Dodaj do ulubionych

prezent dla obcokrajowca

09.10.10, 20:59
Mój mąż jedzie do Czech. Ma tam do przeprowadzenia jakąś prelekcję... nieważne... Potrzebuję pomysłu na prezent dla kobiety, z którą będzie tam współpracował.
Myślałam o czekoladkach Wedla Chopin. Macie może jakiś inny pomysł.
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: prezent dla obcokrajowca 10.10.10, 09:27
      Nie wiem o co chodzi z Wedlem-ale nasi znajomi obcokrajowcy-też preferują-więc kupujemy ptasie mleczka, czekolady i bombonierki firmowane nazwą Wedel.
      Mysle, że to dobry zakup .
    • sadosia75 Re: prezent dla obcokrajowca 10.10.10, 13:27
      My tez zawsze kupujemy Wedla. Do tego czasem cos charakterystycznego dla Podlasia typu zubr itp. Czasem zdarzy sie prosba o mala ikone, albo cos z bursztynu. Ale Wedel mimo wszystko ma palme pierwszenstwa. Kazdy chce wedla i zubrowke smile
    • corneliss Re: prezent dla obcokrajowca 10.10.10, 20:16
      wedel albo wawel w tych ladnych pudelkach-puszkach
      zwlaszcza sliwki w czekoladzie czy wisnie
      z alkoholi moze wisniowka, tez wzbudza ciakawosc
      • erivela Re: prezent dla obcokrajowca 06.05.13, 09:44
        Zdecydowanie wedel, a zwłaszcza ptasie mleczko, któremu nikt się nie oprze bo to sprawdzony i tradycyjny smak. Ja osobiście lubię waniliowe i mogę zjeść całe opakowanie na raz smile
        • angazetka Re: prezent dla obcokrajowca 07.05.13, 10:51
          Nawał spamerów ptasiomleczkowych... Ciekawe, jak to świadczy o sprzedaży produktu.
    • misiowazona Re: prezent dla obcokrajowca 12.10.10, 12:11
      Ci bez dostępu do morza lubią gadżety z bursztynem, np.łyżeczka do cukru z burszynem w rączce, albo nóż do rozcinania kopert podobnie zdobiony - tylko, że to raczej drogie, bo w srebrze zazwyczaj.
    • weisefrau Re: prezent dla obcokrajowca 13.10.10, 15:22
      Lniany obrus albo lniane ścierki. Niemcy i Czesi to kochają. No i len tam inaczej niż u nas kosztuje.
    • mikams75 Re: prezent dla obcokrajowca 13.10.10, 17:48
      ja wywoze barylki albo sliwki w czekoladzie i robia dobre wrazenie na obcokrajowcach.
      Slodycze to dobry pomysl na prezent w tym przypadku.
    • furtive_kitten Re: prezent dla obcokrajowca 06.05.13, 22:47
      Widzialam cos takiego w butiku na lotnisku - gdyby nie horrendalna cena, sama bym sie skusila smile

Poza tym zywnosc czekoladowa i bursztyn to tez bardzo dobre pomysly.
    • headvig Re: prezent dla obcokrajowca 07.05.13, 07:01
      ja kiedyś kupowałam biżuterię z bursztynu dla żony znajomego. ale wydatek był spory.
    • claratrueba Re: prezent dla obcokrajowca 07.05.13, 09:11
      Wedel Chopin świetny pomysł.
      Bywam w takich sytuacjach i jako darczyńca i jako obdarowany. Zachwyt pań wzbudzały też serwetki z haftem łowickim i koronki z Koniakowa.
      A mój i czekoladki Beefeater i figurka Sisi w sukni w szarotki, z pozytywką wygrywającą "Eine kleine natchmusik".
    • stara-a-naiwna Re: prezent dla obcokrajowca 07.05.13, 09:51
      można zrobić "paczkę" z Polskimi łakociami:
      - malaga, tiki-taki i kasztanki
      - ptasie mleczko
      - batoniki alkoholowe typu pawełki (oni tego nie znają)
      - (kukułki ewentualnie jako "ciekawostkę")
      - może żubrówkę albo gorzką żołądkową

W zeszłym roku byliśmy w Prdze i pamiętam, że tych rzeczy u nich nie było.

mój facet ma mamę za granicą i jak do niej jedziemy robimy zapas rarytasów z PL (ona obdaruje znajomych i wszyscy są prze szczęśliwi) - oprócz słodyczy obowiązkowo jest: chleb, olejki do ciast, proszek do pieczenia, ser (mrozi na serniki), gotowa masa makowa, kiełbasa i ogórki (i kapusta) kiszone

Srebro, len czy filcowe rzeczy są fajne ale nie wiadomo na ile trafią w gust (jeśli ktoś lubi nowoczesny wystrój to serwetka z koronki będzie mu pasować jak pięść do nosa)
    • goere Re: prezent dla obcokrajowca 07.05.13, 13:14
      Soplica "Orzech laskowy" to zdecydowany hit ostatnich prezentow, ktore przywiozlam z Polski smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka