Dodaj do ulubionych

niejadek-wymioty

05.06.07, 07:42
cześć jestem tutaj nowa ale proszę odpowiedzcie mi na pytanie czy waszym niejadkom zdarza się zwrócić wszystko co zjadły. Mojemu tak się zdarza i lekarka mówi ze jak dziecko nie chce to nie dawać. Jak on od początku nie chce to co robić. Na siłę mu przecież nie wciskam ale go zabawiam i jakoś je godzinę półtorej i zje 150 zupki. Najgorsze jest to że zazwyczaj zwymiotuje wtedy kiedy najlepiej mu idzie jedzenie. Nie wiem czy z tego szczęścia za szybko mu daje i nie połknie tylko chomikuje a potem mu to staje w gardle. A może ma problemy.. nie wiem zapisani jesteśmy na 18 września do gastroente... może pomoże czy wy też tak macie??? może mnie pocieszyci jeśli wogóle to jakaś pociecha że inne matki też się tak męczą...
Obserwuj wątek
    • tup82 Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 11:03
      To moze to karmienie jednak trwa za dlugo?Gdy np. je poltorej godziny to
      zoladek caly czas pracuje. Jest coraz bardziej pelny. I w pewnym momencie w tym
      brzuszku jest juz za duzo? Bo jesli dziecko zawsze malo jadlo, to moze ma
      jeszcze mala pojemnosc zoladka. Moze z czasem dawac coraz wiecej, stopniowo.
      Dzien po dniu? Moja starsza coreczka tak miala. Jak miala w koncu apetyt to
      jadla, jadla. i juz jak o jedna lyzke za duzo, albo lyk mleka za duzo i
      wymiotowala na calego. Ona nawet nie czula tego momentu kiedy "o lyzke za
      duzo". A ona zawsze malo jadla. I mimo jej zwiekszonego apetytu nie mogla tyle
      zmiescic co chciala. Wymiotowala wiec wszystkim co zjadla. Musialam jej po
      prostu wydzielac mniejsze porcje. Bo jak takie wymioty zdarzaly sie jej pare
      dni pod rzad to wogole nie chciala jesc, bo jedzenie jej sie z tym juz
      kojarzylo.Np.dawalam jej mleka 180 i wiecej nie. Kaszki 120ml.itp. Moze Twoj
      maluch powinien narazie dostawac np.100ml zupki na jeden raz i skrocic ta pore
      karmienia np. do 1 godziny?
    • felonia Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 11:18
      wymioty u nas zdarzają się gdy:
      - jest wprowadzane nowe jedzenie (obcy smak podrażnia ukł pokarmowy i wymioty
      to odruch obronny przed czymś nieznanym-pomaga jak młody naje się papieru hi hi
      hi)
      - nowe jedzenie go uczula
      - zje za szybko i za dużo (np podczas zabawy nie zauważa że zjadł dużo wielkimi
      porcjami)
      - wymiotuje gdy ja przedobrzę i wepchnę mu o kilka łyżek za dużo wtedy on
      zwraca nie tylko te parę łyżek ale czasem i połowę tego co zjadł
      - gdy w jedzeniu są grudy albo grube kawałki
      • mogre Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 12:00
        właśnie chyba u nas również zdarza się to najczęściej jak ładnie je i może jednak za szybko i potem zwraca chociaż zdarza się i po jednej łyżce a czasami i przed rozpoczęciem jedzenia. Mały miał problemy z dławieniem ale nie podczas jedzenia tylko o różnych porach. nie wiemy co było przyczyną. to na szczęście się skończyło ale te wymioty... teraz już rzadziej ale wcześnie codziennie. Nie wiem kiedyś jakaś dziewczyna pisała że jej dziecko nabawiło się wrzodów żołądka od takiego zwracania i dławienia bo to takie pakudztwo śmierdzące mu się kiedyś zwracało
    • zorrgula Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 11:52
      U nas jest bardzo podobno już z jakieś trzy miesiące. Właściwie nie ma dnia bez
      wymiotów. I to nie zależy od porcji, bo potrafi po 1łyżeczce, napewno
      podrażniają ją gęstsze i grube rzeczy, dostaje w tej chwili tylko półpłynne
      pokarmy. Są różne podejrzenia, Zuza jest wcześniakiem i była trzy tygodnie na
      respiratorze i dwa miesiące była karmioną sondą i być może dlatego, chociaż
      przez wcześniejsze miesiące był względny spokój. W tej chwili od tygodnia
      dostaje debridat, dicoflor i spascupreel(czopki rozkurczowe. Najgorsze co
      usłyszałam od jednej z lekarek to podejrzenie jednej z chorób metabolicznych,
      ale pozostali dwaj lekarze raczej to wykluczają.
      My też mamy wizytę w poradni gastroenterologi tylko troszkę szybciej...17lipca.
      Pozdrawiamy Zuzia(28tc830g)&Ania
      • zorrgula Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 11:54
        PS
        niedawno skończyła roczek i waży 6700g.
        • mogre Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 12:02
          nie wiesz może jakie badania będą robić małemu? nie pozwolę na jakieś inwazyjne i tak mi go dostatecznie szkoda
        • mogre Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 12:05
          Mały ma 8 m-cy i waży 8 kg. Ważył 8,2 ale ostatnio schudł bo nawet cycusia bojkotuje wiem że nie jest najgorzej ale to nie waga mnie martwi ale brak apetytu i to ciągłe wmuszanie wcale nieprawda że jak zgłodnieje to zje mój nie głodnieje.sprawdzałam
          • robin2510 Re: niejadek-wymioty 05.06.07, 18:18
            witam

moja córka skończyła 20 miesiecy ale tak od 6 -tego miesiaca zdarzało sie, że
            po jedzeniu wymiotowała np. kaszkę - której nie lubi. Po jakims czasie okazało
            się, że powtarza sie to cyklicznie co jakis czas powodem były....zęby. Prócz
            zębów jak się opije za duzo zwłaszcza na noc to równiez potrafi zwymiotować .
            pozdrawiam.
            • strzalka501 do Mogre 05.06.07, 21:25
              Ale jeżeli Twoj synek ma 8m-cy i wazy 8kg to jest ok.
              Dlaczego sie martwisz?
              Grunt,że mieści sie w siatkach centylowych.
              Moja ma skończone 10m-cy i jeszcze nie osiągnęła 8kg.
              A koleżanki wyżej córeczka ma roczek i wazy 6700g.
              Mogre.
              Nie zamartwiaj sie tak.
              Neurologopedka tłumaczyła mi,ze odruch wymiotny maja takie małe
              niejadki,poniewaz za dużo chcemy,alby ich zołądek przyjął.Zmniejsz mu
              porcje.Może podawaj mniej,ale za to cześciej.Np.moja córka pije (jak na nią)
              duże porcje(od 120 do 200ml)mleka,zupek.Ale za to sporadycznie.Np.tylko 3x
              dziennie.Ale ona ma dodatkową pętle esicy i ma spowolnione trawienie.
              Ja wzięłam sobie do serce słowa Korczaka:"nie wpychajcie w dzieci
              jedzenia...one wiedzą,ile potrzebuja".
              Jeżeli nie chce nie daję.
              Fakt,że ją dokarmiam,kiedy spi;),ale ona wtedy nie jest tego świadoma i ja na
              tym korzystam hihi:)
              Pozdrawiam.
              • mogre Re: do Mogre 06.06.07, 07:47
                fakt w siatkach się mieści. Ale nie o wage mi najbardziej chodzi jak pisałam tylko o ten brak apetytu.Jeśli nie karmiłabym go na godziny to napewno ważyłby o wiele mniej. On nie czuje głodu. I jeszcze te wcześniejsze dławienie. Poprostu się bardzo nartwię że to jakaś choroba a ja nie zdaję sobie z niej sprawy. Jeśli taka jego uroda to ok. Miał robione badania moczu na pasożyty i lambrie ale ok. Miał anemię ale po m-cu żelaza poprawiło się. Jeszcze gastrolog i nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić..Ząbkuje i może dlatego nie chce nawet cycusia od paru dni. nie wiem
    • morelka_28 Re: niejadek-wymioty 06.06.07, 13:08
      U nas przy ząbkowaniu zawsze pojawiają się wymioty.
      Nie wiem jak to wytłumaczyc, ale zaleznosc 100%
      Przy pierwszych zębach wymiotowała na potęgę, byłam tym przerażona. Teraz jest
      juz lepiej.
      No i oprócz tego po kaszkach, ktorych nie lubi. Kaszki odpusciłam. Dostaje
      zamiast tego kiełbaskę, którą je ze smakiem :) lekarz mi powiedział, ze jak
      chce kiełbasę, to niech je. Mleka nie musi WCALE.
      Dodam, ze moja córka ma refluks i dlatego odruch wymiotny u niej, pomimo tego
      ze ma juz 16 mies. jest nadal dosc żywy- np. podczas silnego płaczu.
      Co do wizyty u gastrologa, to niestety chyba wszystkie badania są inwazyjne- ph-
      metria (sonda przez nosek na 24 godz), gastroskopia (w znieczuleniu), rtg z
      kontrastem (promieniowanie i bar zawarty w kontrascie). My sie nie
      zdecydowalismy.
      • mogre Re: niejadek-wymioty 06.06.07, 18:34
        Mały właśnie ząbkuje. Może też to jest przyczyną. A twoje maleństwo ma refluks potwierdzony badaniami czy tak na podstawie objawów. A jeżeli badaniami to jakimi? Nasz pewnie też ma refluks od początku ulewał i jeszcze te silne dławienia cofającym pokarmem.
        • morelka_28 Re: niejadek-wymioty 06.06.07, 19:15
          My nie zdecydowalismy sie na inwazyjne badania.
          Gastrolo dzieciecy stwierdziła refluks na podstawie objawów. Maja miała bardzo
          ewidentne objawy: ulewania non stop, nawet kilka godzin po posiłku, dławienie,
          krztuszenia, ogromna niechec do jedzenia (jako noworodek karmiona przez sen),
          ciągły płacz przy po i podczas ssania z piersi, etc.
          Jesli jestes z Wawy, moge dac Ci namiary a świetną panią dr ze szpitala na
          działdowskiej
          • mogre Re: niejadek-wymioty 08.06.07, 06:27
            dzięki morelka ale niestety nie z W-wy. Może gatrolog z Rzeszowa coś nam pomoże.
    • marzena771 Re: niejadek-wymioty 19.06.07, 00:02
      witajcie,
      mój synek ma teraz 14 miesięcy i od miesiąca mamy spokój z wymiotami. Też
      strasznie wymiotował codziennie, a ponieważ moja starsza córka miała refluks
      podejrzewałam że i u niego jest to samo, miał robione wszystkie badania(teraz
      strasznie żałuję) gastroskopię, ph-metrię, rtg z kontrastem wszystkie wyniki
      OK, nie wiedziałam czy się cieszyć czy nie bo ciągle nie wiedziałam dlaczego
      wymiotuje. Jak miał 12m-cy ważył 7,7kg. Jak miał 13 m-cy postanowiłam odstawić
      go od piersi i to była najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć, mały przestał
      wymiotować. Nie wiem co mu dokuczało, napewno alergia ale na co nie mam pojęcia
      (zanaczam że byłam na rygorystycznej diecie bezmlecznej). Życzę wam aby wasze
      maluszki też przestały wymiotować.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka