Dodaj do ulubionych

Ciasto mandarynkowe ;-)

19.11.10, 19:15
Potrzebuje przepisu na ciasto z mandarynkami, jesli któraś z Was zna jakiś...
to bardzo proszę się nim ze mną podzielić wink
Obserwuj wątek
    • mujer_bonita Re: Ciasto mandarynkowe ;-) 19.11.10, 19:31
      forum.gazeta.pl/forum/w,14722,102074636,102074636,Mandarynkowe_ciasto_Barona_step_by_step_.html
    • budzik11 Re: Ciasto mandarynkowe ;-) 20.11.10, 08:16
      www.google.pl/search?q=ciasto+mandarynkowe&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
      • dorothy_mills Re: Ciasto mandarynkowe ;-) 21.11.10, 00:07
        w google to ja moge wpisać sobie samauncertain
        ale dzięki za miłe chęci tongue_out
    • jul-kaa proszę :) 21.11.10, 03:31
      Dzielę się przepisem, który kiedyś skopiowałam z jakiejś strony, chciałam ją teraz nawet znaleźć, bo nie lubię tak wklejać bez podania autora, ale czegoś nie mogę.
      Wklejam pomimo:
      BOŻONARODZENIOWE CIASTO MANDARYNKOWO-MIGDAŁOWE

Oczywiście! Ciasto jest wg Nigelli i spodobało mi się głównie dlatego, że
      zamiast mąki pszennej używa się mączki z tartych migdałów.

Mandarynki (3 lub cztery, mogą być Klementynki) całe, ze skórką gotujemy w
      garnku z wodą przez 2-3 godziny. Pachnie pięęęęęknie Odstawiamy do
      wystygnięcia i jak już są zimne, miksujemy na gładką masę (najlepiej blenderem).
      Dodajemy ok. 20 dag cukru (ja borę połowę tego, bo moja rodzina nie jest
      słodkolubna), 6 całych jajek i łyżeczkę proszku do pieczenia. No i wspomniane
      sproszkowane migdały: 25 dag. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem i wlewamy do
      szczelnej tortownicy (ciasto jest rzadkie). Pieczemy w 190 st. przez około
      godzinę. Ciasto urośnie dosyć znacznie, a później opadnie, taka jego uroda.
      Będzie zawre, wilgotne i leciutkie dzięki migdałom.

Polewam je polewą czekoladową i ozdabiam nitkami ze skarmelizowanego cukru
      (cukier topie z odrobinką wody i wylewam na pergamin tak, żeby powstały
      niteczki, kleksy i mazaje).
      • meggg Re: proszę :) 21.11.10, 08:35
        tez robię, przepis sprawdzony, zawsze wychodzi, smacznego !
      • aganiok32 Re: proszę :) 21.11.10, 21:19
        robiłam kiedyś to ciasto i jak dla mnie jest wstrętne. Nikomu nie smakowało. Nigdy więcej.
        • dorothy_mills Re: proszę :) 21.11.10, 21:57
          przepis wypróbowany wink ciasto dobre, ale nie najlepsze jakie jadłam w życiu wink
        • laminja Re: proszę :) 22.11.10, 00:27
          u nas schodzi w każdych ilościach, ale z ciastami tak bywa, że nie wszystkie się przyjmują. Ja np mam zdecydowanie dłuższą listę tych, które mi nie smakują (mimo powszechnego zachwytu) niż tych, które lubię.
        • enja11 Re: proszę :) 22.11.10, 07:55
          Ja zrobiłam w niedzielę i po spróbowaniu poleciało do kosza. Jak dla mnie to jakbym jadła skóry od tych mandarynek - paskudnesad Moja rodzina też nie zaakceptowała.
          A wyglądalo tak pięknie i pachniało oszałamiająco. Stwierdziłam, że jak będę sprzedawać mieszkanie to je zrobię, bo podobno te, w których pachnie wypiekami lepiej się sprzedająsmile
    • ofelia1982 Re: Ciasto mandarynkowe ;-) 21.11.10, 18:29
      Zrobiłyście mi smaka na to ciasto!
      Mam tylko 2 pytania:

- czy trzeba mieć jakiś specjalny robot kuchenny do zmiksowania mandarynek? Ja mam w domu tylko blender: tego typu:
      https://multimedia.agito.pl/image/700x700/0/miksery-blendery/ariete-blender-top-red-line-550-czerwony.156936.2.jpg

- czy można kupić gdzieś zmielone migdały? Bo znów - mam tylko ten blender nieszczęsnysmile
      • laminja Re: Ciasto mandarynkowe ;-) 22.11.10, 00:25
        można kupić zmielone migdały - ja do tego ciasta zamieniam część migdałów na orzechy włoskie (jakieś 30%). W takim blenderze możesz zmielić i orzechy i mandarynki. Orzechów nie mielę na mączkę, lubię kiedy mają wyczuwalną konsystencję czyli przekątną +/- milimetra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka