Dodaj do ulubionych

Jak nosić spódnice?

26.10.11, 12:24
Witajcie, pisałam na forum moda ale tam nikt nie odpowiada, może Wy kobietki coś mi poradzicie

Mam 28lat i nigdy dotąd nie nosiłam spódnic, po prostu nie umiem... Nie wiem jakie buty rajstopy dobrać, nie wiem jaką spódnice kupić zeby nie wyglądać jak stara ciotka
Nie mam super figury, i przez to jest to jeszcze trudniejsze....
Dól mam coś ok rozm 44, czasem wejde w 42
Nie wiem też jaka długość spódnicy byłaby ok, chyba taka za kolano? al kształt, bluzka do tego to już nie wiem...
Błagam poradźcie coś, bo umre w tych spodniachcrying
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 12:29
      dlugosc spodnicy zalezy od stanu nog. Wrzuc tu moze jakas fotke nog to cos wiecej bedzie mozna powiedziec.
      Buty przy takiej figurze obowiazkowo podniesione, baleriny odpadaja.
      • sajolina Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 12:47
        Spódnica do kolan lub lekko za, nie długa. W zależności od figury mogą Ci pasować spódnice ołówkowe, albo w formie trapezu albo falbaniaste. Ja np. wolę spódnice zaczynające się na biodrach, nie w pasie, bo w tych drugich brzuch się mocno odznacza. Nie noś nic obciskającego w udach, żadne elastyczne materiały, tylko raczej grubszy materiał. Rajstopy zawsze najlepsze są cieliste 20 albo 15 den, na zimę kryjące czarne albo szare, zależy od koloru stroju.

I zasada jest prosta - kolorowa spódnica, to gładka góra, gładka spódnica, to kolorowa góra. Mieszanie kolorowej góry z kolorowym dołem wymaga wprawysmile

Coś takiego:
        https://anetastyl.blog.iwoman.pl/i/blog/users/581/files/Image/AA.jpg
    • mjermak Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 15:36
      Wloz buty na obcasie tak ze 3-4 cm , rajstopy cieliste i jakis gladki dosc dopasowany top, w ktorym sie dobrze czujesz i idz do sklepu z kolezanka i aparatem. Poprzymierzaj rozne rodzaje spodnic, rozne dlugosci, rozne kroje i niech ci koelzanka porobi w nich zdjecia. O ile ci sie w tym sklepie cos szalenczo nie spodoba to nic nie kupuj (a jesli kupisz to miej pewnosc, ze masz do tej spodnicy gore) . Potem w domu na spokojnie poogladajcie zdjecia i zdecyduj w jakim kraju, fasonie, dlugosci wygaldasz dobzre i idz na zakupy.
      Moglabys tez w lepszym sklepie poprosic sprzedawczynie o pomoc-w koncu po to sa, na osiedlu gdzie meiszka moja mama w takim malym sklepie z galaneria pracuja swietne sprzedawczynie, ktore pomagaja wiec wiem, ze to mozliwe.
      Nie wiem czy lubisz robic zakupy w second handach ale moglabys kupic sobie na probe tam kilka spodnic-jakby co nie zal wywalic jakby sie oazalo, ze jednak nie pasuja lub sie nie czujesz w nich dobrze.
      Nie wierze ze w zyciu nie mials na sobie spodnicy-przypomnij sobie co kiedys nosilas-nawet jesli to bylo w podstawowce i zastanow czy dbrze w tym wygaldalas, czulas sie i sprobuj przymierzyc podobny fason.
      Na poczatek sprobuj kupic cos co bedzie pasowalo do posiadanych juz: bluzki czy topu czy sweterka i butow, zebys nie zostala z sama spodnica, do ktorej nie masz co zalozyc.

Poszukaj sobie blogow szafiarek w rozmiarach takich jak ty nosisz (sa!!!) i zobacz czy ktroras stylizacja ci sie podoba.

ja tez nosze rozmiar 44 i jak najbardziej chodze w spodnicach i to roznych, oczywisice nie wloze mini ani pewnych fasonow ale mam spodnice do ktorych spokojnie moge zalozyc nawet baleriny.
      • anka-ania blog 27.10.11, 15:17
        mjermak napisała:

> Poszukaj sobie blogow szafiarek w rozmiarach takich jak ty nosisz (sa!!!) i zob
        > acz czy ktroras stylizacja ci sie podoba.

Polecam elfka.pl/
        Autorka nosi okolice rozmiaru 44 i mnóstwo w jej szafie sukienek i spódnic.
        • hela6 Re: blog 27.10.11, 15:29
          A nie znasz jakiejś blogerki mniej cycatej?
          Ta jest piękna ale mnie chodzi o gruszkę.
          Chciałabym przekonać córkę ze można smile
          Przy swoim nikczemnym 34/36 nie mogę być dla niej autorytetem uncertain
          • sajolina Re: blog 27.10.11, 15:56
            Wydawało mi się właśnie, ze spódnice zostały stworzone dla gruszek, żeby pomóc zamaskować obfity dółsmile mam koleżankę z figurą wybitnie gruszkowatą i ona chodzi głownie w spódnicach w formie "A" i zawsze ma na sobie żabot, chustkę pod szyją albo duże korale, które tak jakoś wyrównują dysproporcję między szczupluteńką górą a dołem o jakieś 2-3 rozmiary większym.
            • hela6 Re: blog 27.10.11, 17:17
              No właśnie spódnica spódnicy nie równa, w jednej dobrze wygląda gruszka a w innej pani o wąskich biodrach a wydatnej górze.
    • pitahaya1 Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 15:48
      Nic nie piszesz o nogach (masywne, szczupłe, solidne łydki) ani o górze (masywna, delikatna).

Tu masz kilka linków:

www.kobieta.pl/moda/trendy/zobacz/artykul/jaka-spodnica-taki-efekt/
      lula.pl/lula/1,97804,6280700,Jaka_spodnica_i_sukienka_do_figury_gruszki_.html
      www.butyk.pl/blog/2606/porady-i-wskazowki/jaka-spodnica-pasuje-do-twojej-sylwetki-unikalne-spodnice-dots
      forum.gazeta.pl/forum/w,650,97091576,97091576,Bardzo_szczuple_lydki_jaka_spodnica_sukienka_.html
    • kaga9 Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 16:22
      Stanowczo mierzyć! Mnie wszelkie poradniki radzą spódnice rozszerzane, które jakoby mają zamaskować krągłość bioder, tymczasem w rozszerzanych wyglądam jak kloc, a najlepiej mi w ołówkowych (odradzanych przez specjalistów od sylwetek). Mierz nawet te, które na wieszaku wyglądają niepozornie -na Tobie mogą nabrać wyglądu. Długość chyba najlepsza do połowy kolana lub do tego przewężenia pod kolanem.
    • lilyrush Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 16:57
      korzystaj z tego, ze w większości sklepów teraz przyjmują zwroty- jak sie ma karte kredytowa to można kupić 10 spódnic i oddać 9 w ciągu jednego cyklu karty- nie poczujesz finansowo, a pomierzysz na spokojnie i wybierzesz ta najlepsza

co do rajstop- zdecydowanie unikałabym wszelkich wzorzystych na początek..jak nieraz popatrzę jaką krzywdę sobie kobiety robią właśnie wzorkami na nogach....
    • edw-ina Re: Jak nosić spódnice? 26.10.11, 17:19
      jest jeden krój spódnicy, który pasuje do większości sylwetek, czyli klasyczna A lub trapez - jak, kto woli. Powinna kończyć się tuż pod kolanem, by pokazać całą linię łydki, a tym samym wysmuklić nogi.

Ale najlepiej jest po prostu przymierzać, przymierzać i jeszcze raz przymierzać. Tylko zabierz do sklepu buty na obcasach, żebyś widziała w lustrze pełen efekt smile
    • frue Re: Jak nosić spódnice? 27.10.11, 15:35
      ialam ten sam problem...co prawda jestem nieco mniejsza, ale tez nie moglam sie przez dlugie lata przyzwyczaic do spodnic...,. az tu nagle stwierdzilam ze co mi tam, pomierze. No i od niedawna chodze niemal tylko w spodnicach i sukienkach, duzo bardziej kobieco sie czuje i podobno - jak twierdza znajomi - duzo lepiej wygladamsmile

takze mierz,walcz, probuj, bo jak juz wybierzes odpowiedni dla siebie fason to szybko odkryjesz, ze spodnica jest duzo wygodniejsza niz spodnie!smile
    • asfo Re: Jak nosić spódnice? 27.10.11, 16:24
      Dużo zależy od butów. Do spódnicy buty powinny być raczej na obcasie - może być niewielki, i albo kozaki, albo pantofle. Unikaj natomiast butów kończących się w okolicach kostki oraz koturnów.

Długość spódnicy zależy od wyglądu nóg, przy czym nie jest najważniejsze czy nogi są grube czy chude, a bardziej czy mają dobry kształt. Długość do kolan wcale nie jest najlepsza, bo przeważnie skraca sylwetkę. Lepiej jak spódnica jest przed kolano, nieco poniżej połowy łydki, albo całkiem długa. Nie należy do sprawy podchodzić pod kątem osobistych kompleksów na temat własnych nóg, oraz przekonania że "jestem gruba to nie mogę nosić krótkiej spódnicy".

wink
    • far_out Re: Jak nosić spódnice? 31.10.11, 10:05
      Zgadzam się z tym co zostało już powiedziane - że trzeba mierzyć przede wszystkim.
      Na mnie na przykład pasują wyłącznie spódnice ołówkowe do kolana, lub mini.
      Mimo że jestem szczupła (r.36) nie noszę nic marszczonego w pasie trapezów, rozkloszowanych bo - mam w nich płaski tyłek i wyglądam jakby mnie walec rozjechał smile

Tak samo długość. Musisz znaleźć tą swoją - np. 3 cm za długa lub za krótka spódnica może wyglądac już dużo gorzej - najlepiem mierzyć podwijając przed lustrem.
      Trzeba się przyjrzeć który fragment nogi/kolana pokazać.
      Ja np. wiele spódnic skracam 2-3cm.

Buty - na początek pewnie czółenka - na niedużym obcasie (chyba że umiesz nosić wysokie szpilki).
      Do modnych obecnie botków do kostki trzeba mieć niestety nogi do samej szyi. Wszelkie przecięcia w kostce skracają nogi.
      Do krótkich spódnic - długie kozaki, mogą być płaskie.

Rajstopy - o tej porze roku dobre będą czarne kryjące - ale uwaga - te z mikrofibry trzeba nosić ze spódnicą na podszewce (inaczej będzie się spodnica czepiała rajstop).
      Jeśli chodzi o przejrzyste (z lycrą) - kolory bardziej "opalone" lekko wyszczyplą nogi.

Góra - tu tez ważna jest długość bluzki - nie może być za długa lub za krótka - też popróbuj przed lustrem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka