Dodaj do ulubionych

Co z tymi paznokciami?

24.01.11, 21:00
Posypały mi się całkowicie. U stóp są idealne, a u rąk tragedia: pękają w miejscu zejścia paznokcia z ciała lub wyłamują się w półksiężyc. Nie mają żadnych rowkowań, nie rozdwajają się, żadnych przebarwień. Ostatnio do wszystkich prac domowych używam rękawiczek, ale efektów brak. Czyli raczej nie brak jakichś witamin, czy minerałów. Co to może być? Dermatologa mam na 15 lutego, ale może poradzicie coś wcześniej.
Obserwuj wątek
    • karlakarla Re: Co z tymi paznokciami? 24.01.11, 22:04
      Wcierać w paznokcie i skórki olejek rycynowy.
      • ho-shi Re: Co z tymi paznokciami? 24.01.11, 22:31
        "wbijanie" zwykłego Sudocremu "pod" paznokcie bardzo je wzmacnia.
    • magdalaena1977 Re: Co z tymi paznokciami? 24.01.11, 22:41
      Moje też się ostatnio popsuły - źle znosiły malowanie, zaczęły się łamać i łuszczyć.
      Sprawdziłam na wizażu i kupiłam Nail Tek, Formula II Intensive Therapy for soft, peeling nails
      wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=7801
      Używam go od 15 stycznia i już widzę poprawę.
      • the_kami Nail Tek 24.01.11, 23:00
        ... się zgodzę. Używam obu, i Foundation II (jako podkład) i Intensive Therapy II (na wierzch). Bardzo dobrze robi to moim paznokciom.
        A od środka - żelatyna (na sucho, tudzież rozmemłana w kefirze/jogurcie).
    • pigula74 Re: Co z tymi paznokciami? 24.01.11, 22:58
      skrzypowita smile) tylko i wyłącznie
      i zyskają włosy i paznokcie.
    • dzambii Re: Co z tymi paznokciami? 24.01.11, 23:09
      Paznokci nie maluję od kilku miesięcy. Mam Skrzypowitę i rycynę. Ale jak już rycyna, to warto chyba i na dłonie. Tylko gdzie kupić takie cienkie tanie bawełniane rękawiczki?
      • kasia-em Re: Co z tymi paznokciami? 24.01.11, 23:38
        Na Allegro smile Albo w Rossmanie - kiedyś widziałam.
        • horpyna4 Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 13:24
          Trafiają się też w sklepach z odzieżą ochronną. I na ruskich bazarach oczywiście, tam najtaniej.
      • baba06 Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 10:03
        Tylko gdzie kupić takie cienkie tanie bawełni
        > ane rękawiczki?

ja kupiłam w sklepie ogrodniczym!
    • misself Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 00:02
      Może masz niedobór cynku?
      Mnie się tak posypały paznokcie właściwie z tygodnia na tydzień.
      Winne okazały się hormony i dieta semi-wege - sprzyjają niedoborom cynku.
      Skrzypovita to niestety za mało - polecam czysty cynk w tabletkach (ponad 100% dawki dziennej).

W kwestii żelatyny: jak ona pomaga na paznokcie? Bo na stawy to wiem, ale nie potrafię znaleźć żadnego logicznego połączenia między nią a paznokciami.
      • dzambii Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 00:15
        Nie ma mowy! Prawie w ogóle nie używam leków, a stosowanie 100% dawki cynku (czy czegokolwiek) w ogóle nie wchodzi w grę bez porady lekarza. Kiedyś zastosowałam takie coś na włosy – zaczęły lecieć jak wściekłe. Nigdy w życiu.
        • jestemeco Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 08:45
          sprawdz hormony tarczycy,
          a do lekarzy podchodz z dużym dystansem.
        • misself Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 10:03
          dzambii napisała:

> Nie ma mowy! Prawie w ogóle nie używam leków, a stosowanie 100% dawki cynku (cz
          > y czegokolwiek) w ogóle nie wchodzi w grę bez porady lekarza.

Ja brałam 150% dawkę cynku. Za radą lekarza. Przyswajanie cynku z diety mam upośledzone.
          Nadmiar cynku nie występuje, jeśli masz zdrowe nerki, bo wszystko, co nie jest potrzebne, jest wysikiwane smile
          Ale u Ciebie najwyraźniej to nie to... Na paznokcie może wpływać wiele czynników uncertain
    • joanna-pl Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 08:44
      Bawełniane rękawiczki (cienkie)kupisz w aptece.Jeśli nie mają,poproś o zamówienie .Zaznacz jednak ,że chodzi o cienkie.Wiem,co piszę ,bo pracuję w aptece smile
    • ladyjm Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 09:02
      polecam preparat Vitapil - pomaga nparawde ale trzeba go regularnie brac przez 3 mce (jak wszystkie inne preparaty - paznokcie wolno rosna)
      • leksisi Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 12:27
        podpisuję się "obiema ręcami"! ten preparat rzeczywiście działa ale ma jeden minus: WIELKOŚĆ TABLETEK...
    • misself Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 13:59
      Tak poskładałam do kupy Twoje ostatnie wątki - i może to od stresu?
    • goskaa.l Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 14:16
      Miałam duże problemy z paznokciami. Pękały, dzieliły się, były kruche. Za radą koleżanki zaczęłam po prostu przy każdej okazji (a szczególnie po myciu rąk) wcierać w dłonie kremy do rąk. I problem zniknął. Mam twarde i błyszczące paznokcie, skórki przylegają i nie muszę ich wycinać (ani usuwać)ma skóra dłoni jest elastyczna. Polecam - metoda prosta, a jakże skuteczna!
    • dzambii Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 16:53
      Misself. Ty też masz tak dużo wolnego czasu jak ja, że z nudów układasz w piramidkę moje wątki i wyciągasz dziwne wnioski? Paznokcie u rąk mi się zestresowały, a te na stopach mają stres w poważaniu… echhh
      Ja wymyśliłam, że szkodzi mi badziewny krem do rąk. Bo skóra tez jest jakaś taka nieciekawa. Może ma dużo gliceryny, a ta jak wiadomo na dłuższą metę wysusza. Kasa kasą, ale wrócę do porządnej formuły norweskiej plus rycyna na noc plus tabletki.

• misself Re: Co z tymi paznokciami? 25.01.11, 17:15
        dzambii napisała:

> Misself. Ty też masz tak dużo wolnego czasu jak ja, że z nudów układasz w piram
        > idkę moje wątki i wyciągasz dziwne wnioski?

To jest dziwny wniosek? Nietrudno go wyciągnąć, skoro ostatnio założyłaś trzy wątki i wszystkie wiszą jeszcze w pierwszej 15 na pierwszej stronie smile
        Mnie by stresowało, gdybym straciła pracę - in fact, utratę pracy okupiłam koszmarnie wypadającymi włosami - i musiała mocno ograniczyć wydatki.
        • dzambii Re: Co z tymi paznokciami? 28.01.11, 16:56
          Misself
          Teraz ten wniosek nie jest już dziwny, ale nieuprzejmy. Podaj swój kontakt na mój mail gazetowy – wyjaśnimy problem. Szkoda miejsca na forum.
          • jag_2002 Re: Co z tymi paznokciami? 29.01.11, 22:48
            hmm, smiem twierdzic, ze nie masz racji, to nie nieuprzejmosc, tylko proba wyjasnienia Twojej przypadlosci
            ale jesli traktujesz to jako zamach na siebie, to chyba masz jednak problem o wiele wiekszy, niz lamiace sie paznokcie
            • dzambii Re: Co z tymi paznokciami? 31.01.11, 21:51
              Próba wyjaśnienia mojej przypadłości powinna opierać się na tym wątku, a nie na kumulacji wszystkich. Zamach mam w nosie a problemu żadnego. Moderatorkę wkurzyły 3 wątki na raz i jakoś nie chce pogadać prywatnie.
              ,
              • jag_2002 Re: Co z tymi paznokciami? 02.02.11, 21:57
                ludzie czesto nie doceniaja wplywu stresu na zycie
          • madzioreck Re: Co z tymi paznokciami? 02.02.11, 22:28
            Dzambii, chyba trochę przesadzasz... pytasz, co z tymi paznokciami, tak? Czy mamy jakieś pomysły, od czego to może być, tak? No to Misself napisała zgodnie z prawdą, że może to być od stresu, podobnie, jak wielu osobom na skutek silnego stresu zaczynają wypadać włosy i pogarsza się skóra. A paznokcie to również wytwór rogowy skóry, podobnie ja włosy. Nie bardzo więc rozumiem Twoją gwałtowna reakcję...
            I nie sądzę, aby "przeszkadzały" jej Twoje wątki, ja również zwróciłam na nie uwagę z tego choćby względu, że u mnie ostatnio też cieniej z kasą niz zwykle smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka