loola_kr 13.10.10, 11:06 czyli takie, na które mamy zawsze składniki w domu. U mnie murzynek i biszkopt, ostatnio odkryłam zebrę i szukam czegoś bo dzieciom chcę upiec... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zetka50 Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 11:20 3 jaja, 3/4 szkl.cukru, 150g jogurtu Jogobella o dowolnym smaku,ja dałam brzoskwiniowy, cukier wanil. 1/3 szkl.oleju, 1i1/2 szkl.mąki, 2 łyzeczki proszku do pieczenia, Jaja ubić (mikserem) z cukrem i cukrem wanil. na gęstą masę.Powoli dodawać olej,jogurt(cały czas ubijać mikserem).Dodać na końcu mąkę( przesiana przez sito)z proszkiem do pieczenia,mieszać drewnianą łyżką. Blaszka 25x30,piec 190 stopni,ok.30-40 min. polecam, bardzo dobre Odpowiedz Link
zetka50 Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 18:22 zapomniałam dodać że to ciasto jogurtowe Odpowiedz Link
jul-kaa jogurtowe 17.10.10, 13:59 Zrobiłam to ciasto wczoraj. Robi się błyskawicznie (piekarnik nie zdążył się nagrzać), jest banalnie proste, ładnie rośnie, jest wilgotne w środku. Niestety dla mnie jest trochę bez smaku - nudne i nieciekawe. Wczoraj posmarowałam je lukrem cynamonowym i od razu było lepiej, dziś znów zrobiłam, ale wsadzając do środka 4 jabłka (pokrojone w szesnastki). Właśnie się piecze, doniosę, czy jest przepyszne Dla mnie to nie ciasto, ale taka baza do rozmaitych kombinacji - popróbuję z różnymi owocami, z cynamonem, z cytryną itp. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: jogurtowe 18.10.10, 19:28 Z jabłkami jest WYŚMIENITE! Przepyszne, dość lekkie, mniam! Odpowiedz Link
anka-ania Muffiny 13.10.10, 11:58 Na przykład z tego przepisu. Możliwości kombinowania całe mnóstwo, bo za każdym razem można dodawać co innego, w zależności od tego, na co mamy ochotę lub co akurat jest w domu. Do tego dwie miski, łyżka (mikser nie potrzebny), foremki silikonowe na muffiny (polecam, bo wtedy papierowe papilotki nie są potrzebne). Tak proste do wykonania, że nawet dzieci można do tego zaangażować. Odpowiedz Link
smartlive Re: Muffiny 13.10.10, 13:42 oj tak muffiny polecam i jeszcze taki placek z owocami sezonowymi: margaryna(250g) 3 łyzki wody szklanka cukru -rozpuscic w rondelku,ostudzic 2 skl.mąki,2 jaja,proszek do pieczenia wszystko razem wymieszac z margaryną przelać na mała blaszkę dodac owoce(ja wtykam np.jabłka pokrojone w plastry,albo jezyny,albo wisnie) piec jakies 40minut w 180st po wystudzeniu posypac cukrem pudrem mniaaam Odpowiedz Link
loola_kr Re: Muffiny 13.10.10, 18:22 robiłam muffinki, ale miałam ciut inny przepis. W każdym razie zrobiłam wg tego, mieliśmy świetna zabawę z synkiem, mieszał a potem do każdej wcisnął po kostce czekolady. teraz siedzą w piekarniku Odpowiedz Link
budzik11 Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 13:44 Pewnie się zdziwicie, ale nigdy w życiu nie piekłam murzynka, nie wiem tez, czy jadłam (w każdym razie nie świadomie, nie wiedząc, że być może to, co jem, to murzynek). Moje typy to Zebra, muffinki i szarlotka sypana. Odpowiedz Link
karlakarla Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 14:56 Do murzynka dodaje masę grysikową, pycha. Odpowiedz Link
delphine_delphine Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 16:24 Dziewczyny, a podajcie przepis na zebrę, plizzz ;-P Odpowiedz Link
loola_kr Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 16:31 ja robie tak: Ciasto Zebra Składniki - 5 jaj - 1,5 szklanki cukru - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 aromatu waniliowego - 3 łyżki kakao 1. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, szklankę wody i szklankę oleju, aromat. 2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. 3. Wysmarować tortownicę masłem i wysypać bułką tartą i na przemian do blaszki lać dwie łyżki masy białej i dwie łyżki masy kakaowej, aż do wykończenia. 4. Piec ok 1 godz, w temp. 180 stopni (piekarnik musi być nagrzany) w niektórych przepisach była oranżada zamiast wody ale jakoś nieufnie do tego podchodziłam... Odpowiedz Link
loola_kr karlakarla 13.10.10, 16:32 a zamiast mąki dajesz tę masę? to to samo co grysik? Mogłabyś wkleić przepis? Odpowiedz Link
karlakarla Re: karlakarla 13.10.10, 16:55 > a zamiast mąki dajesz tę masę? to to samo co grysik? Mogłabyś wkleić przepis? Murzynka już upieczonego przekrawam i przekładam masą grysikową, robi się ją tak samo jak budyniową (ja lubię bardzo rozgotowany grysik), można też zmieszać pół na pół z budyniem. Odpowiedz Link
loola_kr Re: karlakarla 13.10.10, 17:54 ja tez lubię grysik czyli zamiast budyniu do utartego masła dodaje się ugotowany grysik? Odpowiedz Link
karlakarla Re: karlakarla 13.10.10, 19:19 > czyli zamiast budyniu do utartego masła dodaje się ugotowany grysik? tak, czasem dodaje do tego jeszcze trochę budyniu, na placek przed nałożeniem masy daje jakiś dżem, mi najbardziej smakuje z czereśniowym Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Ciasta z "niczego" :) 13.10.10, 20:40 Jogurtowe jest łatwe. Z owobami na wierzchu to mniemusny deser. Odpowiedz Link
alicez kefirowe 18.10.10, 19:48 35 dag mąki (pół na pól poznańska i krupczatka) 20 dag cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej pół litra kefiru 2 jaja pół szklanki oleju Osobno wymieszać składniki sypkie i płynne. Połączyć, wylać na blachę i do piekarnika na 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Polewa: pół kostki masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżka kakao, łyżka wody rozpuścić masło z cukrem pudrem i wodą. Nie gotować! Dodać kakao, ja daję czubatą łyżkę. rozmieszać, przestudzić ciągle mieszając i polać ciasto. Na wierzch proponuję płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy - co kto lubi. Można przeciąć na pół i posmarować czymś na przykład. Pełna dowolność. Odpowiedz Link