Dodaj do ulubionych

Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny

19.12.05, 14:43
Mam trzy książeczki mieszkaniowe na łączną kwotę (wkład, premia, odsetki) ok.
25.000-30.000 zł. Nie mam wkładu własnego w gotówce, więc chciałbym wnieść
środki z tych książeczek jako wkład własny. Interesuje mnie rynek pierwotny
(mieszkanie od developera o wartości ok. 150.000 zł) - czy ktoś brał kredyt
wykorzystując książeczki jako wkład własny? W jakim banku? Na jakich
zasadach?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 19.12.05, 15:36
      Książeczka mieszkaniowa - jej wkład? czy premia gwarancyjna z tyt. tej
      ksiązęczki??? To musisz najpierw powiedzieć jak jest u Ciebie.
      Potem forumowicze Ci odpowiedzą.
      m
      • bepepe Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 20.12.05, 10:10
        Wkładem własnym na poczet ceny lokalu miałyby być wszystkie środki, jakie
        zostaną wypłacone z książeczki mieszkaniowejw w związku z nabyciem lokalu - a
        więc wkład z tej książeczki, odsetki oraz premia gwarancyjna. Precyzyjniej
        chyba nie mogę się już wyrazić.
    • ewelita Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 21.12.05, 09:47
      Poczytaj ustawę o premiach gwarancyjnych. Aby zrealizować książeczkę musisz
      mieć 50% wkładu własnego zapłaconego developerowi. Rozumiem, że to bank
      musiałby najpierw wypłacic transzę kredytu developerowi, aby było te 50 %. Otóż
      uważam, że żaden bank na to nie pójdzie. Wpłata własna musi być wpłacona na
      początku, aby bank mógł zrealizować swoją płatność. Jest to warunek wypłaty
      pieniędzy. Oprocentowanie kredytu zależy od procenta wpłaty własnej, dla banku
      w tej chwili nic nie masz. Rada - pożycz po rodzinie, włać to jako wpłate
      własną, weź kredyt, zrealizuj książeczkę, nadpłatę powstałą z wypłaty premi
      oddaj dłuznikom. Moim zdaniem jedyne wyjście, ja tak zrobiłam.
      • bepepe Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 21.12.05, 21:27
        Przeczytałem ustawę o premiach gwarancyjnych (choć trochę inaczej się nazywa ;-
        ). Nie chodzi jednak o warunki wypłaty premii, ale właśnie wniesienie tej
        premii jako którejś z rat po uruchomieniu przez bank 50 % kredytu. Szczerze
        mówiąc nie widzę racjonalnych powodów, dla których "wpłata własna musi być
        wpłacona na
        początku, aby bank mógł zrealizować swoją płatność". Jestem w stanie wykazać
        przecież stosownym zaświadczeniem, że mam książeczkę, a na niej określoną ilość
        środków, więc bank niczym nie ryzykuje. No i - jak sama zauważyłaś -
        oprocentowanie zależy od procentu udziału własnego, a nie od tego czy to będzie
        pierwsza, trzecia czy ostatni rata.
        Nie mogę pożyczyć od rodziny i później oddać.
        Może doradcy expandera, którzy patronują temu forum mają jakiś pomysł?
        • czuk1 Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 21.12.05, 23:08
          Tak jest jak pisze Ewelita. Bank nic tu nie może "odpuścić", jest kasjerem
          skarbu państwa, działa ściśle z wymogami prawa.
          Ktoś musi potwierdzić , że masz udział 50 % procentowy ... i tyle.
          m
          • bepepe Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 22.12.05, 10:15
            Chyba się nie rozumiemy. Bank niczego mi nie odpuszcza. Wyobrażam sobie taką
            sytuację: umawiam się z bankiem, że da mi kredyt na 80 % wartości
            nieruchomości, a pozostałe 20 % wniosę ja, ale będzie to np. 5 rata uiszczana
            deweloperowi. Bank wypłaci wcześniej 4 pierwsze raty kredytu (80 % inwestycji),
            ja przekażę je deweloperowi, a że będzie już przekroczony próg 50 % inwestycji,
            to będę mógł zrealizowac książeczkę i z tych pieniędzy wnieść ostatnią 5. ratę,
            wynoszącą 20 % inwestycji i właśnie to będzie mój wkład własny.
            Nie mam zdolności na 100% wartości nieruchomości, a więc rozwiązanie
            proponowane przez jonama nie chodzi w grę.
    • jonama Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 22.12.05, 09:48

Ja miałam podobny problem. Rozwiązaniem tego jest wzięcie kredytu na 100% , a
      potem wystąpienie o realizację książeczek trwa to ok 90 dni i pieniądze można
      przelac jako nadpłatę kredytu.
    • bepepe Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 23.12.05, 11:26
      up
    • bepepe Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 27.12.05, 11:48
      Czyżby temat zbyt trudny?
      • al9 bierz 100% kredytu 27.12.05, 13:27
        BEPE - dostałeś odpowiedz. Nie masz wkłądu własnego. Po wniesieniu minimum 50%
        wkładu włąsnego (kredyt) bank zrealizuje premię. I nie sli sie na podbijanie
        wątku, bo ewelita juz Ci odpowiedziała...
        al
        • bepepe Re: bierz 100% kredytu 27.12.05, 21:58
          A to ciekawostka. Bo np. Nordea potraktuje środki zgromadzone na książeczce
          jako wkład własny (pod warunkiem, że nie będzie to pierwsza lub ostatnia rata),
          jeśli przedstawi się zaświadczenie z PKO BP o wysokości zgromadzonych na
          książeczce środków. PKO BP też podobno takie środki uwzględnia. No coż, miałem
          nadzieję, że ktoś zna jeszcze inne banki, które takie rozwiązanie dopuszczają.
          Trzeba jutro do Nordei zadzwonić i im wytłumaczyć, że robią rzeczy niemożliwe.
          A odpowiedzi poszukać na forum "fotografia".
          • al9 zwracam honor :-) 28.12.05, 13:16
            z przyjemnością.....
            dobrze, ze nordea jest sympatyczniejsza niz konkurencja.
            jakos o nich zapomniałem ostatnio, może niesłusznie?
            Pozdrawiam
            al
    • nikasob Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 28.12.05, 22:17
      Ja 4 lata temu brałam kredyt w PKO i w PKO miałam też książeczkę mieszkaniową -
      i co , myślisz, że mi to zaliczyli jako wkład własny?smile hahaha
      No, ale może teraz się pozmieniałosmile
      • bepepe Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 30.12.05, 12:35
        Może komuś przyda się informacja, że środki z książeczki jako wkład własny
        uwzględnia m.in. mBank, Nordea, Raiffeisen (sprawdzone osobiście) oraz podobno
        PKO BP i Fortis. Wymagania formalne: aktualne zaświadczenie o wysokości
        środków z książeczki, czasem kserokopia pierwszej strony książeczki.
        • i.r Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 04.01.06, 23:31
          w Millennium też
    • filunia26 Re: Książeczka mieszkaniowa jako wkład własny 04.01.06, 13:05
      Z tego co wiem bo sama skorzystałam kilku developerów dopuszcza wniesienie
      książeczki mieszkaniowej na poczet wkładu własnego. Na pozostałą część bierzesz
      kredyt i nie ma konieczności zgromadzenia najpierw kwoty ponad 50% wartości
      nieruchomości żeby móc uruchomić środki z książeczki. Na pewno Dom Development
      i JW Construction dopuszczaja taka możliwość. Dom Development współpracuje z BOŚ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka