Dodaj do ulubionych

Jak pasteryzuje się leczo?

03.07.11, 12:16
Witam, uwielbiam latem robić leczo z papryki, cukini, cebuli i pomidorów, ceny są wtedy niskie a warzywa cudownie dojrzałe. W tym roku chciałabym zrobić dużo na zapas, w słoikach. Jak najlepiej pasteryzować? Gotować w wodzie? A jeżeli tak to jak długo i dokąd ma sięgać woda oraz w jakiej pozycji mają się studzić - do góry dnem? Czytałam, ze niektórzy pasteryzują w piekarniku, wszystko tak można? Czy do leczo mogę dodać podsmażoną kiełbaskę, czy lepiej nie? Myślałam jeszcze o zrobieniu małych słoiczków z malinami, jagodami zasypanymi tylko cukrem - jak wtedy pasteryzować? Będę wdzieczna za podpowiedzi, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: Jak pasteryzuje się leczo? 03.07.11, 12:44
      pasteryzujesz jak inne przetwory. nie ma potrzeby stawiania do góry dnem, to nic nie daje. Zrób bez kiełbasy, tę możesz dodać bezpośrednio przed podgrzaniem.
      • madzioreck Re: Jak pasteryzuje się leczo? 03.07.11, 15:22
        > pasteryzujesz jak inne przetwory. nie ma potrzeby stawiania do góry dnem, to ni
        > c nie daje.

Dla pasteryzacji pewnie nie, ale chyba można w ten sposób sprawdzić szczelność słoików...
    • agniecha17 Re: Jak pasteryzuje się leczo? 03.07.11, 14:18
      Tak własnie myślałam, żeby kielbaskę dodać później. Nigdy w życiu nie robiłam przetworów, więc potrzebuję bardzo dokładnych informacji, czyli jeżeli gotować to ile minut, czy mocno dokręcać wieczka, ile wody w garnku, czy ktoś pasteryzował leczo w piekarniku? Czytałam na innych wątkach, ale najczęściej jest mowa o dżemach, więc nie jestem pewna....
      • imilla Re: Jak pasteryzuje się leczo? 03.07.11, 16:28
        Ja zawsze nakładam gotujace się leczo do słoików, zakręcam je najmocniej jak potrafię i odwaracam do góry dnem. Potem wstawiam do dużego garnka, zalewam wodą, tak , żeby woda zakrywała słoiki i pasteryzuję przez 30 min. Słoiki nie powinny się bezpośrednio stykać ze sobą. Kiełbasy nie dodaję do słoików, tylo potem bezpośrednio przed użyciem, bez mięsa leczo można przechowywać dłużej.
        Leczo uwielbiam, produkuję w ilościach hurtowych, a pasteryzowane w ten sposób zawsze mi się długo przechowuje. smile
        • agniecha17 Re: Jak pasteryzuje się leczo? 03.07.11, 18:00
          Gotujemy słoiki już wieczkiem do góry, tak? A nie są potem ubrudzone leczem aż po samo wieczko? Ile minut je gotować i czy woda ma przez cały czas wrzeć czy pasteryzować na małym ogniu?
          • imilla Re: Jak pasteryzuje się leczo? 03.07.11, 21:39
            Gotuję wieczkiem do dołu, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ubrudzone nigdy nie są. Gotuję przez 30 min od chwili gdy woda zacznie wrzeć, na małym ogniu.
            • sicilianin a jak potem przechowywac sloiki? 06.07.11, 11:30
              ... w jakiej temperaturze? W garazu moze byc? Bo tez bym pierwszy raz w zyciu sprobowala pasteryzacje zrobic... smile I przez ile wg was miesiecy bedzie to leczo potem jadalne? Pol roku moga te sloiki stac, a moze prawie rok, do nastepnego wysypu swiezych warzyw? smile
              • imilla Re: a jak potem przechowywac sloiki? 08.07.11, 08:41
                Moje zawsze stoi z resztą przetworów w piwnicy, mieszkam w bloku, przez piwnicę idą sobie rozmaite rury, więc lodowato tam nie jest. Leczo robię w takich ilościach, żeby starczyło do kolejnego sezonu, ostatni słoik pożarałam jakiś tydzień temu i jak widać żyję wink , czyli czas przechowywania jest dosyć długi.
    • ania.rene bez cebuli 06.07.11, 15:09
      ja też będę robila leczo ale ani wędliny ani cebuli nie dodaję. cebulę i mięso dopiera podczas przygotowywania posiłku.

dam paprykę pomidory, cukinię i przyprawy
      • kotwtrampkach Re: bez cebuli 08.07.11, 23:19
        ja tez robiłam bez cebuli i kiełbasy. i nie pasteryzowałam.. nakładałam do pełna, gotujące się do wyparzonych słoików, zakręcałam i stawiałam do góry dnem przykryte ręcznikiem do wystudzenia. W ubiegłym roku robiłam, jakieś 15słoików, żaden się nie zepsuł, jeszcze dziś jadłam ostatnie wink
        musze jednak poczytac więcej o pasteryzacji, bo może to pewniejsze będzie...
    • danuu Re: Jak pasteryzuje się leczo? 06.07.11, 15:22
      Ja się nie bawię w pasteryzowanie - zamrażam w plastikowych pojemnikach z Ikei (tych z zieloną pokrywką, sprzedawanych w zestawach). Świetnie wychodzi, nie ma to jak aromatyczne, pachnące latem leczo w środku deszczowego listopada! smile
      • agniecha17 Re: Jak pasteryzuje się leczo? 07.07.11, 10:00
        Próbowałam mrożenia i niestety jak dla mnie jest trochę zbyt ciapowate po rozmrożeniu
        • dorota_11 Ja nie pasteryzuję 11.07.11, 08:59
          do mojego leczo daję dodatkowo czosnek. Napełniam gorącym do pełna słoiki wymyte w zmywarce, ustawiam do góry dnem na ręczniku, przykrywam kocykiem i stoja do wystygnięcia. Potem do spiżarni. Aha, tylko warzywa - bez kiełbasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka