Dodaj do ulubionych

problem z Bunią

10.06.10, 13:48
od czterech dni Bunia siusia w domu. nigdy wcześniej jej się to nie zdarzało -
zawsze dawała nam znać, albo sama wychodziła na ogród. nie wydarzyło się nic
stresującego. poświęcam jej dużo czasu, bawię się z nią, wychodzę na spacery.
zawsze ma otwarte drzwi i w każde chwili może wyskoczyć na ogród załatwić
potrzebę. nie wiem w czym tkwi problem, co jej się stało.
nie wiem też, czy dobrze reaguję kiedy znajdę siuśki. nie krzyczę, nie biję
tylko poważnym głosem pytam "co Bunia zrobiła". wtedy podchodzi, zwiesza
główkę i trąca mnie łapką. ja przytulam ją i odchodzimy od tego miejsca. nie
sprzątam przy niej.
zastanawiam, czym może być spowodowane takie zacofanie. wiem, że bardzo boi
się burzy i raz jej się zdarzyło zrobić siku. ale teraz to już codzienność.
pomóżcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: problem z Bunią 10.06.10, 13:51
      Źle reagujesz. Pies nie kojarzy wstecz. Opuszcza głowę i trąca łapką bo NIE WIE o co Ci chodzi i stara się Ciebie uspokoić sygnałami uspokajającymi.
      Psa karci się tylko wówczas gdy złapiemy psa podczas sikania lub kiedy zaczyna sikać.
      • aczka5 Re: problem z Bunią 10.06.10, 14:01
        nie wiem, czy kiedykolwiek uda mi się ją przyłapać. mam nadzieję.
        dzięki za odpowiedź!
        • tenshii Re: problem z Bunią 10.06.10, 14:07
          Jeśli jesteś w domu możesz posłużyć się metodą tzw pępowiny. Tak ludzie uczą szczeniaki niesikania w domu.
          Metoda polega na przypięciu psa do siebie linką albo smyczą, odpowiednio długą. Pies chodzi po mieszkaniu za nami. Możemy się z nim bawić, możemy mu podać coś do obgryzania czy zabawy gdy coś robimy w jednym miejscu itd. W ten sposób zawsze jesteś w stanie kontrolować psa i na gorącym uczynku pokazać mu że nie życzysz sobie sikania w domu.
          • aczka5 Re: problem z Bunią 10.06.10, 14:33
            tenshii, tylko problem w tym, że to jest wielki śpioch i często idzie sobie na
            górę, tam śpi parę godzin, a ja np. jestem na dole i nie wiem co ona robi. to
            nie jest taki towarzyski piesek, ją trzeba zaprosić do zabawy. ;)
            kiedyś barierą były schody, ale teraz bez problemu sobie z nimi radzi, więc to
            wykluczam. zawsze sika w tym samym pokoju, a jeśli zamknę od niego drzwi, to
            sika pod drzwiami. a ten pokój jest na górze.
            • tenshii Re: problem z Bunią 10.06.10, 14:37
              To większy problem.
              Wymyj podłogę w pokoju i przed. Bodajże octem się to robi, nie pamiętam ;) Dawno tego nie robiłam
              • aczka5 Re: problem z Bunią 10.06.10, 15:13
                octem? o mamo! będę musiała najpierw zajrzeć do poradnika gospodyni domowej, czy
                ocet nie uszkodzi peneli.;D

dzięki za śmierdzące rozwiązanie. ;)
                • gitmajonezxdd Re: problem z Bunią 10.06.10, 18:24
                  Ja myłam panele octem z wodą i było ok.
                  • shih-an Re: problem z Bunią 10.06.10, 21:15
                    Mnie zastanawia dlaczego upatrzyła sobie właśnie ten pokój...
                    A może właśnie tam wystraszyła się burzy?
                    Zaobserwuj czy jej sikanie nie poprzedza nadejścia burzy. Nawet, jeśli słychać grzmoty gdzieś z daleka, niekoniecznie tuż nad wami.
                    Weź też pod uwagę, że psy wyczuwają nadejście burzy znacznie wcześniej niż ludzie. Jest to związane ze zmianami fiz-chem powietrza. Dlatego sikanie nie musi być bezpośrednio przed nadejściem burzy. Wiem, że to trudne do wychwycenia.

Możesz też spróbować na wszelki wypadek "odczulać" ją w tym pokoju, gdyby jednak miał on związek ze strachem spowodowanym burzą.
                    Kiedy przewidujesz, że burza się zbliża, zaprowadź Bunię do tego pokoju, bądź z nia tam i obserwuj jej zachowanie. NIE POCIESZAJ, ANI NIE OKAZUJ WIĘKSZEJ CZUŁOŚCI. Pies ma wiedzieć, że nic się nie dzieje. Po prostu chcesz teraz tam przebywać i już. Kiedy usłyszysz grzmoty, albo zauważysz jej zdenerwowanie, zabawiaj ją. Nie pocieszaj, tylko zabawiaj. Spraw, żeby moment strachu zaczął jej się kojarzyć z czymś przyjemnym. Oczywiście jednorazowa zabawa nie pomoże. Musisz to robić często.

Jeśli Bunia jest całkiem spokojna w tym pokoju, zastanów się nad innym powodem. My nie widzimy jej zachowania, więc trudno radzić jak je zmienić, kiedy nie znamy przyczyny :(.

• aczka5 Re: problem z Bunią 10.06.10, 22:25
                      shih-an, dzięki za radę!

zauważyłam, że kiedy gdzieś niedaleko jest burza, Bunia nerwowo sapie i patrz w
                      okno, czekając na błysk. także łatwo będzie mi rozpoznać jej strach przed burzą.
                      wtedy hyc do tego pokoju i zobaczę jej reakcję. generalnie jest to pokój
                      nieużywany - kiedyś był siostry, siostra wyfrunęła i stoi odłogiem. być może
                      dlatego sobie z niego kuwetkę zrobiła. poobserwuję ją.

dzięki jeszcze raz, dziewczyny!

a octem śmierdzi w całym domu.;D
                      • giciag Re: problem z Bunią 11.06.10, 12:49
                        ah te nasze shiteczki,moj za to jest uparty.Kup pieluche taka do szczeniaczkow
                        to przynajmniej bedziesz miala czysto- to taka sugestia
                        • ewma Jak nauczyć ? 21.06.10, 06:51
                          Moja ma już 8 miesięcy i wciąż załatwia się w domu.
                          Próbowałam już wszystkiego i nic.
                          Lat po ogrodzie i tam się załatwia ,a nagle biegnie do domu i tam
                          siusa.
                          Albo wychodzę z nią przed dom ,chodzimy po ogrodzie 10 minut i
                          nic ,gdy tylko wejdziemy do domu to sika.
                          Jak nauczyć aby dawała sygnały gdy chce na dwór?
                          Np.drapanie w drzwi czy piszczenie przy nich?
                          • an3czka2 Re: Jak nauczyć ? 21.06.10, 09:49
                            No to masz problem. Na ogół psy same się tego uczą, jedne szybciej drugie
                            wolniej. 8m-cy to dużo za dużo na takie numery. Może chodź dłużej na spacer i o
                            konkretniej porze. Drugie to nagradzaj za dobre zachowanie, czyli zaraz po tym
                            jak się załatwi. Musi kojarzyć dobre zachowanie z nagrodą.
                            • gitmajonezxdd Re: Jak nauczyć ? 21.06.10, 14:54
                              Zgadzam się z an3czka2, tylko dodam żebyś nie wpuszczała jej do domu dopóki się nie załatwi.
                            • tenshii Re: Jak nauczyć ? 21.06.10, 16:50
                              Po 1 pies nie jest dużo za duży na załatwianie się w domu. To może nie jest normą i psy ucza sie załatwiać na dworze o wiele wcześniej, ale są psy roczne, którym się to zdarza.
                              W tej sytuacji jednak powinnaś skontaktowac się w behawiorystą, bo może to być problem emocjonalny, behawioralny.

Próbuj chodzenia na smyczy i odmawiania zabawy przed załatwieniem się.
                              • ewma Re: Jak nauczyć ? 21.06.10, 20:10
                                Gdy zrobi kupe to mówie do niej fe i wynosze to na trawe aby
                                widziała,że to się robi na trawce.
                                Dzisiaj weszła do domu i po 3 minutach kupa,gdy mnie widziała zaraz
                                zaczęła uciekać ...więc kojarzy ,że zrobiła źle.
                                Jak ją nauczyć aby sygnalizowała ,że chce wyjść na trawke?
                                • tenshii Re: Jak nauczyć ? 21.06.10, 20:44
                                  Skontaktuj się z behawiorystą. To nie musi znaczyć, że nie wie żeby robić na dworze. Twój pies może mieć problemy emocjonalne/behawioralne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka