patsy79 08.11.11, 12:40 wykorzystujecie w kuchni? a jak tak to co z niej robicie? bo ja umiem tylko zupę z soczewicy ugotować. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarka63 Re: soczewica 08.11.11, 12:42 Świetne są kotlety z soczewicy, ale sama nigdy nie robiłam. Odpowiedz Link
edw-ina Re: soczewica 08.11.11, 12:47 ja uwielbiam pastę a kanapki: pół szklanki soczewicy przepłukać wodą, ugotować, zeszklić na maśle dwie średnie, dość drobno posiekane cebulki, wymieszać z soczewicą, wgnieść ząbek czosnku, dodać przyprawy i łyżeczkę przecieru pomidorowego Odpowiedz Link
pitahaya1 Re: soczewica 08.11.11, 13:38 Wodę odlać po tym ugotowaniu?? "wymieszać z soczewicą" , czyli wymieszać a może rozdrobnić blenderem? co tę masę trzyma "do kupy"? Odpowiedz Link
edw-ina Re: soczewica 08.11.11, 13:45 Zazwyczaj udaje mi się ugotować soczewicę na sypko, woda odparowuje. Na pół szklanki soczewicy daję nieco więcej niż szklankę wody. A pastę scala tłuszczyk z cebulki oraz koncentrat pomidorowy, jak jest niewystarczająco kleista to dodaję łyżkę oliwy. Ja nie rozcieram tego w blenderze, ale można tak zrobić. aha - mi super pasuje do tego majeranek i chętnie dodaję to tej pasty łyżeczkę suszonego Odpowiedz Link
jagoda85 Re: soczewica 08.11.11, 13:11 Gotuję bardzo smaczną zupę z soczewicy. Na jesień super. Kupuję soczewicę na stoisku ze zdrowa żywnością, taką jakby pociętą. Podsmażam na oliwie: cebulę, czosnek, wsypuję soczewicę, dodaję warzywa jak do każdej zupy; najlepiej pokrojone, ziemniaki w kostkę, zioła, sól, zalewam wodą. Gotują się prawie do rozgotowania. Potem to miksuję, i podaję z grzankami. Pychota. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: soczewica 08.11.11, 14:30 Pierogi lub naleśniki (krokiety). Farsz z soczewicy trochę przypomina mięsny, ale dla mnie jest dużo smaczniejszy (co nie znaczy, że wszystkim musi smakować). Ugotowaną soczewicę trzeba trochę pognieść, wtedy to rozdrobnione scala resztę. Można dodać drobno pokrojonej przesmażonej cebuli i pieprzu. Niektórzy dodają czosnek, albo jakieś zioła - możliwości jest sporo. Odpowiedz Link
teane Re: soczewica 08.11.11, 20:43 kotlety z soczewicy, na 2 sposoby. jeden to ugotować soczewice, dodać zeszkloną drobno posiekaną cebulkę, można (ale niekoniecznie) dodać jakieś inne gotowane warzywo/warzywa, wszystko blenderujemy, dodać surowe jajko i tyle bułki tartej, żeby masa się dała formować. obtoczyć w bułce tartej i na patelnie. ten sam farsz, tylko z mniejszą ilością bułki tartej a z większa ilością innych warzyw (ja zawsze daje mrożonkę wieloskładnikową) świetnie sie nadaje na pasztet, do blaszki i do piekarnika na ok 45min. 2 sposób na kotlety - soczewice ugotować, odlać wodę, jeszcze taką gorącą wrzucić do ztarkowanego na grubych oczkach sera żółtego. wymieszać, żeby ser trochę się rozpuścił, formować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i na patelnie. pycha! Odpowiedz Link
alikate Re: soczewica 08.11.11, 22:29 Ja gotuję soczewicę osobno i ciemny ryż osobno. Po ugotowaniu mieszam je razem. A, później dodaję surową cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Polewam oliwką z oliwek, dodaję szczyptę soli, i jest fajne danie. Odpowiedz Link
ania.ania3 Re: soczewica 09.11.11, 10:14 Ja robię kiełki z soczewicy - przepyszne, trochę podobne w smaku do świeżego zielonego groszku. Odpowiedz Link
miniplusultra Re: soczewica 09.11.11, 23:57 Pasztet z soczewicy z marchewką - pycha. Kotlety, zupa z soczewicy i cukinii, ogólnie można soczewicę doprawiać jak mięso i podobnie smakuje ;] Odpowiedz Link
ladyjm Re: soczewica 11.11.11, 20:55 ja lubie soczewice zielona duszoną z warzywami - marchewka, czosnek, dymka + dużo strego chilli opcja nr 2 to czarna soczewica z mlekiem kokosowym, orzechami nerkowcami i curry - PYCHA Odpowiedz Link