Dodaj do ulubionych

Co ile zalewacie

25.05.11, 22:01
WC domestosem lub innym tego rodzaju środkiem?
Ja na razie nie powiem bo się wstydzę że tak rzadko big_grin
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:09
      2-3 razy w tygodniu, w razie konieczności częściej.
    • lirio Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:22
      Domestosa nie używam jak i innych preparatów bazujących na chlorze - nieekologiczny syf, zabija bakterie w oczyszczalni ścieków, druga sprawa Mąż nie toleruje zapachu chloru. Zalewam butelką octu jak widzę, że coś zaczyna się osadzać.
      Codzienne mycie toalety - pryskam reklamowanym tu Firstem (łazienka-kamień) z Biedronki.
      • handlarzzludzen Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:27
        nigdy, ocet i wrzątek dają radę, kwasek cytrynowy tez jest super do czyszczenia, chlor śmierdzi smile
        • lukrecja34 Re: Co ile zalewacie 25.05.11, 22:50
          no ale co robicie z tym octem? po prostu wlewacie do toalety?
          pytam bo ja domestosowa jestem ale chętnie się proekologicznie przestawię big_grin
          • handlarzzludzen Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 00:23
            ja zalewam octem tak jak się zalewa domestosem i po kilkunastu minutach zlewam wrzątkiem , to też super do rur - ocet zmieszany z sodą zalać wrzątkiem smile
            • madzioreck Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 01:34
              To ja się może głupio zapytam, jak wlewacie ten ocet pod krawędź muszli smile
              • claratrueba Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 06:12
                > To ja się może głupio zapytam, jak wlewacie ten ocet pod krawędź muszli :

Ja mam starą butelkę po chyba wc pickerze - z dziobem , który wchodzi pod krawędź-i przelewam do niej ocet.
                • lukrecja34 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 07:27
                  dzięki-spróbuję big_grin
                  • leluchow1 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 07:44
                    Ja codziennie. Bo dla mnie łazienka bez zapachu chloru to brudna łazienka. Wiem , nienormalna jestem. smile
                • madzioreck Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 11:57
                  Ale ocet jest rzadki jak woda i od razu spłynie, nie...?
    • mw144 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 08:39
      2 razy w tygodniu. Muszę spróbować z tym octemsmile
      • kazia4 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 09:21
        Co 2 dni...
        Ale mam okropny osad z kamienia, tylko "narzędziami" mogę odskrobać... sad i co jest najbardziej frustrujące: u znajomych, rodziny tak nie ma... Więc to nie kwestia wody - może rury stare? sama nie wiem. A jak odskrobię, to tak z tydzień jest "czysto" (w miarętongue_out) i znów to samouncertain

Jeszcze co do octu i wrzątku - z tym wrzątkiem to uważajcie, bo czytałam, że ktoś musiał sedes wymieniać... (może to urban legend, ale przezorny zawsze ubezpieczonywink).

----------------
        lubisz_blues?
    • budzik11 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 09:33
      Raz w tygodniu.
      • hela6 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 09:56
        Nie wiem, tak jakoś jak mnie najdzie, ale czysto mam wiec chyba stosownie często smile
    • aniuta75 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 10:16
      Jak zaczyna być brudny smile.
    • poziomka001 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 10:54
      Domostosa i pochodnych nie uzywam, bo jest nieekologiczny.
      Myje toalete 1 lub 2 razy dziennie czyms lagodniejszym i mimo twardej wody kamien ani nic mi sie nie osadza. Jest czysto.
    • otterly Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 11:00
      Co kilka dni na noc, kiedy wiem, że już raczej nikt nie będzie spłukiwał wody przez jakiś czas. Raz w tygodniu szoruję toaletę dokładnie, "nurkując" w niej rękami smile
    • m.b.g Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 12:02
      Domestosem nigdy, z powodów już tu przytaczanych.
      Toaletę myję środkiem na bazie octu co dwa dni.
      • joanka-r Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 14:04
        to ja zdecydowanie wolę w wc zapach domestosa niz octu. do tego wrzątku nie powinno się wlewać do wc...nie pytajcie czemu, bo nie wiem, tak mi powiedział kiedys hydraulik.
        • m.b.g Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 14:43
          To nie o zapach a o ekologię chodzi. Jest ciekawy napis na butelce Domestosa: unikać dostania się do wód gruntowych. Ciekawe jakie spustoszenia toto sieje...

Masz wiele środków do czyszczenia na bazie octu (bardzo popularne np. w Niemczech), które przyjemnie pachną a nie wybijają wszystkiego, z czym wejdą w kontakt.

Dla domestosa i podobnych środków widzę miejsce jedynie w szpitalach, gdzie trzeba wszystko wyjaławiać. Inaczej sami na siebie bat kręcimy.
        • lirio Re: Co ile zalewacie 28.05.11, 10:50
          Z wrzątkiem chodzi o rury plastikowe. Połączenie octu i sody + wrzątek może doprowadzić do zniszczenia rur (choć to mało prawdopodobne), podczas reakcji dodatkowo wydziela się ciepło.
          Z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do tego połączenie granulek Kret z wrzątkiem. Dlatego jak mi się coś przypacha w zlewie stosuję wyłącznie kreta w żelu, bez wrzątku i dość szybko spłukuję wodę.

Co do Domestosa - kamień rozpuszczają kwaśne środki czyli ocet, Domestos jest zasadowy, wybiela osady i nowe dużo szybciej się gromadzą. Po occie wystarczy przelecieć WC szczotką i gotowe.
          Koleżanka kiedyś mi przywiozła z Niemiec kwaśny żel do toalet i to była rewelacja. Niestety nie do kupienia w PL.
          • lisia312 Re: Co ile zalewacie 28.05.11, 11:42
            po wlaniu wrzątku może pęknąć muszla, przecież jest z porcelany ( czy innego porcelitu)
          • graue_zone Mówisz i masz :-) 28.05.11, 17:35
            Kwaśny żel do toalet
            • lirio Re: Mówisz i masz :-) 28.05.11, 19:43
              Dziękuję!!!! wink
    • fantagiro30 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 15:09
      Skojarzenia mam dziś dziwne wink. Co ile zalewacie...robala? smile - tak mi się skojarzyło, gdy przeczytałam tytuł smile
      A zalewam DOMESTOSEM zwykle 2 razy w tygodniu.
    • anu_anu Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 16:38
      Nie zalewam niczym.
      Kibelek jest myty raz w tygodniu, rodzinę przyuczyłam aby korzystać ze szczotki wg potrzeb. Do mycia oczywiście używany jest jakiś środek ale żeby zalewać go to nie wpadłam na taki pomysł.
    • beverly1985 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 20:15
      Raz w tygodniu. Myje domostosem toalete, kocią kuwetę, i przecieram podłogę.
      • inn-ka Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 20:26
        Raz w tygodniu, niekoniecznie domestosem, wyszoruję szczotką i spłukuję. I żyjęsmile
    • lili2006 Re: Co ile zalewacie 26.05.11, 21:30
      raz w tygodniu jest szorowna muszla, jeśli komuś zdarzy się zapaskudzić myje po sobie od razu. Nie zniosłabym brudnej toalety przez kilka dni, a potem "zalewania". Kilka moich znajomych tak robi... ale skoro myjemy na bieżąco, też nie widzę potrzeby zalewania.
    • jagoda85 Re: Co ile zalewacie 27.05.11, 09:33
      Nie zalewam, tylko myję w zależności od potrzeb, jak jest brudna, minimum raz w tygodniu. Każdy "czyści" muszlę jak zabrudzi. Nie przesadzajcie z tymi bakteriami, zbyt duża sterylność nie jest dobra dla człowieka, porozmawiajcie z lekarzami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka