Dodaj do ulubionych

Wasze przepisy na surówki

08.02.10, 14:46
Jeśli możecie wink podzielcie się.
Obserwuj wątek
    • fajnababka3 Re: Wasze przepisy na surówki 08.02.10, 20:02
      bardzo prosta to
      por poktojony w cieniutkie półplasterki + jabłko do tego ciut soli i cukru, można dodac jogurt albo śmietanę choc nie jest to konieczne.
      i moja ulubiona to coleslow
      pół główki białej kapusty, 1cebula, 1 zielona papryka, 2marchwie starte na grubych oczkach, 1 korzeń pietruszki równierz starty - posolic i polac sokiem z cytryny. Sos: 3łyżki majonezu + 3łyżki śmietany + łyżka soku z cytryny + łyżka cukru + pieprz do smaku.
      • tia-dalma Re: Wasze przepisy na surówki 08.02.10, 20:10
        Marchewka z selerem, albo sam seler z rodzynkami i śmietaną/majonezem!
    • madzioreck Re: Wasze przepisy na surówki 08.02.10, 20:52
      Lubię marchewkę z jabłkiem, starte drobno, albo starty na grubej tarce ogórek
      kiszony z cebulką.
      Pokrojony w plasterki, sparzony przez minutkę por z sosem ze śmietany i majonezu.
      Ale najbardziej lubię surówki z octu, moja babcia robiła przepyszne, wrzucała
      "co jej przyszło do głowy" - włoszczyznę, paprykę, zielone pomidory, przyprawy i
      do słoików.
      • fajnababka3 Re: Wasze przepisy na surówki 08.02.10, 23:00
        no smaczne to one są ale czy zdrowe..? Ja robię ogórki z marchewką, pietruszką i natką w zalewie octowej - pycha.
        I jeśli mogę coś radzic (mam wykształcenie w tej dziedziniesmile) to unikaj zielonych pomidorów (zawierają solaninę - z jej powodu nie jemy przecież zzieleniałych ziemniaków) no i nie jedz za dużo pekińskiej - to bardzo wrażliwa roślina - naprawdę trzeba duuuużo pryskac żeby coś urosło.
        • madzioreck Re: Wasze przepisy na surówki 10.02.10, 14:45
          Cóż, nie napisałam, że najzdrowsze, tylko, że najbardziej lubię wink Zresztą sama
          zalewa octowa chyba też nie jest za zdrowa, ale czasem można wszamać smile
    • mahoniowawiedzma Re: Wasze przepisy na surówki 09.02.10, 08:20
      ależ proszę bardzosmile:
      jako, że jestem samorodnym talentem w tej dziedzinie(a co, się pochwalę)i podobno robię dobre, niekoniecznie z przepisów.

1. pół kapusty pekińskiej, 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę. sos: 3 łyżeczki musztardy delikatesowej, oliwa z oliwek, sól, cukier, pieprz. zalać sosem, na pół h do lodówki-koniecznie-zimna najlepsza.
      2. kapusta jak wyżej, do tego marchew starta, pół jabłka, trochę pora, pół cebuli, śmietana.
      3. kapusta kiszona, dużo marchewki, cebula, troszkę śmietany.
      4. pomidory z czosnkiem i starym żółtym serem. mhmh... najlepsze latem do grillowanego mięsa.
      5. kiszone ogórki z cebulą i łyżeczką musztardy.

to mi tak na szybko do głowy przyszło. często robię surówki i sałatki z tego, co akurat mam pod ręką.
      • mahoniowawiedzma Re: Wasze przepisy na surówki 09.02.10, 08:22
        i wiem, że niezdrowe-kapusta pekińska, śmietana, majonez... życiewink

a i jeszcze uwielbiam startą marchew z dodatkiem chrzanu. pyszne.
      • grejdi Re: Wasze przepisy na surówki 09.02.10, 08:28
        Ulubiona obiadowa:
        - kapusta pekińska, por, kukurydza, sól, pieprz, majonez
        - marchewka z jabłkiem, odrobina cukru i soku z cytryny
        - letnia: pomidor, ogórek zielony, małosolny, cebula, sól, pieprz
        - ogórki kiszone w plasterki, pieprz, sól, oliwa
        A jeżeli robię trochę wcześniej, to kroję składniki, ale nie przyprawiam, tylko
        przed samym podaniem - wówczas wszystko jest chrupkie, nie podchodzi sokiem czy wodą
        • annakate Re: Wasze przepisy na surówki 09.02.10, 09:21
          starta biala rzodkiew z kwasną smietaną, lekko osolona, można dodac marchewkę,
          albo w wersji de luxe troche fety - wtedy nie solić
          • an.naja Re: Wasze przepisy na surówki 09.02.10, 09:50
            - plastry zielonego ogórka, pęczek kopru, dwa ząbki czosnku, ocet, sól, cukier
            (mega wypas o bardzo oryginalnym smaku, mogą być zimowe szklarniuchy)
            - ogórek kiszony z cebulą i jabłkiem
            - rukola w vinegrette
            - posiekana kolorowa papryka, cebula, jabłko, olej, cytryna, cukier, sól, pieprz
            • zla_wiedzma Re: Wasze przepisy na surówki 10.02.10, 13:20
              an.naja napisała:
              > - posiekana kolorowa papryka, cebula, jabłko, olej, cytryna, cukier, sól, piepr
              w kosteczkę ?

ps. dzięki Wszystkim podpowiedzi....
              • an.naja Re: Wasze przepisy na surówki 10.02.10, 13:42
                ja to raczej w takie paseczki, papryka się ładnie daje obrabiać na paseczki

albo na skróty - do tzw. multiszefa lub blendera, dwa obroty i już są takie
                jakby, hmmm... trójkąty?

jeszcze sobie coś przypomniałam - do surówek z tartej marchwi zaprawianych
                cytryną i olejem można dodać prażone słoneczniki i dynie
                zawszeć to coś nowego

a - i news od mojej macierzy - surowego kalafiora trzemy na tarce i dodajemy
                śmietany oraz przypraw - efekt dezorientacji domowników murowany, a dobre,
                smakuje rzodkiewkowo-rzepowo
                surowy kalafior w sezonie na pomidory leci też z pomidorami i sosem czosnkowym

a i zawsze można zblanszować brokuła (może być mrożony), rzucić nań sos
                jogurtowy, trochę siekanej cebuli i kukurydzę z puszki (albo też podgotowaną) i
                powiedzieć, że to surówka (witamin na pewno więcej niż w octowych przetworach)

pytanie - czy sałatki zrobione z ugotowanej fasolki szparagowej, zblanszowanej
                czerwonej kapusty, gotowanych buraczków uznajemy za surówki, czy nie?
                bo one są też zdrowe i przepyszne, choć pracochłonne, zwłaszcza "bawi mnie"
                szybkie studzenie surowca na balkonie;/ (chyba, że ktoś np. wypatrzył na półce w
                markiecie pasteryzowane buraczki tarte sasasa)
    • madzioreck Re: Wasze przepisy na surówki 10.02.10, 14:49
      Często zamiast zestawu ziemniaki-mięsko-surówka robię zestaw mięsko+2 w jednym i
      robię sałatkę z ziemniaków:

Gotuję ziemniaki w mundurkach i marchew, ziemniaki kroję w grube plastry,
      marchewkę w cieńsze, do tego sporo cebuli i zielonego ogórka. Wszystko mieszam z
      sosem z majonezu śmietany albo z jogurtem naturalnym z przyprawami (sól, pieprz,
      czosnek)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka