Dodaj do ulubionych

Co WDPD trzyma na blacie w kuchni?

23.10.11, 14:05
Chodzi mi o rzeczy postawione na stałe, jakieś urządzenia, pojemniki, z czym, aby było poręcznie. Jeśli pojemniki - to gdzie kupione, aby były ozdobą kuchni. Mam nowoczesną kuchnię, wszystko pochowane, ale myślę, że nic by się nie stało, gdyby jakieś praktyczne i ładne rzeczy stały na blacie.
Obserwuj wątek
    • kruszysia Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 14:15
      Tu masz coś do poczytania...

forum.gazeta.pl/forum/w,49213,83461211,83593335,Re_Co_u_Was_stoi_na_blacie_w_kuchni_.html
      • mitta Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 16:46
        Dzięki, zaraz poczytam. Przed napisaniem wpisałam w wyszukiwarkę, ale wyszło, że nie ma takiej frazy.
        • b-b1 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 17:18
          Blaty mam po dwóch stronach naprzeciwko siebie.Z jednej strony ekspres do kawy, chlebak, koszyk z owocami i woda oraz sok. Z drugiej mikrofala i ciąg piec- zlewozmywak.
          Między blatami i szafkami wiszącymi po stronie, gdzie nie ma pieca jest nieduża półka-tam solniczka, pieprzniczka, cukierniczka.
          Cała reszta pochowana-czasami na chlebaku, lub mikrofali stoi blacha z ciastem/ciastkami.
          • ladyjm Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 25.10.11, 12:50
            ja mam czajnik stojący na kuchence i rolkę z ręcznikami papierowymi. i to tyle. bardzo staram sie nie zagracic kuchni dlatego nie mam w ogole zadnych tosterow, mikrofal, expresow, itp.
    • anu_anu Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 18:11
      Ekspres do kawy, krajalnica, czajnik, chlebak, filtr do wody, deskę do krojenia i nóż oraz drewnianą paterę na której leżą pomidory, cebula, czosnek, papryka czasem ogórek. Mam dość spory blat, więc mimo tylu rzeczy wygląda pusto.
    • loola_kr Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 18:21
      https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoyNhsLQMbB9jRxh2VuCO5kFYCd98hQ6JX92N38sC3gGkmcVqG
      https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRy314ODl8IzAO53m-4mio4UcigGHgIOs3xivTsfiglGyEyF8f6
      i czajnik (na razie srebrny ale szukam czarnego, cięzka sprawa...)
      nic więcej nie mam.
      • f.l.y Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 25.10.11, 14:50
        zajrzyj na allegro, jest parę czarnych czajników i elektrycznych i na gaz/płytę ceramiczną
    • gazeta_mi_placi Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 18:35
      Czajnik, ekspres do kawy, cukiernicę, pojemnik z herbatą oraz noże w bloku.
      • schiraz Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 19:09
        Ekspres do kawy, czajnik elektryczny, toster, rolka ręczników i noże w bloku.
    • szarsz Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 19:20
      Robot kuchenny i czajnik. A, i zostaje mi regularnie sprej do płyty indukcyjnej. Reszta w szafkach. Nienawidzę rzeczy na blacie kuchennym.
      • ivaz Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 19:40
        U mnie stoją trzy pijemniki z TK Maxx kawa/herbata/cukier i dwa kwiatki, ale ja lubię taki monochromartyczny styl, nie przepadam na wystawkami i durnostojkami, dla niektórych jest pusto, a dla mnie harmonijnie i spokojnie, meble nie mają żadnych uchwytów, nie ma widocznych gniazdek, nic co by zaburzało jej prostą i czystą formę, taki był zamysł tej kuchni i taki mi się podoba.
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/uc/ya/bphf/qVeOb4xLdLD5ksY06B.jpg
        • ivaz Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 23.10.11, 19:46
          Oczywiście gdy kuchnia jest uzywana stoją na blatach niezbene rzeczy do gotowania bo duzo gotuje i piękę, ale po skończonej pracy w kuchni staram się, aby kuchnia wyglądała własnie tak
          • mitta Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 17:15
            Ivaz, moja kuchnia w podobnej kolorystyce i stylu, ale jednak czegoś mi brakuje, chyba koloru, więc rozglądam się za jakimiś fajnymi pojemnikami.
        • budzik11 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 13:13
          Ivaz, twoja kuchnia to mój ideał. Mogłabym sobie wstawić do niej fotel bujany, siąść w nim, patrzeć na taką kuchnie i się relaksować wyciszając zmysły smile
          • ivaz Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 13:23
            dziękuję i cieszę się, że nie tylko mi się podoba, taki monochromatyczny styl wink, pozdrawiam
    • smutas13 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 08:04
      Kuchnia, w której wszystko jest schowane, przypomina laboratorium, jest zimna, bezduszna.
      Lubię mieć kilka drobiazgów na blacie, ale bez przesadnego tłoku, który czyni z kuchni graciarnię.
      • truscaveczka Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 28.10.11, 14:07
        No właśnie. Durnostojkom mówimy nie, ale bez popadania w przeciwległą skrajność smile
    • niya loola_kr 24.10.11, 08:33
      ja mam czarny czajnik o taki
      https://www.otofotki.pl/img2/obrazki/ws422_HD-4686-90_plus_LOGO.JPG

a na blacie u mnie stoi blok z nożami, ekspres do kawy i własnie czajnik smile
      • ivaz Re: loola_kr 25.10.11, 18:34
        a też mam taki czajnik tylko, że biały, niestety zaczyna mi przeciekać sad
    • mw144 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 08:36
      Gill elektryczny, czajnik i sztućce ( w metalowych pojemnikach z Ikea).
    • edw-ina Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 16:43
      kupiłam kilka fajnych rzeczy z Bodum - zielony blok na noże i toster -kocham-jesc.pl/c126,tostery , kocham-jesc.pl/p1221,blok+bistro+-+zielony
      do tego fioletowe i zielone pojemniki z akrylu: kocham-jesc.pl/p690,komplet+zielonych+pojemnikow+z+akrylu i to wszystko, co mam na blacie. No, czasami zostawiam też paterę z ciastem smile
    • mkaroli Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 24.10.11, 20:47
      mikrofalówka(obstawiona wszelkiego rodzaju śmieciem, wazonikami, moździerzem, dzbankiem z wodą) krajalnica, dzbanek z wodą, słoik z słonecznikiem, butelka z winem, sok, pojemnik z solą, olej, ocet. Nie mam miejsca w szafkach i trzymam dużo rzeczy na blacie.
    • anulla_m Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 25.10.11, 14:18
      - sól i młynek z pieprzem oraz butla oliwy
      ale tak sobie myślę, że naprawdę często używamy tylko pieprz i resztę chyba schowam bo kuchnia bardzo mała
      dalej jest kuchenka gazowa i z drugiej strony na blacie stoi toster i czajnik
      czajnik jak na zdjęciu od loola_kr i teraz czekam aż się toster zepsuje wink bo też chciała bym czarny
      ale za to na lodówce.........
      na lodówce to jest "sajgon" jak w wietnamie i nie udaje mi się tego ogarnąć big_grin
      • qpiska Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 25.10.11, 16:00
        chlebak, czajnik i krajalnica. Nienawidzę zagraconych blatów kuchennych.
    • kotkowa Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 26.10.11, 10:40
      Ja mam na wierzchu: czajnik elektryczny i pojemnik na wodę z filtrem (to blisko zlewu). Dalej stoi chlebak, a na końcu taki mały piekarniczek elektryczny. Po drugiej stronie zlewu jest oczywiście suszarka, a dalej frytkownica, a przy samej kuchence mam pojemnik ceramiczny z drewnianymi przyrządami (łyżki, mątewki itd), obok stojak z metalowymi przyborami i papierowe ręczniki na stojaku. Po drugiej stronie kuchni mam mikrofalę i malakser.
    • tomelanka Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 27.10.11, 12:29
      mikrofalowka, stojak z recznikiem papierowym, po drugiej stronie napoje, deska do krojenia, talerz z owocami/slodyczami
    • janksy Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 27.10.11, 13:29
      Generalnie dysponuje dwoma kuchniami:
      Jedna w moim mieszkaniu we Wrocławiu, na blatach mam dużą deskę drewnianą do krojenia, czajnik elektryczny i kratkę do odstawiania gorących garnków i tyle.
      W mieszkaniu wynajmowanym w Warszawie, mam mniejszą kuchnię z niewielką ilością szafek i generalnie miejsca do przechowywania więc blat jest zagracony: ekspres do kawy, czajnik, mikrofalówka, chlebak i opiekacz do chleba. Najchętniej połowę bym schowała ale nie mam gdzie,
      Generalnie preferuję sterylną kuchnię - łatwiej się sprząta, a jak się dużo gotuje to wszystko co jest na wierzchu okrywa się lepką warstewką tłuszczu, puste blaty łatwiej jest posprzątać. A wg mnie kuchnia musi być czysta w brudnej nawet bym nie pomyślała o gotowaniu to po prostu obrzydliwe - dlatego podziwiam osoby które zastawiają kuchnię masą sprzętu "gotowego do użycia" - a taka np miska od miksera oblepiona jest brudem po prostu fuj.
      • malenkie7 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 27.10.11, 13:55
        czajnik, stojak z deskami: www.superwnetrze.pl/Deski-do-krojenia,k32/Zestaw-4-desek-do-krojenia-Joseph-Joseph-Index-Steel,t30704.html
        dzbanek filtrujący wodę, dzbanek z przegotowana wodą, butelka z syropem malinowym, dozownik z plynem do mycia naczyn, miska z owocami.
        dużo tegocos, ale tak ustawione, ze nie zagraca.
    • barka01 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 28.10.11, 18:29
      Na pierwszym blacie trzymam tylko dwa pojemniki - jeden z solą drugi z wegetą.
      Na drugim stoją: kuchenka mikrofalowa, kręcony stojak z przyprawami, stojak z nożami,czajnik elektryczny, ekspres do kawy, baniak z pitną wodą, telefon.
      Przy kuchni , na ścianie wisi komplet kuchennych przyborów typu: łyżka wazowa, widelec do mięs, czerpak do kluch itp, oraz rękawice kuchenne.
      Reszta sprzętów pochowana w szafkach i szufladach.
      Stół kuchenny przystrojony kwiatami lub misą pełną owoców . Na ścianie przy stole wisi półka z książkami kucharskimi.
    • mancipi Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 28.10.11, 20:41
      u mnie ostatnio szaleństwo, od wczoraj stoją: mikrofala, gofrownica, cukierniczka, toster, czajnik, dzbanek brity, ekspres do kawy, elektryczny grill, tak jest na tymczasowym wynajętym mieszkaniu, ale jak znów wrócimy do siebie trzeba będzie to jakoś upchnąć i właśnie zastanawiam się gdzie to się wszystko podzieje (poprzednio mieliśmy czajnik, britę i toster)
    • delfina7 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 29.10.11, 00:07
      Jak dla mnei kuchnia to nei uzeuma jak i cały dom big_grin Straam sie by było cyzsto , bez okruchów i rozlanych soków ,a le przy trójce chłopa to chyba musiałbym stać na straży . Nie ma co wariować dom jest do mieszkania , czy tak???
    • johana75 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 29.10.11, 22:09
      Nie mam dużo miejsca na blacie więc dużo nie stoi.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/dGJ4rCIIiBKndyfB5B.jpg
      druga strona wygląda teraz inaczej bo jest czerwony czajnik Le Crueset i doszły stojące przyborniki gerlacha w drewnianym stojaku. Przed świętami pojawi sie jeszcze ekspres czrwony ;p
      fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/7ppkqxKQwOH5ujbBEB.jpg" border="0" alt="https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/7ppkqxKQwOH5ujbBEB.jpg">
      Druga fotka sie nie wkleja
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2173001,2,101,aneks.html
    • madzioreck Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 29.10.11, 23:11
      Mikrofala z większych sprzętów. Szklany dzban z wodą, słoik z kawą, cukiernica. I taki nieduży, okrągły koszyk, do którego wrzucam różne drobiazgi, żeby były pod ręką - klipsy do opakowań, jakieś pojedyncze opakowania kawy 3w1, tabletki przeciwbólowe, i takie tam. Nad blatem mam parapet, na którym stoi większy szklany dzbanek, w którym studzi się przegotowana woda, i puszki z herbatami.
      • azjaodkuchni Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 01.11.11, 18:22
        1.Filtr do wody jakieś cudo nawet nie wiem jak to użyc...
        2.Toster
        3. Blender do soków
        4. Czajnik elektryczny
        Wszystko inne mam pochowane lubię ascezę w kuchni. Filtr też bym wywaliła gdzieś ,ale jest w wyposażeniu mieszkania podobnie jak czajnik do szafki się nie mieści.
    • bakis1 Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 16.11.11, 02:44
      Przez dłuższy czas po wprowadzeniu się do nowego mieszkania na blacie w kuchni stały tylko czerwone puszki z cukrem i herbatą. Kuchnia była minimalistyczna i niezagracona, ale ten stan nie trwał długosmile Obecnie na małym blacie przy kuchence stoi blaszany pojemnik z łyżkami/mieszadłami/łopatkami do gotowania/smażenia etc (szału dostawałam jak musiałam znaleźć na szybko coś w szufladzie, a na patelni się przypalało - a na wizytę w IKEI po organizer nie mam obecnie czasu). a na dużym blacie:
      - pojemnik z mlekiem dla Malucha oraz 2 termosy z gorącą i zimną wodą
      - stojak z nożami (wcześniej takowego nie mieliśmy)
      -miska z owocami (małe rączki sięgają do niej jak jest na stole)
      -butelka z wodą do picia (lubię wodę w temperaturze pokojowej)
      -butelka z syropem do wody (taka w dużym rozmiarze,jest za wysoka, nie mieści mi się w szafce)
      -słoik z kawą (nie mam rano czasem chęci na otwarcie oczu, a co dopiero na szukania słoika z kawą w szafce)
      -puszka z herbatą i cukrem
      Okazjonalnie blat zajmują: podgrzewacz do słoiczków/butelek,grzechotka czy inna zabawka czekająca na przemycie pod kranem. Nie wspomnę już o zabawkach zaściełających podłogę w salonie...a po wprowadzeniu się do świeżo wyremontowanego mieszkania tak cieszyłam się wolną przestrzeniąsmile Na najbliższe 18 lat żegnam się z minimalizmemsmile
      -
    • agathencja Re: Co WDPD trzyma na blacie w kuchni? 16.11.11, 11:02
      Ja mam parowar, ekspres do kawy, deskę do krojenia (szklaną) i tylesmile Reszta w szafkach i szufladach. nie lubię tłokuwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka