ją karmic bo je praktycznie tylko mleko i klika łyżek czegoś jeśli uda mi sie wcisnąc, a próbowałam już wszystkiego. Może ktoś mi poleci dobrego pediatrę w Szczecinie
Obserwuj wątek
    • agnpar Re: Może to choroba 17.10.13, 18:42
      Hej,
      nie łam się, bo jeśli są wyraźne objawy, takie jak biegunka, to łatwiej jest znaleźć przyczynę... :)
      Napisz proszę od kiedy występują te biegunki i czy Ty też z nimi masz problem, bo to bardzo istotne...
      Biegunka może wynikać z wielu zaburzeń układu pokarmowego. Ciężko jest mi określić prawdopodobieństwo co to może być, na podstawie tego co napisałaś. Z resztą nie ma co gdybać i trzeba zrobić badania. Idź do lekarza rodzinnego po skierowanie do gastroenterologa. Powinnaś sprawdzić, czy to nie wynika z występowania jakiś bakterii, wirusów, alergii, zaburzeń procesów trawienia (np. niewydolność trzustki) albo z zaburzeń procesów wchłaniania. Dodatkowo poproś o sprawdzenie poziomu hormonów tarczycy i nadnerczy. Biegunka może też mieć związek z uszkodzeniem czynnościowym (zespół jelita drażliwego) albo z przyjmowaniem antybiotyków. Najlepiej by było, gdyby Twoją córcie położyli na 3 dni do szpitala i zrobili jej szybciej badania, bo nie musiałaby się tak męczyć.
      Jest mała i Ci tego nie powie, ale na pewno po zjedzeniu czegoś czuje rewolucje w brzuszku i później ma nieprzyjemne biegunki. Nic dziwnego, że nie ma apetytu bo dzieci zawsze uciekają od takich sytuacji. Z resztą nawet dorośli...
      Rzecz jasna zróbcie badanie kału na pasożyty i badania pod kątem kandydozy (badanie mykologiczne). Jeżeli nic nie wykażą to możesz je powtórzyć nawet 10 razy, bo to dość niemiarodajne.
      Mała może się budzić w nocy, bo może ją boleć brzuszek, ale może to mieć też związek z zaburzeniami hormonalnymi.
      Dodatkowo, jeśli problemy występowały od samego początku wprowadzania pokarmów stałych to idź do logopedy (albo najlepiej neurologopedy) i sprawdź czy nie ma przetrwałych odruchów ustno - twarzowych. Jeśli nie chce próbować pokarmów stałych to może po prostu ma nadwrażliwość. Napisałam o tym artykuł na swoim blogu, który jest w linku poniżej...
      Póki co nie powiem Ci jak możesz karmić małą, bo jeśli nie znamy przyczyny biegunek to nieodpowiednią dietą możemy tylko zaszkodzić.
      Poza tym na tym etapie nie jest Ci potrzebny dobry pediatra. Idź do obojętnie jakiego po skierowanie do gastroenterologa i on powinien wiedzieć jakie badania zlecić małej.
      Pozdrawiam,
      Aga
    • kluska77 Re: Może to choroba 18.10.13, 21:17
      Długotrwała biegunka to może być objaw chorobowy albo alergiczny. Pasożyty to raczej normalny apetyt i tracenie/stanie z wagą przez bardzo długi okres czasu (ale kto wie). Forum to nie jest poradnia diagnostyczna. Tylko lekarz zleci odpowiednie badania. Ale oczywiście czasem trzeba go przycisnąć, żeby to zrobił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka