gazeta_mi_placi 25.05.11, 22:01 WC domestosem lub innym tego rodzaju środkiem? Ja na razie nie powiem bo się wstydzę że tak rzadko Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanka-r Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:09 2-3 razy w tygodniu, w razie konieczności częściej. Odpowiedz Link
lirio Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:22 Domestosa nie używam jak i innych preparatów bazujących na chlorze - nieekologiczny syf, zabija bakterie w oczyszczalni ścieków, druga sprawa Mąż nie toleruje zapachu chloru. Zalewam butelką octu jak widzę, że coś zaczyna się osadzać. Codzienne mycie toalety - pryskam reklamowanym tu Firstem (łazienka-kamień) z Biedronki. Odpowiedz Link
handlarzzludzen Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:27 nigdy, ocet i wrzątek dają radę, kwasek cytrynowy tez jest super do czyszczenia, chlor śmierdzi Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:50 no ale co robicie z tym octem? po prostu wlewacie do toalety? pytam bo ja domestosowa jestem ale chętnie się proekologicznie przestawię Odpowiedz Link
handlarzzludzen Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 00:23 ja zalewam octem tak jak się zalewa domestosem i po kilkunastu minutach zlewam wrzątkiem , to też super do rur - ocet zmieszany z sodą zalać wrzątkiem Odpowiedz Link
madzioreck Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 01:34 To ja się może głupio zapytam, jak wlewacie ten ocet pod krawędź muszli Odpowiedz Link
claratrueba Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 06:12 > To ja się może głupio zapytam, jak wlewacie ten ocet pod krawędź muszli : Ja mam starą butelkę po chyba wc pickerze - z dziobem , który wchodzi pod krawędź-i przelewam do niej ocet. Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 07:44 Ja codziennie. Bo dla mnie łazienka bez zapachu chloru to brudna łazienka. Wiem , nienormalna jestem. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 11:57 Ale ocet jest rzadki jak woda i od razu spłynie, nie...? Odpowiedz Link
mw144 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 08:39 2 razy w tygodniu. Muszę spróbować z tym octem Odpowiedz Link
kazia4 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 09:21 Co 2 dni... Ale mam okropny osad z kamienia, tylko "narzędziami" mogę odskrobać... i co jest najbardziej frustrujące: u znajomych, rodziny tak nie ma... Więc to nie kwestia wody - może rury stare? sama nie wiem. A jak odskrobię, to tak z tydzień jest "czysto" (w miarę) i znów to samo Jeszcze co do octu i wrzątku - z tym wrzątkiem to uważajcie, bo czytałam, że ktoś musiał sedes wymieniać... (może to urban legend, ale przezorny zawsze ubezpieczony). ---------------- lubisz_blues? Odpowiedz Link
hela6 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 09:56 Nie wiem, tak jakoś jak mnie najdzie, ale czysto mam wiec chyba stosownie często Odpowiedz Link
poziomka001 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 10:54 Domostosa i pochodnych nie uzywam, bo jest nieekologiczny. Myje toalete 1 lub 2 razy dziennie czyms lagodniejszym i mimo twardej wody kamien ani nic mi sie nie osadza. Jest czysto. Odpowiedz Link
otterly Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 11:00 Co kilka dni na noc, kiedy wiem, że już raczej nikt nie będzie spłukiwał wody przez jakiś czas. Raz w tygodniu szoruję toaletę dokładnie, "nurkując" w niej rękami Odpowiedz Link
m.b.g Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 12:02 Domestosem nigdy, z powodów już tu przytaczanych. Toaletę myję środkiem na bazie octu co dwa dni. Odpowiedz Link
joanka-r Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 14:04 to ja zdecydowanie wolę w wc zapach domestosa niz octu. do tego wrzątku nie powinno się wlewać do wc...nie pytajcie czemu, bo nie wiem, tak mi powiedział kiedys hydraulik. Odpowiedz Link
m.b.g Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 14:43 To nie o zapach a o ekologię chodzi. Jest ciekawy napis na butelce Domestosa: unikać dostania się do wód gruntowych. Ciekawe jakie spustoszenia toto sieje... Masz wiele środków do czyszczenia na bazie octu (bardzo popularne np. w Niemczech), które przyjemnie pachną a nie wybijają wszystkiego, z czym wejdą w kontakt. Dla domestosa i podobnych środków widzę miejsce jedynie w szpitalach, gdzie trzeba wszystko wyjaławiać. Inaczej sami na siebie bat kręcimy. Odpowiedz Link
lirio Re: Co ile zalewacie 28.05.11, 10:50 Z wrzątkiem chodzi o rury plastikowe. Połączenie octu i sody + wrzątek może doprowadzić do zniszczenia rur (choć to mało prawdopodobne), podczas reakcji dodatkowo wydziela się ciepło. Z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do tego połączenie granulek Kret z wrzątkiem. Dlatego jak mi się coś przypacha w zlewie stosuję wyłącznie kreta w żelu, bez wrzątku i dość szybko spłukuję wodę. Co do Domestosa - kamień rozpuszczają kwaśne środki czyli ocet, Domestos jest zasadowy, wybiela osady i nowe dużo szybciej się gromadzą. Po occie wystarczy przelecieć WC szczotką i gotowe. Koleżanka kiedyś mi przywiozła z Niemiec kwaśny żel do toalet i to była rewelacja. Niestety nie do kupienia w PL. Odpowiedz Link
lisia312 Re: Co ile zalewacie 28.05.11, 11:42 po wlaniu wrzątku może pęknąć muszla, przecież jest z porcelany ( czy innego porcelitu) Odpowiedz Link
fantagiro30 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 15:09 Skojarzenia mam dziś dziwne . Co ile zalewacie...robala? - tak mi się skojarzyło, gdy przeczytałam tytuł A zalewam DOMESTOSEM zwykle 2 razy w tygodniu. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 16:38 Nie zalewam niczym. Kibelek jest myty raz w tygodniu, rodzinę przyuczyłam aby korzystać ze szczotki wg potrzeb. Do mycia oczywiście używany jest jakiś środek ale żeby zalewać go to nie wpadłam na taki pomysł. Odpowiedz Link
beverly1985 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 20:15 Raz w tygodniu. Myje domostosem toalete, kocią kuwetę, i przecieram podłogę. Odpowiedz Link
inn-ka Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 20:26 Raz w tygodniu, niekoniecznie domestosem, wyszoruję szczotką i spłukuję. I żyję Odpowiedz Link
lili2006 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 21:30 raz w tygodniu jest szorowna muszla, jeśli komuś zdarzy się zapaskudzić myje po sobie od razu. Nie zniosłabym brudnej toalety przez kilka dni, a potem "zalewania". Kilka moich znajomych tak robi... ale skoro myjemy na bieżąco, też nie widzę potrzeby zalewania. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Co ile zalewacie 27.05.11, 09:33 Nie zalewam, tylko myję w zależności od potrzeb, jak jest brudna, minimum raz w tygodniu. Każdy "czyści" muszlę jak zabrudzi. Nie przesadzajcie z tymi bakteriami, zbyt duża sterylność nie jest dobra dla człowieka, porozmawiajcie z lekarzami. Odpowiedz Link