Dodaj do ulubionych

kredyty w bph

01.03.06, 15:33
Mam pytanie. Wczoraj podpisałem umowę o kredyt hipoteczny z bankiem BPH.
Pomimo że nie byłem zainteresowany ror w tym banku (niższa marża przy wyborze)
to bank na siłe uszczęśliwił mnie swoim rachunkiem. Czy ktoś spotkał sie też z
takim przypadkiem. Pani z banku tłumaczyła że taką decyzję dostała z centrali,
że kredyt udzielony razem z ror
Obserwuj wątek
    • demarta Re: kredyty w bph 01.03.06, 16:12
      a ror jak znam życie płatny.... x ilość miesięcy spłaty kredytu = dodatkowa
      kaska dla banku wink))))
    • lu06 Re: kredyty w bph 01.03.06, 19:00
      A ja dzisiaj dostałam od nich oferte i nie wiem czy się zdecyduje bo na 400tys
      w CHF dostałam 2,08%. A ja u Ciebie?
      • mrokipiotr Re: kredyty w bph 02.03.06, 08:25
        Co ciekawe, czytając zapisy w umowie nie znalazłem nic na temat obowiazku
        posiadania konta (że muszę mieć u nich i że przez cały okres kredytowania itp.)
        Jest tylko zapis że wpływy z tego konta to forma zabezpieczenia kredytu.
        Według mnie, nie prawnika, nie trzeba utrzymywac tego rachunku. Można wziąść z
        innym banku i ew. dać bph pełnomicnictwo.
        tylko nie wiem co z marżą, bo dla posiadaczy konta dają zniżkę (mi obniżyli 0,5
        % co jest niczym przy utrzymywaniu ror przez 30 lat)
        • demarta Re: kredyty w bph 02.03.06, 09:28
          w mbanku dają konto gratis.....podobno.....no, przynajmniej tak mówią......
        • zbooycerz Re: kredyty w bph 02.03.06, 20:35
          > tylko nie wiem co z marżą, bo dla posiadaczy konta dają zniżkę (mi obniżyli 0,5
          > % co jest niczym przy utrzymywaniu ror przez 30 lat)

ale co obnizyli? marze?
          i to jest nic przy utrzymywaniu ror?
          przeczytaj uwaznie co napisales i wroc do banku i podziekuj

pzdr
          • cmy Re: kredyty w bph 24.03.06, 15:28
            w poniedziałek podpisuje umowe z BPH.ROR mam w innym banku z powodu linii
            kredytowej nisko oprocentowanej.Czy BPH nie każe "przekierować" poborów od
            pracodawcy do siebie??Czy ktoś ma ror w innym banku na który przelewane są
            pobory a ror w BPH służy mu tylko do obsługi kredytu???
            • jerry.s Re: kredyty w bph 24.03.06, 15:56
              mam kredyt w bph od 2 m-cy ... warunkeim bylo zalozenie ror ... nie ma
              koniecznosci przekierowania wyplat wynagrodzenia ... jedynie trzeba zadeklarowac
              minimalne wplaty miesieczne dla konta 'sezam max' ... place za ror chyba 12,95
              miesiecznie ... uwazam ze jest to kwota akceptowalna - wyplaty we wszystkich
              bankomatach bez oplat manipulacyjnych

do tej pory korzystalem i nadal korzystam z mbanku ... ale przynajmniej raz w
              miesiacu musialem wyplacic kase z bankomatu innego niz euronet i bz-wbk ...

do tego oprocentowanie na rachunku ror wynosi 3,8% (jesli sie nie myle) ...
              ja nie narzekam ...

PS
              oczywiscie razem z kredytem i rorem w transakcji wiazanej otrzymalem karte
              kredytowa ... minimum 12 transakcji w ciagu 12 m-cy ... inaczej oprocentowanie w
              gore o 0,25% ... i to na caly okres kredytowania

• s.kredyt Re: kredyty w bph 24.03.06, 16:03
      standarcik...to zeczywiście dodatkowa kasa dla banku.
      Millennium i bodaj mBank dają ROR-y za darmo jak masz kredyt..co do zasadności
      ich posiadania w BPH to poza obnizoną marżą NIA MA TAKIEJ OPCJI coby klienta
      uszczęśliwic nim na siłę (sprzeczne z prawem bankowym) można w dniu po
      uruchomieniu kredytu (w całości - nie mylić z pierwszą transzą) zamknąć ROR i
      dać zlecenie obciążania platnościami z tytułu kredytu innego ROR-u w innym banku
      • agass78 Re: kredyty w bph 24.03.06, 19:13
        Z tego co ja wiem zalozenie konta w BPH powoduje obnizenie marzy (niech Ktos
        poprawi jak sie myle), nie musi byc to konto docelowe na ktore wplacane sa
        wszystkie dochody. To moze byc konto za najnizsza oplate i na ktorym na moment
        splaty raty znajda sie srodki finansowe.

• flafla Re: kredyty w bph 24.03.06, 22:34
          ja mam konto BPH od 06.2005 wraz z kredytem, jak do tej pory nie placilam nic,
          ale chyba po roku czyli od 06.2006 bedzie to ok.10,-.Teraz konto sluzy tylko do
          obslugi kredytu,czasem nawet nie wplacam kwoty deklarowanej.

Mam wrazenie ze BPH i byc moze inne banki najbardziej interesuje czy nie jestes
          u nich zadluzona i czy spłacasz kredyty itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka