Dodaj do ulubionych

Dokumenty a praca w Anglii

07.07.07, 17:40
Dzien dobry,

Planuje zakup mieszkania w Polsce, zarabiam 4800zl netto miesiecznie, wklad
wlasny 50000zl, kredyt na 150000zl.
Przejzalam strony internetowe kilku polskich bankow i w wiekszosci z nich
powtarza sie informacja o "zaswiadczeniu o zatrudnieniu i zarobkach" ktore
powinno byc wypelnione przez pracodawce. Czy list od pracodawcy
potwierdzajacy moje zatrudnienie wystarczy w banku zamiast tego formularza.
Nie wiem jeszcze ktory bank wybiore i wiekszosc tych formularzy jest w j.
polskim. Oprocz informacji o zarobkach, dlugosci zatrudnienia co jeszcze
pracodawca powinien ujac w takim liscie.
Nie bede miala mozliwosci kontaktu z moim pracodawca kiedy pojade do Polski
jako ze on rowniez wyjezdza na wakacje w tym samym terminie co ja wiec musze
zebrac wszystkie potrzebne dokumenty przed wyjazdem.
Jak dlugo przecietnie czeka sie na kredyt w Polsce, czy bede w stanie
zalatwic wszystko w przeciagu trzech tygodni? Czy bede mogla upowaznic kogos
w Polsce zeby zajal sie sprawa kredytu jezeli nie uda mi sie zalatwic
wszystkiego podczas mojego pobytu.
Obserwuj wątek
    • p.mudel Re: Dokumenty a praca w Anglii 07.07.07, 22:51
      Witam.
      Niestety ale cała procedura raczej nie przebiegnie tak sprawnie by zamknąć się
      w 3 tygodnie. Niestety wszystkie liczące się banki wydłużyły okres analizy
      wniosków.
      Co do zaświadczeń i innych dokumentów należy najpierw zastanowić się nad
      wyborem banku, a dopiero później myśleć o ich wypełnianiu. Jest to bardzo ważne
      gdyż banki proszę o podanie dochodów w różny sposób (jedne proszę o średnią za
      ostatnie 3 miesiące inne za 6, jedne proszą o kwoty bruttu, inne netto i taka
      dalej. Różnice w treści zaświadczeń można mnożyć i z doświadczenia wiem że
      lepiej by zaświadczenie wystawione przez pracodawcę zawierało wszystkie dane z
      druku bankowego).
      Co do osoby w kraju znowu mamy dwie szkoły. Są banki którym wystarczy
      oświadczenie na druku bankowym, jednak część banków nie zechce rozmawiać bez
      pełnomocnictwa potwierdzonego notarialnie (dodam że musi to być pełnomocnictwo
      szczegółowe, wymieniające dokładnie wszystkie czynności na jakie zezwalamy
      pełnomocnikowi).

Kolejną sprawą na którą banki będą zwracały uwagę jest czas pracy za granicą.
      Dla niektórych potrzeba aż 2 lat, dla innych roku, itd.

Podsumowując jest więc sporo rzeczy które nalezy przemyśleć i dokłądnie się
      przygotować.

Jedno co jest pewne to to że zdolność powinna być w kazdym banku który
      zaakceptuje czas pracy.

Jeżeli będzie miała Pani jakies pytania w tej sprawie proszę o kontak a
      postaram się dokładniej wszystko wyjasnić
      • wirus2006 Re: Dokumenty a praca w Anglii 08.07.07, 00:21
        Są banki w Polsce które mają zaświadecznia w języku polskim niemieckim
        angielskim itd nie jest to duzy problem. Znalazlby sie takze bank ktory uwinolby
        sie w 3 tygodnie ze wzystkim pod warunkiem ze zlozylby Pan komplet wymganych
        dokumentow. ( najszybciej zalatwilem cla procedure w 9 dni roboczych big_grin ale
        zazwyczaj wszystko trwa okolo 3 tygodni) emial - elcapiatal@wp.pl
        • ewa.orchowska-expander Re: Dokumenty a praca w Anglii 08.07.07, 13:09
          podsumowując wypowiedzi poprzedników, proponuję zwrócić się o pomoc do doradcy
          finansowego, który z pewnością znacznie ułatwi proces uzyskania kredytu;
          w pierwszej kolejności należałoby dokonać wyboru 2 - 3 banków i przygotować
          niezbędne dokumenty pod ich kontem;
          część banków rzeczywiście posiada druki dot. zatrudnienia w języku angielskim i
          to znacznie ułatwia sprawę;
          banki generalnie akceptują pełnomocnictwa, różne mają w tym względzie wymogi,
          ale dokonując wcześniej wyboru banku można szczegółowo z każdym z nich ustalić
          jaki rodzaj i forma pełnomocnicta będą wystarczające; w tym zakresie proszę się
          postarać o odpowiedź na piśmie lub co najmniej w formie maila, gdyż zdarzają
          się różne niedomówienia;

pozdrawiam
          ewa orchowska-frątczak
          • kaya76 Re: Dokumenty a praca w Anglii 08.07.07, 19:00
            Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, skontaktowalam sie juz z doradca finansowym.
            Mam nadzieje ze mi troche rozjasni te sprawe.
            • witek_dll Re: Dokumenty a praca w Anglii 09.07.07, 12:32
              Z tego co ja sie orientuję, jak ostatnio bratanica kupowała mieszkanie, a
              pracuje na stałe w Irlandii to jednym z najwygodniejszych banków dla osób
              pracujacych za granicą jest Dom Bank. Do udzielenia kredytu wystarczą dokumenty
              o zarobkach w języku angielskim
              • chlopaczekpiesek Re: Dokumenty a praca w Anglii 09.07.07, 20:35
                heh, a to spory atut, bo nie kazdy bank jest przystosowany proceduralnie do
                obslugi zagranicznych dokumentow.
                • serendepity Re: Dokumenty a praca w Anglii 10.07.07, 12:39
                  A za ten atut placi sie wyzszymi kosztami kredytu.

Jak kontaktowalam sie z kilkoma bankami, ale wiekszosc odpadla w przedbiegach.
                  Kazdy bank ma wzor swojego pelnomocnictwa i inne wymagania. Trzeba tez wziac
                  pod uwage fakt, ze pracodawca moze odmowic wypelnienia druku z banku i napisac
                  zaswiadczenie o zarobkach i zatrudnieniu wedlug swoich zasad.

Niektore bank zadaja tlumaczenia umowy o pracy na polski.
                  Podczas pobytu w PL wystarczy zalatwic podstawowe sprawy i upowaznic kogos do
                  zalatwienia reszty.
                  • krzysieks36 Re: Dokumenty a praca w Anglii 10.07.07, 13:46
                    dom bank ostano wprowadził ubezpiecenie pomostowe, zeby nie być zmuszonym do
                    podwyższenia oprocentowania kredytu; a specjalnie dla chetnych na kredyt
                    wprowadził bezłatną infolinie z Wilekij Brytanii 0-808 234 40 25
                  • chlopaczekpiesek Re: Dokumenty a praca w Anglii 10.07.07, 18:06
                    nie sadze by koszty byly wyzsze, trzaby presledzic dokladnie na konkretnym
                    przykladzie i porownac z innymi, fakt jest jednak taki, ze dla wielu ludzi,
                    domBank jest najwygodniejszym rowiazaniem, szczegolnie dla tych na obczyznie.
                    • rradomski1 Re: Dokumenty a praca w Anglii 11.07.07, 14:14
                      dokladnie, ale z tego co wiem warunki DomBank oferuje calkiem korzystne , w
                      dodatku do zarobkow kredytobiorcy maja dosyc liberalne podejscie.
                  • romekgawlik Re: Dokumenty a praca w Anglii 26.07.07, 12:22
                    sie placi, ale swiadcza usluge, inne banki czesto domawiaja, badz utrudniaja tak
                    wspolprace, ze sie odechciewa w ogole zaciagac kredytow. duzo sie jeszcze musi
                    zmienic w tym kraju, a chyba najbardziej mentalnosc ludzka
    • romekgawlik Re: Dokumenty a praca w Anglii 26.07.07, 12:19
      dombank jest najlepiej przystosowanym bankiem do obslugi takich klientow, ja sie
      zastanawiam czemu w innych bankach tego nie ma, czemu ci ludzie sie nie
      rozwijaja, a usluga tak kuleje. wiadomo, ze od kiedy jestesmy w unii coraz
      wiecej ludzi wyjezdza, zaklada firmy na zachodzie, wyspach itp. majac w
      przyszlosci plan powrotu, a o tym , gdzie beda mieszkac mysla juz bedac tam.
      • doradcakredytowofinansowy Re: Dokumenty a praca w Anglii 26.07.07, 14:18
        Dombank rzeczywiście do najtańszych nie należy. Są jednak inne banki, które
        akceptują dokumenty w języku angielskim. Pełnomocnictwo także nie jest
        problemem. Pomogę w wyborze najkorzystniejszej oferty i w sprawnym załatwieniu
        kredytu. Pozdrawiam. Kontakt na maila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka