21.07.07, 17:16
Zaproponowano mi kredyt za pośrednictwem Metrobank-u.Jest to jeden z
nielicznych banków (podobno) który respektuje zarobki zagraniczne które
uzyskiwane są bez podpisanej umowy o pracę. Zatrudnienie mam już od 1,5 roku
(udokumentowane dochody)przez tamtejszą Agencje pracy ale praktycznie z dnia
na dzień.Chciałabym zapytać czy ktoś może miał "do czynienia" z w/w bankiem i
pomimo iż oprocentowanie jest tam wyższe czy warto na czas do kiedy nie będę
mieć umowy na stałe wziąć w tym banku kredyt mieszkaniowy czy nie.Co sądzicie
na ten temat?Jeżeli ktoś ma lepszą ofertę to jestem zainteresowana.Dokładnie
staram się o kredyt refinansowy + środki dowolny cel (kwota kredytu 170.000
zł. a wartość mieszkania 390.000zł.)
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Metrobank 21.07.07, 21:07
      Jaka kwote refinansujesz?
      Jak wysoki byl pierwotnie udzielony kredyt?
      Jak dlugo go splacasz? Czy byly jakies opoznienia?
      • inka10001 Re: Metrobank 21.07.07, 21:18
        Refinansuje 125.000 zł+ wolne środki w wysokości 40.000 zł.Interesuje mnie
        pierwotna kwota kredytu. w 2004 roku dostałam kredyt we frankach na kwotę
        169.000 zł,na dzień dzisiejszy pozostało do spłaty 125.000 zł.Kredyt brałam po
        wysokim kursie 3,05 zł.Nie było żadnych opóźnień wszystko terminowo.Spłacam od
        2004r.
        • ziut19 Re: Metrobank 21.07.07, 22:25
          W takim razie nie musisz sie wyglupiac z cholernie drogim Metrobankiem.
          Powinnas dostac kredyt refinansowy bez zaswiadczen w mBanku, Multibanku,
          Millennium i Dombanku. Pierwsze trzy z pewnoscia wyjda taniej niz Metrobank.
          Jedyny warunek wysdokosc raty nie moze przekroczyc 110% raty, ktora placisz w
          tej chwili.
          • inka10001 Re: Metrobank 22.07.07, 09:31
            dziękuję za informację będę próbować...chociaż mbank mi odmówił.odpowiedź
            brzmiała że przez BIK zastanawiałam sie dlaczego bo generalnie wszystko jest w
            porządku jedynie co widziałam na wydruku swojej historii którą zamówiłam że
            mając kredyt zaciągnięty w 2000r. spłacony w 2003r. przez 5 miesięcy miałam
            opóźnienie między 30-90 dni.to jedyne wykroczenie jakie miałam w całej swojej
            histori.i choć kredyt jest spłacony 4 lata temu a ine były regulowane terminowo
            to chyab zawazyło na decyzji. nie wiem jak inne banki do tego podchodzą. później
            starałam się w Polbanku.dostałam pozytywna opinię ale na bieżącą kwotę
            zadłużenia a dokładnie na kwotę franków wynikających z umowy po przeliczeniu wg
            bieżącego kursu.Warunkiem do wypłaty pełnej pierwotnej kwoty było dostarczenie
            pisma z banku w którym mam kredyt odnośnie wysokości kursu z dnia
            dec.kredytowej.takie pismo dostarczyłam ale Polbankowi się odwidziało i
            stwierdził analityk że jednak nie da mi takiej wysokości.No dla mnie to żenujące
            bo po co zawracać głowę klientowi.spróbuję zatem do tych pozostałych ale ale mam
            jeszcze pytanie czy Metrobank jest droższy od Dombank-u.Tutaj na forum czytałam
            wysokich oprocentowaniach w Dombank.
            • lynnl Re: Metrobank 22.07.07, 19:07
              Marża w metrobank w zalezności od ltv ok. 3% do nawet 3.75%.
              • inka10001 Re: Metrobank 22.07.07, 21:00
                a w Dom bank ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka