Dodaj do ulubionych

Sucha karma

16.10.11, 13:11
Witam.Mam małe pytanko: jak Wasze pieski odnoszą się do suchej karmy?Moja Rita za nic w świecie nie chce tego ruszyć.Kupiłam 12-sto kilowa karmę z "Hill'sa" (wet. mi polecił).Początkowo zajadała się tym.Teraz nie chce tego ruszyć.Gotuje jej sama albo daje puszki.Mój mały "pieszczoch"chce jeść to- co jemy my.Czasami juz nie mam pomysłu co jej podać???A karmę postanowiłam zawieść do schroniska-tam każdy rodzaj pomocy się przyda!!!Pozdrawiam Was i Wasze kochane psiaki.
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Sucha karma 16.10.11, 18:32
      Witaj.
      Kochanie a próbowałaś dosmaczyć suchą dodając puszkę do niej? , to czasem działa. Podlewać też można bulionem, czy dodać jogurtu troszkę. Ja też gotuję mojej, ale i podaje Royala. Karmy gotowe maja lepszą wartość, minerały, witaminy itd. Pozdrawiam Ania.
      • zawsze-magda27 Re: Sucha karma 17.10.11, 08:10
        Bulionem??? Przecież to sama chemia. Ponadto, pies nie może jeść jedzenia doprawianych przyprawami.
        • an3czka2 Re: Sucha karma 17.10.11, 10:31
          Magda ja nie mówię o sztucznym bulionie, tylko o bulionie z rosołu, oczywiście przed przyprawieniem:). Żadna tu chyba nie daje takich sztucznych bulionów, wiemy co to za świństwo:).
          • zawsze-magda27 Re: Sucha karma 17.10.11, 15:53
            Uffff :)))
    • megg_mb Re: Sucha karma 18.10.11, 22:08
      Ja też dosmaczam Royala puszkami karmy "mokrej", suchej "solo"nie chce jeść. Jednak byłabym nieuczciwa pisząc, że tylko je to co wyżej. Zdarza się, że dostaje "ludzkie" i nie mogę przypomnieć sobie momentu kiedy to po raz pierwszy zgrzeszyliśmy z tym "ludzkim". Maylo póki co jest zdrowy, zdania co do karmienia są jednak podzielone, że wyrzuty sumienia za to "ludzkie" chowam. Pozdrawiam.
      • maria0511 Re: Sucha karma 18.10.11, 23:19
        Ja też mojej nie zawsze dosmaczam serkiem wiejskim lekkim 3% bo też łajza nie chce jeść.
        Dawniej nie było suchej karmy moje pinczerki jadły ludzkie jedzenie i żyły ponad 16 lat
        Bardzo lubiły krupnik z warzywami i mięskiem. Pozdrawiam M.M.
        • an3czka2 Re: Sucha karma 19.10.11, 11:28
          Kurcze moja małpka tez podjada od Męża, a przebojem jest ...nie zgadniecie zupa ogórkowa. Dostaje 2-3 łyżeczki i mało nie połknie łyżeczki:). Ja uważam że trzeba czasem coś psu zmienić w meni. Podstawą powinna byc karma sucha, ale dodatki można urozmaicić. Tylko nie przesadzać z przyprawami, to szkodzi. Lila je śliwki(bez skórki), gruszki, kapustę kiszona uwielbia, i surowe ziemniaki:). Wiadomo że wszystko w śladowych ilościach, ale odmiana jest:). Teraz jest nieszczęśliwa, bo tylko karma sucha i gotowana pierś z marchwią i ryżem, plus jogurt. Czasem banan się trafi, ale musimy uważać na maluszki. Dziś im wprowadzam sucha karmę:). Zobaczymy czy będą jadły:). Ania.
          • danonek81 Re: Sucha karma 19.10.11, 18:47
            Suchą karmę z jogurtem jadła aż jej się uszy trzęsły.Ciesze się że pomału zaczyna "przekonywać" się do tej karmy.Oczywiście ja tez urozmaicam Jej jedzenie...puszka... kurczak z ryżem i marchewką...wątróbka drobiowa z kaszą i marchewką...no i Nasze ludzkie jedzenie...w małych ilościach i bez przypraw....Dziękuje za cenne rady i pozdrawiam
            • toffik-kk Re: Sucha karma 20.10.11, 21:42
              Witam wszystkich to mój pierwszy wpis to się przedstawię mam na imię Kasia i mam rocznego Toffika.A co do jedzenia to jak był mniejszy to dawałam mu royala mini junior i różnie było z tym jedzeniem a teraz zmieniliśmy na royala dla shih tzu i jest chętnie jedzony
              • maria0511 Re: Sucha karma 20.10.11, 23:29
                toffik-kk Kasiu serdecznie witam na forum wraz z moją sunią Boni Pozdrawiam M.M.
              • an3czka2 Re: Sucha karma 21.10.11, 10:32
                Witaj Kasiu i witaj Tofik :). Royal to dobra karma, sama tez podaję właśnie tą. Pozdrawiam Ania z Lilą.
                • absolutfit Re: Sucha karma 21.10.11, 16:40
                  A ja tam używam karmy Best Choice i kupuję ją na Krakvecie bo wychodzi mnie to dużo taniej zwłaszcza przy większych zakupach niz kupowanie w jakis zwyklych zoologicznych etc.. W takim przypadku dostawa do domu jest za darmo. No i jakoś wolę zamawiac przez internet bo karmy lekkie nie są, zwłaszcza jeśli kupuje się duży wór, a z dostawą do domu to bardzo wygodne i nie musze dźwigać.
            • an3czka2 Re: Sucha karma 21.10.11, 10:30
              Kochana ale z wątróbka daj sobie na wstrzymanie, te z kurczaka są tak nafaszerowane że lepiej nie podawać maluchom, podobnie kasza jak najrzadziej. Ja swoim psom nigdy wątróbki nie podawałąm, podobnie jak dzieciom, chyba że z wiejskiej kury:), a takich u nas raczej brak. Pozdrawiam Ania z lilą.
              • danonek81 Re: Sucha karma 21.10.11, 17:01
                A dziękuję za cenną radę...Wątróbkę podaje naprawdę rzadko.Myślę,że raz na jakiś czas nie zaszkodzi- a mała to naprawdę uwielbia.
                • toffik-kk Re: Sucha karma 21.10.11, 21:25
                  Ja karmę kupuje w zoologicznym ale zauważyłam że na allegro jak się kupi opakowanie 7,5 kg to wychodzi dużo taniej i chyba się skusze teraz coraz zimniej i nie chce się tak częto do tego zoologicznego chodzić.
                  • an3czka2 Re: Sucha karma 17.11.11, 13:14
                    Zdecydowanie taniej, Ja kupuję w Keko na allegro i jestem bardzo zadowolona z zakupów u nich:). Pozdrawiam Ania.
              • absolutfit Re: Sucha karma 16.11.11, 12:09
                Dlatego najlepiej jest patrzeć na przeznaczenie danej karmy i faktycznie dla małych psów kupować karmy oznaczone junior etc. Jednak zapotrzebowanie dla organizmu psiaka się zmienia wraz ze wzrostem i potrzebuje innych witamin i elementów, innej diety dlatego zwracajcie na to uwagę. Ja jak robię zakupy w krakvecie i mam jąkiekolwiek wątpliwości czy dana karma nadaje się dla mojego psa - pytam obsługę o radę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka