Dodaj do ulubionych

Piernik proszę o radę

16.12.11, 21:38
Córka ma koszmarną nietolerancję mleka ( puchnie przy najmniejszym kontakcie ). Z "normalnym" żywieniem radzimy sobie już bez problemu, ale najgorzej jest z ciastami. Trudno ciągle jeść biszkopt przekładany owocami z odrobiną cukru i żelatyną. Kilka przepisów udało mi się zmodyfikować i wyeliminowałam ze składu mleko oraz pochodne np. ciasto drożdżowe, "ucierane"smile Teraz przyszła pora na piernik i w związku z tym mam pytanie. Jak myślicie czy w tym przepisie można zastąpić kefir wodą ( analogicznie robię w cieście drożdżowym ze śmietaną i wychodzi super )? Wyjdzie coś z tego? Może coś jeszcze ew. dodać?
2 szkl. kefiru
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki dżemu
1 szkl. cukru
2 łyżeczki kakao
3 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki sody
cukier waniliowy
przyprawa do piernika
Nie mam czasu na eksperymenty, a dodatkowo piernik z ww. przepisu jest super ( ja dodaje jeszcze orzechy do ciasta ).
A może któraś z Was ma przepis na fajny piernik bez mleka i pochodnych?
Ps. Tradycyjne polskie pierniki też odpadają ze względu na miód, którego również musimy unikać.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Piernik proszę o radę 16.12.11, 23:04
      To nie jest nawet zbliżone do ciasta piernikowego, zrób normalny piernik zastępując mleko wodą, a miód miodem sztucznym.
    • mammajowa Re: Piernik proszę o radę 16.12.11, 23:42
      np tutaj masz przepis: pinkcake.blox.pl/2009/11/Piernik-wielowarzywny.html
      • tweety_28 Re: Piernik proszę o radę 17.12.11, 20:09
        Wielkie dzięki za ten link! Ten blog jest cudowną skarbnicą pomysłówsmile
    • szarsz Re: Piernik proszę o radę 17.12.11, 10:24
      W Twoim przepisie nie ma jaja, córka też jest uczulona? Jeśli tak, to blog pinkcake będzie cudowną inspiracją, ona piecze bez mleka i jaj.

Jeśli tylko mleko, to praktycznie wszędzie da się zastąpić mleko wodą, masło olejem albo smalcem i już. Zamiast miodu naturalnego można dać sztuczny, melasę. Z ciastami na proszku bywa gorzej, bo jednak nabiał dobrze neutralizuje smak proszku, ale pierniczkom nie jest potrzebny.

No i druga sprawa, na co dokładnie jest uczulona. Na nabiał krowi? W całości czy np. masło może jeść, albo ser żółty albo inne. Może kozie albo owcze mleko przechodzi?
      To samo z jajami, każde uczulają, białko, żółtko, jedno i drugie, a może przepiórcze będzie mogła jeść? Mój mógł jeść przepiórcze, do dziś się wzdragam na przypomnienie rozbijania przepiórczych jaj na ciasteczka czy jajecznicę smile Ale przeżyliśmy.
      • tweety_28 Re: Piernik proszę o radę 17.12.11, 19:59
        Pięknie dziękuję za wszelkie rady.

> W Twoim przepisie nie ma jaja, córka też jest uczulona?
        Na szczęście córka może jeść jajkasmile

> No i druga sprawa, na co dokładnie jest uczulona. Na nabiał krowi? W całości cz
        > y np. masło może jeść, albo ser żółty albo inne. Może kozie albo owcze mleko pr
        > zechodzi?
        Córka nie toleruje mleka i wszystkiego co jest z niego zrobione: masła, śmietany, serów, jogurtów, serwatki itd.

Podany przeze mnie przepis na niby piernik ma tę zaletę, że nie ma w nim miodu, a tłuszcz to olej i nie muszę kombinować przy proporcjach, a z tym niestety wiąże się wymiana masła na olej. Przy zamianie mleka na wodę jest już zdecydowanie łatwiej i tak tu chyba zrobięsmile Jeszcze raz dziękuję
        • ja-koralik Re: Piernik proszę o radę 18.12.11, 16:21
          A mleko sojowe lub ryżowe może? Moja koleżanka tak ma i dodajemy mleko sojowe zamiast zwykłego (oraz margarynę zamiast masła) i wszystko wychodzi.
          • tweety_28 Re: Piernik proszę o radę 18.12.11, 17:42
            Z margarynami wcale nie jest tak łatwo ponieważ 95% dostępnych na rynku ma w składzie: mleko lub serwatkę, a nawet masło! Pozostałe 5% jest paskudna w smaku więc nie nadaje się np. do massad
            Może któraś z Was zna prawdziwą margarynę dobrą w smaku?
            • aniarudi83 Re: Piernik proszę o radę 18.12.11, 17:57
              Ja, również z uwagi na dziecię alergika, używam margaryn: Zwykła z Kruszwicy albo Delma do pieczenia (kostka w żółtym papierku). Możliwe, że nasze smaki się różnią ale obie dały radę w kremie budyniowym do Fal Dunaju.
              A zamiast mleka krowiego używam mleka kokosowego. Robię sama, bo wychodzi zdrowsze i dużo tańsze niż kupne.
    • jestemeco laktozę trawi enzym laktaza 18.12.11, 20:49
      który kupujemy w apteze, zażywamy 15 min. przed
      zjedzeniem nabiału.
      I nic nie boli, sprawdzone.

W jogurtach - prawdziwych - nie ma laktozy bo przerobiły
      ją grzybki jogurtowe.
      • tweety_28 Re: laktozę trawi enzym laktaza 18.12.11, 21:38
        > który kupujemy w apteze, zażywamy 15 min. przed
        > zjedzeniem nabiału.
        > I nic nie boli, sprawdzone.
        >
        > W jogurtach - prawdziwych - nie ma laktozy bo przerobiły
        > ją grzybki jogurtowe.

Ręka córki posmarowana jogurtem puchnie równie szybko jak po mlekusad
        • marionaud_1 Re: co zamiast mleka 18.12.11, 21:51
          JA do piernika dodaję nie wodę, ale napar z kawy (tzn. po prostu szklankę kawy) - poprawia smak i kolor piernika. Może i u ciebie się sprawdzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka