Dodaj do ulubionych

chodzą za mną rogaliki

11.02.13, 17:28
podajcie proszę jakiś przepis na rogaliki. chciałbym by ciasto było raczej twarde i kruche, nie lubię takich wyrośniętych buł. raczej mniejsze będę robił. różana konfitura już jest. sam ucierałem z uzbieranych samodzielnie płatków róż . ha!!
Obserwuj wątek
    • daxter Re: chodzą za mną rogaliki 12.02.13, 11:27
      Mòwisz masz smile
      4 szklanki màki pszennej poznanskiej
      250 g masła
      50 g drozdzy swieżych
      Szklanka kwasnej smietany najlepiej 18 procentowej
      1lyzka cukru pudru
      1 cukier wanilowy ,szczypta soli
      Drozdze z cukrem rozetrzec w smietanie wlac do màki dodac zimne potarte masło na dużych jarzynowych oczkach wszystko wyrobic na jednolite ciasto.
      Rozwałkować wykrawac trojkaty na podstawie rozłożyc konfiturę zwijac rogaliki ,
      Posmarować rozbitym jajkiem ,
      piec w 200 st ok 20 min.
      Posypac cukrem pudrem zajadac smile
      Słona wersja wspaniała na paszteciki .

Masło posikac
      • kasia_bzdeta_wons Re: chodzą za mną rogaliki 12.02.13, 12:04
        smile))
        dzięki
        w czwartek będą robione smile

ps. to posikane masło to jakaś wersja perwera? wink (takie amoniaczki wyjdą - wiem wiem, moczniczki wink ))
        • eufrazja Re: chodzą za mną rogaliki 12.02.13, 15:50
          Ostatnio robię je namiętnie smile pyszne są z pokrojoną czekoladą.
          Ciasto:
          0,5 kostki drożdży
          5 łyżek zimnego mleka
          2 jajka
          2 łyżeczki proszku do pieczenia
          0,5 kg mąki
          1 kostka margaryny
          1 cukier waniliowy
          2 łyżki cukru

1 jajko
          dowolna posypka

Wymieszać w kubeczku drożdże z mlekiem (zimnym!)
          Połączyć wszystkie składniki: mąka, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia. Zagnieść szybko rękoma dodać drożdże. Jeszcze raz zagnieść.
          Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na 1,5-2 godzin.
          Wyciągnąć z lodówki, podzielić na 4 równe części.
          Każdą część kolejno rozwałkować na koło. Podzielić na 8 trójkątów.
          Przy rozwałkowywaniu podsypywać mąką.
          Na krótszym boku położyć nadzienie około 3/4 łyżeczki. Zwinąć w rogalik.
          Ułożyć na dużej blaszce - najlepiej na papierze do pieczenia.
          Rozbełtać widelcem jedno jajko i posmarować wszystkie rogaliki pędzelkiem. Posypać: brązowym cukrem albo kolorowym maczkiem lub inną posypką.
          Piec w piekarniku z nawiewem na 190 stopni 20min

Przepis jest autorstwa aga1173 i pochodzi w wielkiego żarcia.
          • kasia_bzdeta_wons Re: chodzą za mną rogaliki 15.02.13, 11:13
            zrobiłem
            z 1/3 kostki drożdży
            z 1/2kg mąki (500)
            kostki masła
            z dwóch łyżeczek cukru
            szczypty soli (odmdla ciasto po mojemu)
            kliku łyżek śmietany
            dwóch jajek
            rozprowadziłem drożdże z cukrem i śmietaną w kopczyku mąki. dodałem jajka i masło. chwila urabiania. konfitury różanej poszło tylko pół słoiczka - a przygotowałem się na 1,5. rogalików wyszło coś koło 36. posypałem cukrem pudrem. poszły w mig smile))
            dzięki za przepisy
            nigdy się nie trzymam sztywno. zbieram i robię jak mi się wydaje , że mi podejdzie wink)) podeszły.
            przy okazji wyszło że to ciasto pod tarty. zrobiłem malutką ze śmietaną i mięsem z rosołu. wyszła znakomita, nie rozlazła sie pomimo mokrego farszu i braku foremki.
            ps. temperatura 200*C. czas pieczenia krótszy niz 10 minut. gdy szedł pierwszy dym z wyciekniętego gdzieniegdzie soku z konfitury uznałem ze mają dość i miały. były chrupiące a jeszcze jasne, takie jak lubię. nie złociłem rozbełtanym jajkiem bo wolę szorstkie
            • turchanyi Re: chodzą za mną rogaliki 15.02.13, 11:24
              Szczypta soli (nawet spora) do odmdlenia robi dobrze każdemu słodkiemu wypiekowi. Można wtedy dać mniej cukru niż w przepisie a smak jest bardziej wyrazisty.
              Małe rogaliki mają to do siebie, że niezależnie od tego ile ich się zrobi - znikają natychmiast smile
              • kasia_bzdeta_wons Re: chodzą za mną rogaliki 15.02.13, 11:29
                smile)
                no właśnie. juz mysle o nastepnej partii. koło środy. nie ma co za często bo się pojawią w obwodzie. a juz kupuję ostatni dostępny w sieciówkach rozmiar spodni 36/34 big_grin
                • karple Re: chodzą za mną rogaliki 18.02.13, 15:40
                  Hmmm.... chodzą za Tobą rogaliki powiadasz... No cóż podobno można to leczyć suspicious
                  Nie no oczywiście to tylko żarcik taki big_grin
                  Smacznych rogalików życzę smile
                  • kasia_bzdeta_wons Re: chodzą za mną rogaliki 18.02.13, 16:32
                    smile)
                    dziś to śledzie mnie napadły. z czosnkiem, majerankiem, kapką soku z cytryny, kapką octu i zielonym pieprzem juz się gryzą w oleju wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka