Dodaj do ulubionych

kopytka i modra kapusta

23.12.10, 08:57
potrzebuję sprawdzonego przepisu na wyżej wymienione. wiem, że jest wujek g., ale ja pragnę przepisu od was, sprawdzonego, wielokrotnie wykonywanego. muszą się udać, bo czasu na eksperymenty brak.
nigdy nie robiłam, więc łopatologicznie, jeśli można.
proszęęęęęęsmile
Obserwuj wątek
    • lisia312 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 11:41
      kopytka robię wg przepisu:
      ugotować ziemniaki, tyle, ile potrzebujesz, przecisnąć przez maszynkę, zrobić kopczyk, odjąć 1/4, wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle ile odjęłaś). Zarobić wszystko razem z tymi odjętymi ziemniakami. Zrobić "ruloniki" 2 cm, pociąć pod kątem 45 stopni.
      Co do modrej kapusty, to znam tylko śląski przepis:
      Poszatkować kapustę, ugotować do miękkości, dodać sól, cukier, pieprz, ocet, zalać podsmażonym boczkiem.Wymięszać i smacznego.
      Proporcje musisz sama zastosować, bo gotuję zawsze " do smaku"
      • b-b1 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 12:21
        Kopytka u mnie w kształcie klusek smile robię z takiego samego przepisu jak przedmówczyni, tylko do białych dodaje jajko, a do ciemnych startego ziemniaka.
        Do kapusty oprócz wymienionych(sól, cukier, pieprz, ocet i boczek) jeszcze podsmażona cebula.
      • niebieska.maupa Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 12:21
        Ja dodaję soku z cytryny zamiast octu.
        • irenazu Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 12:42
          To są kluski śląskie tyle,że inny kształt.Na dwie osoby gotuję ok.,0,5kg ziemniaków,może trochę więcej.najlepiej ugotować poprzedniego dnia.Przeciskam przez praskę,wbijam w to jajko,mieszam i dosypuję mąkę,ale to już tak na oko.Jak już są zlepione i się nie kleją to wystarczy.Ważne,żeby nie wyrabiać za długo bo ciasto z ziemniaków im dłużej wyrabiane tym więcej mąki wchłania.Na deskę sypię sporo mąki i małymi porcjami wałkuję wałeczkiwink,kroję podłużne kluski(stąd nazwa,bo przypominają wyglądem małe kopytka).Gotuję małymi porcjami a do wody dodaję na początku trochę rozrobionej mąki ziemniaczanej coby woda już miała klej i nie wyciągała mąki z klusek(rada od dobrej,doświadczonej kucharki).Nie,to ja dostałam tę radę.Ja taką dobrą kucharką nie jestem.

• ewa9717 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 12:52
            A w modrej kapuście (już odlanej, gorącej) robię dołek, w dołek drobniutko pokrojoną cebulkę, którą zaparzam wrzącym tłuszczem ze skwareczkami (słoninka lub boczek). Przyprawy: trochę cukru, sól, pieprz, ocet. Uważaj z octem - lepiej dać na początek mniej, wymiąchać, dać się chwilę kapuście przegryżć i ewentualnie dalej dosmaczać.
            Przepis na kluchy rzeczywiście na śląskie, czyli gumiklejzy, kopytka mają inny skład.
            • ewenny58 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 14:42
              kluski śląskie robie tak:
              gotuje się ziemniaki posolone, schładza, przeciska się przez praskę
              na stolnicy robi się z nich placek, dzieli się na 4 części
              jedną część odkłada się na resztę a w miejscu ćwiartki daje się mąkę ziemniaczaną
              następnie wszystko zagniata się, formuje kółeczka z dziurką i wrzuca do gotującej wody
              po wypłynięciu gotować jeszcze ok. minuty
              z tego co wiem, nie dodaje się jajka
              one muszą być takie "gumowate"
              • ewa9717 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 16:11
                [b]Są dwie szkoły: z jajkiem i bez, z jajkiem też są gumowe. Kartofle gotuję bez soli, przeciskam i studzę. Maki ziemniaczanej jak wyzej, ale moze być i trochę wiecej, będą"gumowsze" wink , dodaję ociupinkę wrzątku i jajco. Kluski nie za duże, koniecznie z dołeczkiem na sos - najlepszy przy okazji wołowej rolady, jako że rolada, gumiklejzy i modra kapusta to komplet, czyli sląskie niebo wink
          • irenazu Re: kopytka i modra kapusta 28.12.10, 18:14
            No tak,zapomniałam napisać,że mąka musi być pszennasad
      • drzewkopomaranczowe Re: kopytka i modra kapusta 28.12.10, 10:06
        kopytka robi się z mąki pszennej a z ziemniaczanej kluski ślaskie wbrew pozorom jest duża różnica,do śląskich daje się jedno jajo (niektóre ślązaczki nie dają wcale i im wychodzą) a do kopytek np. 4(przy tej samej ilości ziemniaków)
    • grazbed Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 18:27
      Gumiklajzy robię tak jak większość tu na forum tzn. w miejsce 1/4 ziemniaków dosypuję mąki ziemniaczanej i całość zagniatam, robię kulki i spłaszczam jednocześnie kciukiem robiąc wgłębienie na sosik.
      Natomiast modrą kapustę modyfikuję tak: poszatkowaną gotuję do prawie miękkości, przestudzoną skrapiam sokiem z cytryny i mieszam by odzyskała modry kolor dokładam majonez, rodzynki, pieprz. Proporcje do smaku. Całość z wołowiną pycha!
      • lisia312 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 21:45
        no jasne, że zapomniałam o cebuli, ale ja daję surową. smile
        • ewa9717 Re: kopytka i modra kapusta 23.12.10, 22:12
          Ja też surową, tylko umieszczam ja w kapuścianym dołku i na to leję gorący tłuszcz ze skwareczkami wink
          • emma_me Re: kopytka i modra kapusta 28.12.10, 12:43
            ale sie głodna zrobiłam, tak smakowicie piszecie.
    • hela6 Re: kopytka i modra kapusta 28.12.10, 20:58
      Z modrej kapusty najlepiej wychodzi mi ta z lidla podana na ciepło.
      A taka prosta domowa moja ulubiona?
      Poszatkowaną kapustę wrzucam do garnka z wrzątkiem, odcedzam na sicie w tym czasie wrzucam do gorącego gara po kapuście posiekaną cebulkę i z powrotem kapustę.
      Dodaję sól, pieprz, cukier, oliwę, ocet winny i mieszam.

• smutas13 Re: kopytka i modra kapusta 29.12.10, 07:54
        Macie rację. Większość waszych przepisów to przepis na kluski śląskie.
        Kopytka powinny być zarabiane z mąką pszenną.
        Ja też to wiem tongue_out, ale kopytka gotuję z przepisu na kluski śląskie smile
        Mam pewność, że zawsze mi wyjdą i smakują mi bardziej niż z mąką pszenną.

Do kapusty, oprócz składników, które podajecie, czesto dodaję starte jabłko.
    • monika3411 Moja kapusta :-) 30.12.10, 08:16
      Kapustę robię tak :
      Rumienię w dużym garnku 1 cebulę (pokrojoną w kostkę), na to wrzucam poszatkowaną kapustę. Podlewam wodą z czajnika. Wrzucam kilka goździków. Przykrywam. Od czasu do czasu mieszam drewnianą łyżką. Jak kapusta jest na wpół miękka, dodaję ze dwa spore, lub trzy mniejsze jabłka (obrane, pokrojone na ćwiartki lub ósemki, z wykrojonymi gniazdkami nasiennymi). Idealnie, żeby jabłka były antonówkami, albo renetami, ale daję takie jakie mam akurat w domu. Kiedy kapusta jest miękka, a jabłka w niej rozgotowane, odlewam wodę do innego garnka. Robię zasmażkę (rozgrzewam łyżkę oleju, do tego łyżkę mąki i ciągle mieszając wlewam po trochu odlaną z kapusty wodę. pamiętaj o dokładnym mieszaniu ciągle Zasmażka ma być gęsta, ale nie kit, w którym można łyżkę postawić). Zasmażkę dodaję do kapusty, dokładnie mieszam (można to robić mając garnek na malutkim ogniu). Doprawiam solą, cukrem, sokiem z cytryny (lub octem winnym). Gotowe i pyszne smile
      Przepisu na kopytka nie podam, bo robię rzadko i na tzw oko, nie pamiętam dokładnych proporcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka