Dodaj do ulubionych

Fortis Bank

11.11.05, 12:19
Mam bardzo mało czasu na podjęcie decyzji na wzięcie kredytu - kwota 95tyś.
75 tyś na mieszkanie a 20 tyś na wykończenie mieszkania. Fortis kusi niską
prowizją. Czy w umowię nie ma żadnych "kruczków" albo jakich ukrytych opłat.
Dziękuję za każdą informację
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: Fortis Bank 14.11.05, 16:17
      Jedynym kruczekiem może być następujący zapis w umowie:

"na wypadek nadzwyczajnej zmiany sytuacji społeczno-politycznej, względnie
      ekonomicznej Szwajcarii, mającej istotny wpływ na ocenę ryzyka związanego z
      walutą CHF, Bank zastrzega możliwość zmiany waluty na PLN lub inna walutę
      wymienialną, w której udziela kredytowania zgodnie z aktualną ofertą."

można zakładać że to możliwość zupełnie teoretyczna ale zawsze.. pole do
      interpretacji tego zapisu jest szerokie.

poza tym oferta w tej chwili w większości przypadków najlepsza
      • przemekk74 Re: Fortis Bank 15.11.05, 18:35
        ale sa i minusy
        - okazywanie pitow
        - przymus oplacania g... wartego roru (9pln/miesiac) a zeby ten ror byl ciekawy
        to sie okazuje ze trzeba oplacac vise gold po 115/rok i vise electron po
        1pln/miesiac i wtedy full wypas (branie kasy w kazdym bankomacie bez prowizji -
        takze za granica itp).. ale to kosztuje sporo.. albo odzalowac te 9pln/miesiac
        i trakowac to jako podatek banku.
        Moim zdaniem bank zdecydowal sie tak tak dobre warunki kredytowe by
        sciagnac 'smietanke' (raczej kredyty hipoteczne nie biora bezrobotni...) do
        swoich rorow
        Przemek
        • wodnik Re: Fortis Bank 17.11.05, 12:41
          A ja mam wielki problem z tym bankiem. DOstalem wiadomosc, ze bede czekal 2 tyg
          na wniosek, a juz minely i nic. Pierwsza transza musi isc do 25.11 sad Nie wiem
          co robić, bo nie zlozylem wniosku w innym banku.
          • mariusz.musial Re: Fortis Bank 17.11.05, 15:23
            W jakim mieście składałeś wniosek???
            • wodnik Re: Fortis Bank 17.11.05, 15:26
              W warszawie. I teraz mam kolosalny problem. Czas nagli, a developer pewnie
              wymysli jakies odsetki
          • lavaredo1 Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 17.11.05, 15:56
            • wodnik Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 17.11.05, 16:42
              Juz w to nie wierzę.
              • piodom76 Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 18.11.05, 22:49
                .. już nie przesadzajmy z tym 'kolosalnym problemem'.... wink
                przy kredycie 95 tys i jeszcze podzielonym na transze, to 11,5 odsetek
                ustawowych nawet na 3 tygodnie jest kosztem nieco podand 600 pln....

• chicolo Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 19.11.05, 10:10
                Nie liczcie na 3 tygodnie. Ja złożyłem wniosek w połowie października na
                początku promocji. Podobno miało być szybko, bo bank jeszcze nie był załadowany
                wnioskami. Czekałem 2 tygodnie na decyzję, dostałem pozytywną, tylko zażądali
                jeszcze oświadczeń od developera, które były tak naprawdę zapisane w umowie,
                developer nie robił problemów tylko niepotrzebna strata czasu. Umowa początkowo
                miała być w 2-3 dni, czekam już prawie 2 tygodnie.
                Zgłosiłem się do innego banku, bo zbliżał się termin I-szej transzy developerowi
                i w ciągu tygodnia załatwiłem wszystko łącznie z wynegocjowaniem prowizji i
                marży oraz drobnymi zmianami w umowie. Nie było potrzeby donoszenia jakiś
                dokumentów, wszystko sprawnie i profesjonalnie załatwione. Do tego uczciwa umowa
                bez haków typu "nadzwyczajna sytuacja w Szwajcarii".
                I to wszystko w znanym w Polsce od dawna ale trochę niedocenianym na rynku banku.
                Nie zabijajcie się o kredyt w Fortisie, bo można dostać praktycznie te same
                warunki w innych bardziej wiarygodnych bankach.
                • al9 zdradz nam jaki to bank.... 19.11.05, 11:28
                  bardzo proszę...
                  wink
                  al
                • przemekk74 Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 19.11.05, 12:16
                  Pochwal sie jakie to sa "podobne" warunki.. a konkretnie czy masz 1% marzy i 0%
                  prowizji?

fortis nie jest najlepszy wg moich "badan" tylko gdy
                  - masz wklad wlasny z 80%
                  - masz niewysokie dochody i fortisie po prostu kredytu nie dadza

Przy kredycie ok 250 tys + nasze 60tys najblizszy fortisa byl milenium ale i on
                  odpadl
                  - 1,4% a nie 1% marzy!!!! *gwozd do trumny oferty milenium) - i to po targach!!!
                  - obow. ubezp na zycie z cesja na bank
                  - nie wymagali placenia 9pln/miesiac za syfiastego obowiazkowego rora jak w
                  fortisie.. jednak przy dlugoletnim kredycie te 0,4 marzy to taka kupakasy ze te
                  9pln mozna przebolec
                  pozatym
                  - w fortisie mozna splacac bez doplac wiecej jak sie ma kasy luznej

Minusy fortisa
                  - kilka glupich zapisow (jak z ta nadzwyczajna sytuacja w szwajcari) - ale
                  milenium takzema podobne zapisy
                  - mala ilosc oddzialow i slabo przygotoana kadra pracownikow do promocji (nie
                  znaja dokldanie warunkow!!! i sa przeciazeni praca!!!)->efekt... trzeba sie
                  liczyc z dlugim czasem wiec elpiej wystapic o kredyt w 2-3 bankach lacznie
                  Ja mialem 3 decyzje: fortis, milenium i pbh (w chf) i fortis byl najlepszy

O obrazanie sie na bank bo nie rozpatrzyli wniosku szybko to glupota.. jak
                  fortis tak robi trzeba skladac jeszcze w 1-2 bankach wnioski asekuracyjnie i
                  liczyc ze feortis wyrobi sie z decyzja
                  Przemek
                  • chicolo Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 19.11.05, 14:45
                    Nie obrażam się na bank, bo nie mam za bardzo powodówwink.
                    Jeśli jednak bank nie dotrzymuje deklarowanych terminów i nie potrafi nawet
                    określić nowych to w mojej ocenie trochę niepoważne traktowanie klienta.
                    Tłumaczenie się, że nie spodziewali się takiego nawału to tylko zrzucanie
                    własnych trudności organizacyjnych na klienta.
                    Jedyne co doceniam to zaangażowanie pracowników obsługi klienta, robili
                    wszystko, aby przyspieszyć procedurę, niestety mają na to niewielki wpływ.
                    • przemekk74 Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 21.11.05, 08:09
                      to ze bank wolno rozpatruje wnioski to wie kazdy kto tam bral (ja) lub chcial
                      wziac (Ty) kredyt.. ale powiedziales, ze otrzymales podobne warunki... wiec
                      napisz jakie (prowizja, marza, kwota kredytu, wklad) - jestemy tu anonimowi
                      wiec wal smialo
                      Przemek
                      • tymcio Re: Realnie - 3 tygodnie - może się uda:-) 21.11.05, 11:26
                        Jesli chodzi o dziwny zapis w umowie fortisbanku to owszem jest on troche
                        niebezpieczny ale nie na tyle, zeby sie nim przejmowac za bardzo, zawsze mozna
                        kredyt zrefinansować raz dwa w innym banku , jedyny minus to kolejne
                        zalatwianie papierów i ewentualna prowizja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka