25.05.10, 21:33
mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami mąki pszennej i czy ona rzeczywiście istnieje, ja używam czegoś co nazywa się tortowa, kupowane w biedronece i używam tego zarówno do ciast jak i naleśników, pierogów, pizzy itd. moje pytanie brzmi czy rzeczywiście warto mieć 3-4 rodzaje mąki pszennej, a jeżeli tak to jak je używać oraz czy lepiej kupować ją w sklepach czy np w piekarniach (rzekomo z ichniego przemiału)
Obserwuj wątek
    • bursztyn9 Re: mąka 25.05.10, 22:14
      passionfruit.blox.pl/2008/07/O-rodzajach-maki.html
    • budzik11 Re: mąka 26.05.10, 09:43
      Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany
      jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450
      określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00%
      substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w
      mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody
      określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po
      umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w
      temperaturze 950 stopni w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone,
      a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół.
      W Polsce najczęściej produkowane są następujące typy mąk:
      1. Mąki pszenne
      · Typ 450 - tortowa
      · Typ 500 – wrocławska, poznańska, krupczatka
      · Typ 650 - bułkowa
      · Typ 850 - chlebowa
      · Typ1400 - sitkowa
      · Typ 1850 - graham
      · Typ 2000 – razowa
      . Typ 3000 - pełnoziarnista
      2. Mąki żytnie
      · Typ 580 – jasna
      · Typ 720 - jasna
      · Typ 1400 - sitkowa
      · Typ 1850 - starogardzka
      · Typ 2000 – razowa
      . Typ 3000 - pełnoziarnista

Nie ma sensu mieć iluś tam rodzajów mąki, kiedyś używałam tylko mąki tortowej
      (450) albo szymanowskiej (500 zdaje się) - do wszystkiego. Odkąd się odchudzam,
      używam wyłącznie mąki z pełnego przemiału - typ 3000.
    • misself Re: mąka 26.05.10, 10:52
      Ja kiedyś używałam tylko jednego rodzaju mąki, teraz używam czterech i widzę
      sporą różnicę.

Z tortowej piekę biszkopty, zamierzam drożdżowe.
      Z poznańskiej - naleśniki i beszamel. Gdybym robiła ciasto na pizzę, to też się
      podobno najlepiej ta nadaje. Poznańską mam zawsze pod ręką, kiedy przepis wymaga
      np. oprószenia mięsa mąką - to jej używam.
      Krupczatkę stosuję do ciast kruchych, zarówno słodkich, jak i słonych.
      Mam też mąkę pełnoziarnistą, robię z niej makaron smile
      Pyszne są naleśniki z mąki gryczanej, ale ciężko ją dostać.
      • ola_pozytywna Re: mąka 02.06.10, 17:20
        > Pyszne są naleśniki z mąki gryczanej, ale ciężko ją dostać.

Ja mielę kaszę gryczaną w młynku do kawy (kaufland, ok.40zł) i mam mąkę gryczaną.
        • misself Re: mąka 02.06.10, 18:45
          Ja nie mam młynka do kawy, bo kawy nie pijamy, ale zapamiętam, jakbym kiedyś
          miała sobie kupić smile
    • johana75 Re: mąka 02.06.10, 18:31
      ja mam kilka rodzajow mąki ale dla tego ze pieke chleb, wczesniej uzywalam moze
      ze 2 rodzajow
    • kotka.szrotka Re: mąka 02.06.10, 22:31
      Ja nie widzę specjalnej różnicy w mąkach. Krupczatkę kiedyś dodawałam do
      kruchego ale kiedyś mi zabrakło i ze zwykłej ciasteczka były lepsze, mniej
      "ziarenkowe" na języku.
      Piekę czasem w maszynie do pieczenia bagietki - z różnych mąk - poznańskiej,
      babuni, tortowej, szymanowskiej i nie widzę żadnej różnicy. W cieście na pizzę
      też bez różnicy. Mąż teraz potwierdza (piecze chleb), że typ przemiału nie
      wpływa smak, on nie czuje, ja zresztą też. Wpływ mają dodatki innych mąk -
      żytniej, razowej.

Mnie za to intrygują różnice w cenie. Np. mąka w Biedronce czy Realu kosztuje
      jakieś 1-1,5 a gdzie indziej ten sam rodzaj jest po 3-4 zł.
      • misself Re: mąka 08.06.10, 09:16
        kotka.szrotka napisała:
        > Mąż teraz potwierdza (piecze chleb), że typ przemiału nie
        > wpływa smak, on nie czuje, ja zresztą też.

Bo różne typy mąki nie mają innego smaku, tylko inną zawartość składników
        mineralnych, która wpływa na konsystencję ciasta (to, co pisałaś o
        "ziarenkowatości" kruchych ciastek). Nie ma siły, żeby smak był inny, bo to są
        przecież wszystko mąki pszenne smile A żytnia czy razowa, czy gryczana są z czego
        innego robione.
        • dziewczynawitryna Re: mąka 08.06.10, 09:26
          Rację ma misself - rodzaj mąki nie wpływa na smak, tylko na konsystencję - oraz
          spoistość ciasta, sposób jego wyrastania, puszystość, zwięzłość, wartość
          odżywczą i podobne właściwości. Różne mąki dają różne efekty, dlatego używa się
          ich do innych celów. Oczywiście, ostatecznie wszystko jest kwestią gustu i jeśli
          ktoś woli ciastka kruche z mąki tortowej albo racuchy z pełnoziarnistej, to nie
          ma przeszkód, żeby je piec. Ale warto wiedzieć, jaki efekt uzyska się jaką mąką
          - to pomaga w przygotowywaniu potraw.
    • anetto Re: mąka 07.06.10, 15:01
      A piekarnie mielą mąkę????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka