izabela3108 21.09.10, 18:11 Znacie jakies dobry sprawdzony przepis na farsz do slonych babeczek. Chce podac jako przekaske na goraco. Słone babeczki kupie gotowe i nie wiem jaki dobry farsz zrobic? Prosze o pomysly. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabela3108 Re: słone babeczki 21.09.10, 18:18 tak sobie pomyslalam, ze moze macie jakis przepis na przekaski na goraco, to tez bym wziela pod uwage jak nie znajde fajnego przepisu na te babeczki. Odpowiedz Link
atrams5 Re: słone babeczki 21.09.10, 18:30 Ja robię tak. Ponieważ uwielbiam pieczarki, myję je, delikatnie osuszam i kroję w plasterki. Smażę na oleju, aż odparuje z nich woda. Na drugiej patelni smażę cebulę pokrojoną w piórka. Jak składniki lekko ostygną,, należy je połączyć, do tego sól, pieprz świeżo zmielony. Nakładam do babeczek, posypuję żółtym serem., natką pietruszki lub koperkiem. Zapiekam chwilkę, żeby ser się rozpuścił. Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link
izabela3108 Re: słone babeczki 21.09.10, 19:58 dzieki za ten przepis, czekam na dalsze A czy jak je zapiekasz to z tymi babeczkami nic sie nie dzieje, dobre wychodza na cieplo? babeczki słone widzialam w lewiatanie ale pewnie w innych duzych sklepach tez sa. Jeszcze nie kupowalam i nie wiem jak faktycznie wyjda ale szukam pomyslu na ciekawe przekaskie na goraco i oprocz pasztecikow to mi przyszlo do glowy. Odpowiedz Link
green_shamrock Re: słone babeczki 21.09.10, 20:07 ja robie sama babeczki , ale do kupnych taki farsz tez sie chyba nada szpinak (ja mrożony) wrzucam do garnka + 3 ząbki czosnku przecisnietego , szczypta soli ,troche kremówki i to sobie pyrga z 10 min , potem ciut mąki około łużeczki od herbaty mieszam z odrobiną wody , i wlewam zeby szpinak nie był ciapciaty taki , mieszam ,sprawdzam czy nie do smaczac odstawiam do wystygniecia , ubijam 2 białka na sztywno( ja żółtka wykorzytsuje do ciasta na babeczki ) i mieszam delikatnie z zimnym szpinakiem , nakładam do babeczek z górką i lekko posypuje startym serem ,najlepiej pergamin ,zapiekam z 15 min. PYchota. ciezko mi podac proporcje i czas peiczenia bo ja wszytsko robie na oko i do smaku Odpowiedz Link
budzik11 Re: słone babeczki 21.09.10, 20:10 Ja nie na ciepło, bo z pasta rybną robiłam. A korpusy kupiłam w Makro. Odpowiedz Link
figamarta Re: słone babeczki 21.09.10, 20:36 Na zimno swietnie wygladaja i jeszcze lepiej smakuja ze zwyczajna salatka warzywna z majonezem. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: słone babeczki 22.09.10, 00:15 Ostatnio robiłam, przepis z innego forum i nie do babeczek, ale moim zdaniem do babeczek będzie doskonałe: Powolutku zeszklić na maśle drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Kiedy będzie miękka, dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, ewentualnie trochę wody i smażyć dalej, aż cebula się skarmelizuje. (Mniej więcej dwie łyżeczki octu i łyżka cukru na dwie cebule.). Włożyć ciepłą cebulę do tartaletek, udekorować kozim twarożkiem, posypać tymiankiem, najlepiej świeżym. oh, jaka pycha! Odpowiedz Link
izabela3108 Re: słone babeczki 22.09.10, 11:01 jul-kaa, dzieki za przepis. Wpisalam sobie tartaletki i wyskoczyly fajne przepisy. Widze ze one nie sa takie grube jak te babeczki, moze bylyby nawet lepsze. Czy mozna kupic gotowe tartaletki? Odpowiedz Link
anetapzn Re: słone babeczki 22.09.10, 12:44 Babeczki widziałam w realu i w Tesco, w niektórych cukierniach tez bywają (zarówno słodkie, jak i slone). Ja też na ogół robię z: duszonymi pieczarkami; duszonymi startymi na tarce z grubymi oczkami warzywami; drobniutko pokrojoną, przyprawioną ziołami lub przyprawą do gyrosa, podsmażona piersią z kurczaka- posypuję to wtedy wiórkami sera plesniowego. Odpowiedz Link
nina.t Re: słone babeczki 22.09.10, 13:56 ser pleśniowy typu Lazur, może być zmieszany na pastę z odrobiną masła i pokruszonymi orzechami włoskimi. na wierzchu każdej babeczki połówka winogrona. Odpowiedz Link
kolor_purpury Re: słone babeczki 22.09.10, 16:13 uwielbiam takie babeczki, bo to idealna przekąska do zrobienia 'na szybko'. ja robię kilka rodzajów farszu, najczęściej z tego co mam pod ręką oto kilka przykładów: 1. pokrojone w kostkę pomidory, podsmażone z odrobiną czosnku, posypane żółtym serem i zapieczone. 2. z pastą jajeczną. 3. z białą kapustą, majonezem i kabanosem 4. parówka pokrojona w kostkę z duszoną cebulką i duszonymi pieczarkami 5. papryka pokrojona w paseczki uduszona z paskami marchewki i paskami grzybów całość posypana łuskanym słonecznikiem W takie babeczki ładuję dosłownie wszystko włącznie z reanimowanym obiadem z poprzedniego dnia (tzn np surówka z pokrojonym kotletem) Odpowiedz Link
misself Re: słone babeczki 26.09.10, 22:16 Swego czasu szałem wśród moich znajomych były babeczki z hummusem i drobno pokrojonymi pomidorkami skropionymi winegretem (pomidorki na wierzchu jako akcent kolorystyczny). Odpowiedz Link