20.12.11, 21:16
co roku staram sie zrobic go jak moja babcia
niestety bez powodzenia sad
babcia juz dawno nie piecze a ze wzgledu na jej wiek (ma 89lat) i ze wzgledow na to ze ma altzheimera przepis zostal tylko "marzeniem"
czy moglabym was poprosuc o przepis na makowca
chodzi mi o taki "wysoki" z bakaliami moze byc na ciescie,
jakos nie umiem dobrac tak dokladnie skladnikow zeby byl tak dobry jak ten babciny
sadze ze za rzadko go pieke zeby udoskonalic przepisy do tej pory wyprobowane a na swieta nie chce mi sie experymentowac smile
bede wdzieczna i dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: makowiec 20.12.11, 21:35
      no niestety-babcine przepisy maja to do siebie,ze nigdy nie osiagniemy idealu..
      jesli byl wysoki to na pewno na ciescie drozdzowym-moze tradycyjny slaski kolocz z makiem?
      • meggii791 Re: makowiec 20.12.11, 21:40
        fetti on byl co prawda na kruchym ale byl "wysoki" w sesie ze makowa masa byla wysoka i nie byla wlasnie taka "zbita" klumpowata tylko taka fluffig
        juz probowalam z ubitymi bialkami,dawalam wiecej bakali zeby nie byl taki klump
        i nic
        swieta bez makowca to kiepskie swieta
        w notfalu zrobie znow struzle makowa ale wolalabym takiego pysznego makowca
        • czarna9610 Re: makowiec 20.12.11, 21:43
          A może ta masa makowa była z budyniem? Miałam kiedyś taki przepis, ale w moich licznych przeprowadzkach mi gdzieś wsiąkł. Pamiętam że masę makową mieszał o się z ugotowanym budyniem waniliowym
          • meggii791 Re: makowiec 20.12.11, 21:54
            glowy bym za to nie dala ale sadze ze nie
            babcia zadko kupowala budynie czy kisle
            zawsze budyn sama robila z zoltka a kisiel make z sokie
            zadko dawala jakies "dodatkowe chemikalie"
            zadko tez proszek do pieczenia uzywala,sode miala zawsze wiec sada wszystko zastepowala,ale w sumie to prawie to samo
            • edyta95 Re: makowiec 20.12.11, 22:21
              a masę makową robisz sama czy gotowiec? ja ostatnio próbowałam takiej gotowej z puszki, o rany jakie to rzadkie, a po upieczeniu makowca hm, interesujące można powiedzieć, wymagało dobrego schłodzenia w lodóce, żeby można było kroić
              • meggii791 Re: makowiec 21.12.11, 10:27
                nie nie,nie mam takich gotowych
                nigdy ich nie probowalam(nawet nie wiedzialam ze cos w tym stylu mozna kupic)
                jakos trzymam palce z dala od tych "gotowcow"
                choc przyznam szczerze ze nie raz kupilam podklady na torta smile
                to tez w sumie gotowiec no ale smileczasem musi isc szybko uncertain
    • mysiulek08 Re: makowiec 21.12.11, 13:19
      Chodzi o taki?

      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xe/yb/ncoj/O04M8HqXj9kdpKyz0X.jpg

      Tu przepis 'z grubsza' (brak dokladnych miar bakaliismile)

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,18997152,18997152.html
      Wazne jest by nie dodawac piany z bialek, a wlasnie tylko ubite na piane zoltka z cukrem. Wtedy masa po upieczeniu jest puszysta i miekka. W powyzszym przepisie jest za zdecydowanie za malo zoltek, na te ilosc maku miminum to 6.

      Jesli jestes szczesliwa posiadaczka maszynki do meisa to sparzony mak zmiel tak ze dwa razy, masa nie moze byc zwarta.

      Jak by co to pytaj, nigdy nie uznawalam zawijanego makowca, musi byc taki jak widzisz smile
      • meggii791 Re: makowiec 21.12.11, 14:51
        Wyglada wysmienicie mysiulku
        czyli ile w koncu ma byc tych zoltek???
        mam takie jajca wielkosci L sa duze
        a jak to jest z tymi bakaliami??? czy one dodatkowo wymagaja zoltek??? no bo to dodatkowa masa a ja nawale prawdopodobnie duzo -kocham bakalie tongue_out
        no i widzisz a ja myslalam ze uratuje bialkami ciacho i bedzie bardziej "puszyste"
        mam nadzieje ze do czasu jak bede babcia(moje skarby maja 4 i 1 )naucze sie robic makowca i wszyscy beda go wspominac jak my mojej babci
        a i ja nie przepadam za strucla makowa
        • mysiulek08 Re: makowiec 21.12.11, 15:23
          Ostatnio na pol kilo suchego maku dalam 6 zoltek z duzych jaj i bylo dobrze. Jesli masz wiecej maku doloz tak jedno zlotko na kazde 10deko suchego maku. Ale tez nie przesadzaj z iloscia maku (suchego), pamietaj, ze beda tam i zoltka i miod i bakalie i mak bedzie zmielony a wiec puszysty i napowietrzony. Jak zrobisz z kilograma to mzoe Ci blaszki nie starczyc smile Wiem cos o tym.

          Masa makowa powinna miec malo zwarta konsystencje, cos jak na sernik wiedenski ze sluszna iloscia jajek a nie jak ciasto na placek drozdowy wink

          Co do bakalii mam podobnie, musi byc duzo, ale to nie zmienia ilosci zoltek, tylko pojemnosc blaszki smile Bakaliowo dodaje to co mam akurat pod reka, orzechy wloskie i laskowe, migdaly grubo posiekane, daktyle, figi, rodzynki (ciemne i jasne) namoczone w rumie, skorka pomaranczowa i cytrynowa itp. Makowiec robie tylko dwa razy w roku (urodziny MD i gwiazdka) to szaleje smile

          Wilgotnosci dodaja powidla, ale moze byc tez dzem czy marmolada, np pomaranczowy, ale ni konfitura z calymi owocami. Maslo tez wazne.

          No i musi byc gruba pokrywa lukru, plus esyfloresy z czekolady. I ngdy nie dodaje aromatu migdalowego, nie lubie go w makowcu.

          Probuj, nic innego nie pozostaje,, ja tez bazowalam na babcinych doswiadczeniach smile
          • fettinia Re: makowiec 21.12.11, 17:42
            Mysiulku-za taki makowiec to moj M by cie ozlocilbig_grin on prawie nie jada slodyczy,ale szarlotka i makowiec wlasnie musza byc takie,ze duuuuzo nadzienia a malo ciastasmile
            patrz jak czas leci-watek z 2004-przeoczylam go..
            moze sie spreze i upieke-a najpozniej na sylwestrasmile
            buziakikiss
              • meggii791 Re: makowiec 21.12.11, 20:25
                MYSIULEK PRZEPIS WYDRUKOWANY
                teraz bedzie czekal do piatku a w piatek rano zabieram sie do pieczenia
                mam nadzieje ze w koncu po latach znalazlam przepis na babciny makowiec
                zdiecia zrobie i sie pochwale jak juz upieke
                a co do blachsmile
                mam taki duzy piekarnik (jak 1,5 normalnego) i takze duze blachy smile
                • mysiulek08 Re: makowiec 21.12.11, 20:55
                  Przepisu kurczowo trzymac sie nie musisz, jak Ci sie wiecej miodu czy masla doda to nie szkodzi, zakalca w makowcu nie bedzie smile

                  Jak pieczesz w piatek to bedziemy sie telepatycznie wspierac smile Jutro parze mak, zostawiam przez noc w mleku a piec w bede w piatek.
                  • meggii791 Re: makowiec 29.12.11, 13:13
                    mysiulku zrobilam makowca ale pomieszalam twoj przepis z :
                    www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_japonski_z_jablkami/przepis.html
                    tyle ze nie dodawalam jablek a dopel tyle bakali
                    cod miod i orzeszki
                    polecam
                    poza tym wspanialy przepis na sernik znalazlam
                    wyprobowalam i naprawde godnie polecam
                    mojewypieki.blox.pl/2007/11/Sernik-pod-kokosowa-pierzynka.html
                    oczywiscie nie obylo sie bez rodzynek i brzoskwin suszonych w serniku
                    • meggii791 fotki ciacha :-) 29.12.11, 13:25
                      a tu fotka makowca,serniczka i miodowca
                      niestety nie wygladaja juz tak ladnie jak w pierwszy dzien(zdiecie robilam dzisiaj a pieklam ciacha w piatek)
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qf/la/ldfi/pjpjuVYLbuZZawf5pB.jpg
                      a tu stul zastawiony lakociami czekajacy na gosci smile
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qf/la/ldfi/ybBSvchOcBBAYKnbeB.jpg
    • czekolada72 Re: makowiec 14.01.12, 19:16
      Tak na marginesie makowców - tworze wlasnie makowy keks z jabłkami i wymagało to zmielenia maku, czego niecierpie, ale nie dało sie uzyc gotowej masy makowej.
      I dokonałam odkrycia smile))
      Swietnie zdał egzamin blender - mak "ZMIELONY" cudownie!!
      I ile mycia, skladania, rozkladania mniej!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka