motom 20.04.10, 23:01 Witam, zamierzam sprawić sobie parowar. Chciałabym zakupić parowar dobry z przeznaczeniem dla 2 osób, za rozsądną cenę. Proszę o rady Pozdrawiam, motom Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albrezanica77 Re: parowar - jaki polecacie? 21.04.10, 08:27 Ja polecam parowar Tefal Vitamin + VC7001. Trochę drogi, ale warty swojej ceny. Dostaliśmy go z mężem w prezencie, używamy dosyć intensywnie ponad dwa lata i jak do tej pory nie ma z nim problemu. Łatwa obsługa, szybkie mycie (można myć w zmywarce poszczególne elementy) i składanie. Mi zależało na programatorze, podtrzymywaniu ciepła oraz mocy, aby szybciej się wszystko gotowało, więc wybrałam ten model, natomiast tańszym odpowiednikiem jest Tefal Vitamin + VC4003. pozdr Odpowiedz Link
motom Re: parowar - jaki polecacie? 21.04.10, 09:26 albrezanica77 napisała: > Ja polecam parowar Tefal Vitamin + VC7001. Trochę drogi, ale warty > swojej ceny. Dostaliśmy go z mężem w prezencie, używamy dosyć > intensywnie ponad dwa lata i jak do tej pory nie ma z nim problemu. > Łatwa obsługa, szybkie mycie (można myć w zmywarce poszczególne > elementy) i składanie. Mi zależało na programatorze, podtrzymywaniu > ciepła oraz mocy, aby szybciej się wszystko gotowało, więc wybrałam ten > model, natomiast tańszym odpowiednikiem jest Tefal Vitamin + VC4003. > pozdr Dzięki za namiary muszę jeszcze zebrać inne info by dokonać właściwego wyboru Odpowiedz Link
white.apple Re: parowar - jaki polecacie? 21.04.10, 10:00 Polecam parowar Morphy Richards. Ma 3 niezaleznie od siebie dzialajace komory, dzieki czemu caly uparowany obiad gotowy jest jednoczesnie, tzn. wszystko wklada sie do pojemnikow i dla kazdego mozna ustawic osobno co jest w srodku i ile czasu potrzebuje Odpowiedz Link
madzior2711 Re: parowar - jaki polecacie? 22.04.10, 14:06 podpisuje sie pod tym swietny parowar tez mam Odpowiedz Link
bellis.blog.onet.pl Re: parowar - jaki polecacie? 27.04.10, 10:11 Ja również go polecam. Super sprawa z ustawianiem czasu dla każdej komory osobno, funkcja podgrzewania komór po zakończeniu gotowania czasami bardzo przydatna. Oprócz tego nie wygląda jak wieża Generalnie, użytkuję pół roku i jestem bardzo zadowolona Odpowiedz Link
hala24_2 Re: parowar - jaki polecacie? 21.04.10, 19:41 Kupiłam niedawno(2 tygodnie temu) KENWOOD FS360 ma trzy komory+ pojemnik na ryż(kasze) gotowałam zaledwie 2 razy i jestem zadowolona. Używam dla 2 osób. Odpowiedz Link
baa1 Re: parowar - jaki polecacie? 21.04.10, 21:33 Mam ten od dawna i ZDECYDOWANIE polecam: Parowar Braun FS 20 Multi Gourmet Gotuję dla 2, czasem 3 osób. Solidne tworzywo, wystarczająca moc, zgrabny, nie jest wielki, prosty w obsłudze, korzystnej cenie. Też kiedyś miałam dylemat, a kiedy dotarło do mnie,że to po prostu gotowanie grzałką wody, a nie czary mary, zdecydowałam się na jakoś w dobrej cenie, ale bez bajerów i elektroniki. Odpowiedz Link
velluto Re: parowar - jaki polecacie? 22.04.10, 20:18 głupie pytanie - gotujesz ten ryż/kaszę w torebkach, czy wysypujesz? Odziedziczyłam parowar po teściowej, nie mam instrukcji. Jest wkładany, tzn. jeden pojemnik stoi nad drugim, i dno ma jak sito. Do tego jest plastikowa miseczka, w której jak rozumiem można topić np. masło. i jeszcze jedno - wszyscy zachwalają, że obiad robi się bardzo szybko, tyle że osobiście nie robię obiadów co dzień, a na zapas. Przechowujecie zrobione jedzenie, da się to jakoś odgrzać? Odpowiedz Link
hala24_2 Re: parowar - jaki polecacie? 28.04.10, 20:44 Jeśli pytanie było do mnie to w instrukcji jest napisane by np 100ml ryżu zalać 125ml wody i to umieścić w miseczce parownika(ona jest do gotowania ryżu i kasz) czyli trzeba wyjąc z woreczka. Myślę że przechowywanie ugotowanej żywności jest możliwe czy mrożenie. Podobnie z odgrzewaniem ja zwykle odgrzewam w mikrofali, myślę że można odgrzać również w parowniku lub warzywa i mięso na patelni teflonowej lub dodając tłuszcz. Do wody którą się wlewa do parownika nie powinno dodawać się soli, przypraw ani też tłuszczy. Odpowiedz Link
white.apple Re: parowar - jaki polecacie? 26.04.10, 10:27 No ja niestety tez nie mam pojecia jak dlugo utrzyma sie Twoj entuzjazm A tak serio: mialam identyczne dylematy ale stwierdzilam, ze jak kupie polsrodek (czyli tani parowar) to moze mi sie nie spodobac wlasnie dlatego, ze bedzie gorszy, czyli mniejsza moc, komory jedna na drugiej itd. i nie zaluje! Odpowiedz Link
kluska0 Re: parowar - jaki polecacie? 27.04.10, 13:59 Ja mam Tefal Vitamin i jest naprawdę dobry. Moja rada nie przepłacaj bo z tym zapałem do gotowania na parze bywa różnie. Ja kupiłam w ciąży z myślą o diecie karmiącej (gotowanie na parze) i na początku był boom przez pierwsze 2 tygodnie później coraz rzadziej i rzadziej. Mięsa, ryby takie sobie osobiście wolę pieczone. Czekam teraz na świeże warzywa bo to wychodzi najlepiej. Odpowiedz Link
olga-1982 Re: parowar - jaki polecacie? 28.04.10, 21:14 a ja polecam szybkowar! ceny mniej więcej podobne. mam berghofa 6 w 1nym, czyli dwa gary, jedna pokrywka ciśnieniowa, jedna zwykła, jedno sito, jedno sitko do gotowania na parze. REWELACJA!!! wszystko właściwie można w tym upichcić: i na parze i tradycyjnie. ekspresowo i smacznie, a gary chowasz między gary eh. uwielbiam mój szybkowar.. Odpowiedz Link
kluska0 Re: parowar - jaki polecacie? 29.04.10, 22:23 A mnie przeraża ten odgłos szybkowara jakby zaraz miał wybuchnąć. Odpowiedz Link
olga-1982 Re: parowar - jaki polecacie? 30.04.10, 08:38 Jaki ten odgłos? mój syczy, ale nie aż tak. ten mój model jest bardzo solidny: jak go obadałam, to nie ma szans, żeby wybuchnął... a pomidorowa, łosoś w folii, ziemniaczki na parze w 10 min... bezcenne Odpowiedz Link
beakarp jak przyprawiać jedzenie? 30.04.10, 20:54 skoro do tej wody nie daje się soli, to jak np ugotować ziemniaki? A co z mięsem, jak je przyprawić? Odpowiedz Link