16.05.11, 23:01
przy okazji wątku sadosi mi się skojarzyło i przypomniało, już dawno chciałam to zrobić ale zawsze było coś ważniejszego, dziś w końcu wpisałam do swojej komórki numer męża- ICE; oby, odpukać, nie był potrzebny;

macie w swoich telefonach takie numery? czyje to są?

i jeszcze: czy polscy ratownicy faktycznie z tych numerów korzystają, to znaczy - przeszukują książkę pod I, czy raczej wstukują po prostu ostatnie połączenia?
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: numer ICE 16.05.11, 23:24
      Mam nr męża i Taty. Z tego co wiem to policjanci zawsze szukają nr ICE.
      Córka ma nasze nr. ICE MAMA i ICE TATO.
      • anu_anu Re: numer ICE 16.05.11, 23:29
        Mam, na facebooku była akcja żeby tak wpisać, się załapałam.
    • budzik11 Re: numer ICE 17.05.11, 08:21
      Mam od dawna ICE MAZ i ICE MAMA
      • pitahaya1 Re: numer ICE 17.05.11, 08:26
        Nie mamsmile
        Na żadne fejsbuki nie zaglądam to nie wiem co tosmile
        • catalina81 Re: numer ICE 17.05.11, 08:28
          mam ICE I mąż, ICE 2 mama, ICE 3 tata. dziecko jak kiedyś będzie miało komórkę, to będzie mieć wpisane
        • hela6 Re: numer ICE 17.05.11, 08:51
          Też nie byłam w życiu na fejsbuku a słyszałam w radiu. Niestety szybko zapomniałam i dziś jak bym wczoraj zobaczyła numer ICE to bym pomyślała ze to kod do pilota TV.

• katarzyna4511 Re: numer ICE 17.05.11, 08:55
          ICE nie ma nic wspólnego z facebookiem. To skrót od "In Case of Emergency" - policji/lekarzom/ratownikom itd. łatwiej znaleźć w telefonie komórkowym poszkodowanego numer telefonu osoby, do której mogą zadzwonić właśnie w razie wypadku. Dlatego warto dodać ten skrót do imion osób nam bliskich, żeby łatwiej można było się z nimi skontaktować.
          • pitahaya1 Re: numer ICE 17.05.11, 09:00
            katarzyna4511 napisała:

> ICE nie ma nic wspólnego z facebookiem.

Ło mamo, żartowałamsmile
            • katarzyna4511 Re: numer ICE 17.05.11, 09:16
              Trudno, co zrobić wink
        • budzik11 Re: numer ICE 17.05.11, 09:20
          pitahaya1 napisał:

> Na żadne fejsbuki nie zaglądam to nie wiem co tosmile
          >

Nie tylko fejsbukiem człowiek żyje - ja też nie fejsbukowa, a wiem wink
          pl.wikipedia.org/wiki/I.C.E.
          www.pck.org.pl/ice/
          • pitahaya1 Re: numer ICE 17.05.11, 10:40
            Coście takie śmiertelnie poważne dzisiaj? smile
            Kumata jestem. Gdybym chciała, wrzuciłabym w szukajkę i coś by wylazłosmile
            • budzik11 Re: numer ICE 17.05.11, 18:28
              Z forum masę osób korzysta, ktoś może nie słyszał a tez nie jest na FB - to się dowie smile Się nie denerwuj. Forum uczy, forum bawi wink
              • pitahaya1 Re: numer ICE 17.05.11, 21:50
                Się nie denerwuję, nie ma czymsmile
                • anu_anu Re: numer ICE 17.05.11, 22:10
                  Widzisz, to jest tak, że starsze koleżanki szpanują facebookiem wink
    • niya Re: numer ICE 17.05.11, 08:40
      Mam od wielu lat tak wpisanego męża i teściową ( tak, lubię swoją teściową big_grin)
      • anetapzn Re: numer ICE 17.05.11, 09:39
        niya napisała:

>teściową ( tak, lubię swoją teściową big_grin)
        Tu sie mozesz przyznac, na emamie nie radzę- zjedzą cięsmile
        Ja też lubię moją teściową bo widze ją maksymalnie 2x w roku - z 12-14 dni łącznie.
        • anetapzn Re: numer ICE 17.05.11, 09:39
          Mam od ok. 4-5 lat wpisany numer do mamy i meza - pod ICE. Mam nadzieje, że nigdy nie bedzie potrzeby, zeby ktoś z niego korzystał.
    • otterly Re: numer ICE 17.05.11, 10:49
      Dziewczyny a ja mam pytanie techniczna. Wpisałam sobie ICE mąż i ICE mama, i teraz, jak do mnie dzwonią, wyświetla mi się, że dzwoni ICE mama, i Ice mąż. Da się to jakoś obejść? Jak to jest z wpisywaniem do telefonu dwa razy tego samego numeru? Czy to zleży od modelu telefonu (mam Nokię)?
      • chomiczkami Re: numer ICE 17.05.11, 13:55
        Mnie też się wyświetla ICE (+ imię i nazwisko), przyzwyczaiłam się, bo pod moim nazwiskiem mam wpisane kilka osób, a pod ICE tylko dwie smile i tak łatwiej mi wybrać numer.

Chociaż mamę mam wpisaną również pod jej nazwiskiem, jak zapomnę, to tak też się dodzwonię. W komórce smsy mam (sprawdziłam) pod "normalnym" kontaktem, czyli pod imieniem i nazwiskiem mojej mamy. Nie wiem, jak to działa smile.

ICE mam na mamę i babcię. Jednak gdy zamieszka ze mną brat, podmienię babcię na brata. On mówi językami świata i będzie na miejscu. Na razie jednak tak jest najbezpieczniej.
      • abc143 Re: numer ICE 17.05.11, 20:17
        Można przecież wklepać ten sam numer 2 razy 1 x pod hasłem ICE a drugi np mama,dom czy jak komu wygodnie.Ja poza "wklepanym " do komórki numerem mam jeszcze naklejkę na komórce taką odblaskową CO JEST INFORMACJA,ŻE W KOMÓRCE JEST NUMER . Swego czasu poczta sprzedawała TAKIE NAKLEJKI razem z breloczkami z symbolami grupy krwi i kartami do włożenia do portfela z adresem kontaktowym.NIGDY ZA WIELE INFORMACJI NIE ZASZKODZI GDY COŚ SIĘ PRZYDARZY NIESZCZĘŚLIWEGO
        • otterly Re: numer ICE 18.05.11, 11:07
          abc143 napisała:

> Można przecież wklepać ten sam numer 2 razy 1 x pod hasłem ICE a drugi np mama
          > ,dom czy jak komu wygodnie.

Można, ale w moim telefonie numer z ICE wyświetla się jako ważniejszy, tzn. jk mam wpisaną Mamę i ICE Mama i dzwoni do mnie mama, to wyświetla się ICE Mama. O ile z mamą to nie problem, to nie chcę żeby dzwonił do mnie ICE Mąż. Jakoś takie formalne to mi sie wydaje, ale być może przesadzam wink Swoją drogą właśnie się zorientowałam, że wpisywanie mamy to był zły pomysł. Umarłaby na zawał tylko.

Ja poza "wklepanym " do komórki numerem mam jeszcze
          > naklejkę na komórce taką odblaskową CO JEST INFORMACJA,ŻE W KOMÓRCE JEST NUMER
          > . Swego czasu poczta sprzedawała TAKIE NAKLEJKI razem z breloczkami z symbola
          > mi grupy krwi i kartami do włożenia do portfela z adresem kontaktowym.NIGDY ZA
          > WIELE INFORMACJI NIE ZASZKODZI GDY COŚ SIĘ PRZYDARZY NIESZCZĘŚLIWEGO

Naklejki nie mam, bo bardzo szybko mi się wzięła i odkleiła (mój telefon uprawia sporty ekstremalne w mojej torbie). W portfelu mam trzy katy: informację o ICE (z podanymi numerami telefonów), informację o tym, że chcę być dawcą narządów i informację o tym, że jestem dawcą komórek macierzystych (właściwie nie wiem po co, ale dali mi przy rejestracji, więc noszę).
    • agpagp Re: numer ICE 17.05.11, 10:59
      a ja przyznam że nie mam... po tym jak koleżanka miała wypadek we Francji i dzwonili na ICE mama i tak nic z tego nie wyszło bo jej mama ni w ząb francuskiego uznałam że nie wpisuje, Czy znajdą mamę pod ice czy pod mamą i tak się dodzwonią.
      Informację o grupie krwi , uczuleniach i noszeniu soczewek noszę przy dowodzie osobistym - w czasie wakacji w języku kraju do którego jadę.
      • mancipi Re: numer ICE 17.05.11, 18:39
        dlatego warto wpisywać kilka osób. ja mam wpisanego tak mężczyznę (bo on mi najbliższy), mamę (bo z mężczyzną często podróżujemy), oraz ciotkę (bo zna 2 języki obce i ma zdolność zachowywania zimnej krwi)
        mężczyzna ma odpowiednio mnie oraz swojego brata, wipsywać jego mamę nie było sensu-ani języków nie zna, ani zimnej krwi nie zachowa
        wg mnie warto wpisywać nr wg klucza-osoba najbliższa + ta z którą często nie jeździmy i zna języki obce
        wpisanie samego męża nie ma sensu, bowiem teoretycznie najcześciej np w wypadkach samochodowych siedzi obok
        • mloda0242 Re: numer ICE męża 17.05.11, 22:18
          > wpisanie samego męża nie ma sensu, bowiem teoretycznie najcześciej np w wypadka
          > ch samochodowych siedzi obok

a to racja, dlatego potem jeszcze dopisałam teściową smile
      • marikooo Re: numer ICE 17.05.11, 22:16
        O, a o soczewkach dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka