Dodaj do ulubionych

Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw?

28.11.09, 18:24
Często wrzucam do zup, sosów i gulaszu sporo pieprzu w kulkach i ziela
angielskiego, tylko mnie później trafia, jak te kulki na talerzu lądują.
Pomyślałam sobie, ze można by uszyć albo kupić jakiś mały woreczek, do którego
można by było nasypać kuleczek, a po gotowaniu je wyrzucić. Wiecie, z czego
uszyć taki woreczek? Z gazy na przykład? I w czym to prać, żeby nadawało się
do gotowania razem z potrawą? Albo gdzie kupić takie coś?
Obserwuj wątek
    • apapon Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 28.11.09, 18:27
      ja te wszelkie "badziewia" wkładam do koszyczka do parzenia herbaty,
      taki metalowy, i razem z zupą go gotuję, a potem wyciągam.
      • otterly Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 28.11.09, 23:09
        A ja zwijam w kawałeczek gazy, obwiązuję nitką bawełnianą i później wszystko
        razem wywalam.
        • madzioreck Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 29.11.09, 00:24
          A wiesz, ze o tym nie pomyślałam smile Tak zrobię, dzięki smile
    • misself Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 28.11.09, 23:40
      A może jednorazowe filtry do herbaty?
      Albo wspomniany zaparzacz do tejże.

Taki woreczek do prania to trochę niehigieniczne.
      • madzioreck Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 29.11.09, 00:23
        No właśnie...
      • gazeta_mi_placi Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 20.01.15, 19:16
        Miałam napisać, że dawno nie widziałam Misself, a to znowu jakiś troll podbił wątek sprzed ćwierćwiecza uncertain
        • gazeta_mi_placi Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 21.01.15, 09:56
          P.s. Zauważyłyście, że Pani pracuje dla agencji reklamowej, a przez lata udawała na tym forum swojską Panią pracującą od lat w cukierni i dorabiającą pieczeniem ciasteczek? Nikomu już nie można ufać na forum sad
          • tamaryszek44 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 21.01.15, 13:45
            Ja nic nie zauważyłam, bywam tu sporadycznie i nie szukam i nie analizują, kto i co.
            • gazeta_mi_placi Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 21.01.15, 13:58
              Może i lepiej smile
    • jul-kaa Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 28.11.09, 23:57
      Kurcze, a ja zawsze liczę, ile czego wrzucam, a potem grzebię jak głupia, bo nie
      znoszę się na toto natknąć w czasie jedzenia.
      Gaza z nitką wydaje mi się niezłym pomysłem smile
      • madzioreck Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 29.11.09, 00:24
        Ooo, na liczenie nie wpadłam big_grin Ale z tym kawałkiem gazy - gitarka smile
    • tijuana2 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 29.11.09, 00:04
      Ja raz wykorzystałam taką małą siateczkę na pranie, dołączoną do
      jakiegoś płynu do prania. Spełniło to wprawdzie rolę, ale zrobił się
      z tego maksymalny syf - na pewno nie nadawało się to do ponownego
      użycia tylko do kosza na śmieci (było to uszyte z materiału takiego
      jakby tiul).
      Potem długo polowałam na gotowy produkt tego typu i parę tygodni
      temu nareszcie dorwałam go w sklepie Tchibo:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/mg/cdly/e791TELhlDjajEDrMX.jpg
      Teraz widzę, że na Allegro można je kupić, np.:
      www.allegro.pl/item812427832_sitko_do_parzenia_herbaty_lub_ziol.html
      Ja jednak zapłaciłam więcej, chyba coś ok.30zł ale głowy nie dam.
    • mysiulek08 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 29.11.09, 00:39
      Albo sitko albo gaza.
      O ile nie zapomne i nie sypne luzem wink
    • budzik11 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 08.12.09, 20:16
      Znalazłam dziś takie coś - nie tylko na przyprawy, ale też na włoszczyznę itp.:
      www.aledobre.pl/576,Koszyk_CHEF_do_gotowania_wywaru_10_cm_Tescoma.html
    • a.lato Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 18.01.15, 21:04
      Są takie silikonowe pojemniczki do gotowania ziół i przypraw

https://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/755x/images/regiodompl/5/pojemnik-na-ziola.jpg?mwaqqg

a ja mam silikonowe torebki do parzenia herbaty, jedną z nich przeznaczyłam na pieprz w ziarenkach i ziele angielskie które wrzucam do zupy

https://wgalerii.pl/image/cache/data/pinfi/81145-664x500.jpg
      • tamaryszek44 Re: a.lato 20.01.15, 18:40
        A gdzie można kupić takie cudeńka?
        • gazeta_mi_placi Re: a.lato 21.01.15, 13:59
          Nie wiem czy to konkretnie mają, ale rzeczy w podobnym stylu ma Czerwona Maszyna:

www.czerwonamaszyna.pl
        • a.lato Re: a.lato 21.01.15, 17:49
          ten pierwszy pojemniczek znalazłam TUTAJ

silikonową torebkę do herbaty kupiłam w jakiś markecie (chyba Czerwona Torebka) za parę złotych

a znalazłam też taki pojemniczek
          https://4gift.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/u/pulke-pojemnik-na-przyprawy3.jpg
          https://4gift.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/u/pulke-pojemnik-na-przyprawy.jpg
    • agucha12 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 19.01.15, 11:58
      Mi ten problem rozwiązał Lidl i jego "piramidka smaku".
      Ale tam oprócz pieprzu, ziela jest jeszcze pokruszony liść laurowy, suszona cebula i korzeń lubczyku, same zioła - żadnej soli i innych wzmacniaczy smaku. Wiem, że nie wszystkim może ten zestaw odpowiadać ale dla mnie jest idealny.
      Aha jest jeszcze drugi zestaw - do zupy pomidorowej z bazylią.
      • linn_linn Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 19.01.15, 12:16
        Jesli juz, to wolalabym takie piramidki PUSTE: do komponowania smaku wg wlasnych gustow.
        • e-kasia1 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 20.01.15, 16:57
          lidlowe gotowe piramidki sa super
          naturalnie same ziółka
          • linn_linn Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 20.01.15, 17:05
            Ugotowac zupe pomidorowa bez piramidki? Zadanie ponad sily... dla niektorych jak widac.
            • rapunzel72 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 20.01.15, 17:29
              Jako fanka Lidla już dawno zauważyłam te piramidki, ale wydaje mi się, że wychodzi to znacznie drożej niż tradycyjne przyprawy.
              Zresztą problem wg mnie trochę przesadzony. Jakoś nigdy nie miałam problemu, żeby ominąć tych kilka ziarenek podczas nalewania zupy. wink
              • linn_linn Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 20.01.15, 18:42
                100 takich woreczkow mozna kupic w necie za 2,5-2,7 euro.
                exrepicture.com/images/exre/HG/EXRE-HG00271-5.jpg

• margol321 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 19.01.25, 00:53
        Żart? sad(((
    • babubka51 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 28.01.15, 02:33
      Nie masz sitka?? Ja zawsze wlewam zupę na talerz/do wazy przez sitko gęste wielkości małego talerzyka, wszystko zastaje na nim
      • kr_ka_11 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 06.02.15, 10:22
        w tchibo są teraz takie klik
        • misiowazona Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 06.02.15, 10:35
          Wywar z plastiku chyba nie jest zdrowy. A jaki jest problem z tymi ziołami; te sypkie są na tyle małe, że nie przeszkadzają, a te większe "żywe" czyli świeże można wyłowić widelcem po ugotowaniu. Chociaż jestem wygodnicka, to jednak u mnie wygodnictwo przegrywa z dbałością o zdrowie rodziny.
          • linn_linn Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 06.02.15, 12:56
            W dodatku mycia takiego cuda / z tysiacem dziurek / wolalabym uniknac.
      • margol321 Re: Z czego zrobić woreczek do gotowania przypraw 19.01.25, 00:55
        Warzywa też? sad((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka