holenderska 15.03.10, 14:32 W czym ladnie, elegancko pogac kompot? Kiedys (20 iles lat temu ) uczylam sie w szkole ze w kompotierce czy nadal sie je uzywa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Kompot... 15.03.10, 15:21 Jesli masz kompotierki to oczywiscie,ze mozesz Tyle,ze kompotierki sa troche niewygodne-moze jednak jakies ladne szklanki? Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: Kompot... 15.03.10, 15:27 U mnie kompot wędruje do tych samych szklanek co soki / napoje. Oczywiście nie razem Do tej pory nikt się nie obraził. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Kompot... 15.03.10, 15:59 Jeśli masz kompotierki i w tym kompocie będą duże owoce czy pestkowe to kompotierki, ale jakiś typu porzeczka czy wieloowocowy to nawet wygodniej w szklance Odpowiedz Link
363636r Re: Kompot... 15.03.10, 16:03 Ja ostatnio podałem kompot śliwkowy w szklankach do whisky, niskich, z grubym dnem lekko rozszerzanych. Całkiem dobrze to wyglądało, do każdej szklanki śliwka na dno. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Kompot... 15.03.10, 16:20 Do zwyklej, polskiej wersji kompotu calkiem odpowiednie a zarazem najpraktyczniejsze sa tez zwykle szklanki. Dawne "kompotierki" (szklane czareczki bez nogi) sa klopotliwe, bo z jednej strony zbyt male, z drugiej zawartosc z nich nader latwo sie wychlapuje. Sa one bardziej odpowiednie do musow owocowych a owe musy to nic innego, niz kompot...po francusku. Na poczatku naszego wewspolzycia zawsze niezmiernie dziwilo to mojego meza, ze w Polsce przy stole pytano go, czy ma ochote na kompot po czym serwowano ..."owoce w lekkim syropie", tak jak tu sie nader prozaicznie nazywa polska wersje kompotu. Odpowiedz Link