Dodaj do ulubionych

sokownik a WDPD

28.07.11, 10:45
Jak WDPD radzi sobie z sokownikiem???
Właśnie zrobiłam sok z porzeczek w sokowniku, bo niby szybciej i prościej. Jakiś koszmar! Trwało to bardzo długo: wyparzanie słoiczków, przeszło 1 godz. gotowanie (ciągle zaglądałam, czy juz), zachlapana kuchnia, bo uszczelka okazała się sparciana! A i tak do pomocy musiałam wziąć chłopa, bo sok nie chciał sam z siebie spływać. I nie wiem, czy te słoiczki (nie pasteryzowane) uchowają się przez zimę.
Jakie Wy macie doświadczenia w tym temacie???
Obserwuj wątek
    • hela6 Re: sokownik a WDPD 28.07.11, 10:46
      A podobne mam doświadczenie tylko uszczelki nie miałam sparciałej. Sokownik stoi od lat nie używany.
    • katarzyna4511 Re: sokownik a WDPD 28.07.11, 10:53
      Na uszczelkę rzeczywiście trzeba zwrócić uwagę, bo po jakimś czasie parcieje. Ja jednak od czasu do czasu robię sok i świetnie się przechowuje, w zimie jak znalazł do herbaty, w lecie jako napój chłodzący wymieszany z zimną wodą. Słoików nie wyparzam, tylko myję zwyczajnie, żeby czyste były, sok wlewa się gorący (trzeba uważać, żeby się nie poparzyć), więc się same niejako pasteryzują. Nigdy mi nie spleśniały. Jedynym minusem jest rzeczywiście nieco rozlanego soku na podłodze. Sok spływa sam z siebie, więc w zasadzie pomocy nie potrzebuję.
      • smutas13 Re: sokownik a WDPD 28.07.11, 18:04
        W mojej kuchni, piec znajduje się obok zlewozmywaka. Kiedy wytwarzam soki, kieruję rurkę z wypływającym sokiem w stronę zlewozmywaka, w którym mam przygotowaną miseczkę ze słoiczkiem, do którego "łapię" sok. Jeśli czasem uleje się trochę soku, pozostaje on w miseczce. Podłoga pozostaje czysta.
        Ale...różne są garnki - sokowniki i różnie usytuowane są piece i zlewozmywaki w kuchni.
        Mimo wszystko, próbowałabym coś wymyślić, aby nie zalewać podłogi sokiem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka