Dodaj do ulubionych

Przecierak do klusek

25.01.12, 14:32

Zna to ktoś? Ja robię często kluski lane, spodobała mi się kluseczkomania tupperware, ale za kawałek sitka z plastiku nie dam 50zł. To z linka jest bardzo podobne
allegro.pl/przecierak-sitko-do-klusek-ziemniaczanych-i2037101635.html
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • patsy79 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 14:38
      fajne, nawet nie wiedziałam,że coś takiego jest smile
    • szczeciniankawpoznaniu Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 15:06
      W Niemczech bardzo popularnym urządzeniem jest Spätzledrücker lub Spätzlepresse, ale występuje pod wieloma postaciami. Spätzle to właśnie kluski, bardzo popularne w Niemczech.

Wpisz sobie nazwę narzędzi do grafiki w Googlu to zobaczysz te cudeńko. Wiem, że sprzedają coś takiego w Ikea. smile
      • b-b1 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 15:26
        Ale ten z Allegro to przecierak do klusek ziemniaczanych-czyli podejrzewam, że do ugotowanych ziemniaków-a nie do ciasta na lane kluski.
        Chyba, że go stosować tak jak tu, a zamiast zatyczki łopatka.
        www.youtube.com/watch?v=LKuofWVOFWo
        • b-b1 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 15:31
          Ale rzeczywiście da radę lane kluchy zrobić bo ten wygląda podobnie:
          www.cafe-chocolate.pl/product.php?id_product=297
          • julk_a33 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 17:54
            Tutaj dostępne są dwie opcje tych sitek do , lanych klusek oraz klusek ziemniaczanych . W zestawie jest szpatułka do przecierania . Myślę ,ze cenowo też rozsądnie .

aga-dom.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=2508
            aga-dom.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=2508
            julk_a33
            • julk_a33 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 17:59
              wkleiłam dwa razy to samo .
              Tutaj przecierak do klusek ziemniaczanych .

aga-dom.pl/index.php?main_page=popup_image&pID=2507
        • xxxtabxxx Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 18:20
          b-b1 napisała:

> Ale ten z Allegro to przecierak do klusek ziemniaczanych-czyli podejrzewam, że
          > do ugotowanych ziemniaków-a nie do ciasta na lane kluski.
          >

No to źle podejrzewasz wink Kluski ziemniaczane są z surowych ziemniaków: przepis

Mam taki przecierak, tylko metalowy, kupiony na bazarze za kilkanaście złotych. Sprawdza się super.
          • b-b1 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 18:49
            xxxtabxxx napisała:

> b-b1 napisała:
            >
            > > Ale ten z Allegro to przecierak do klusek ziemniaczanych-czyli podejrzewa
            > m, że
            > > do ugotowanych ziemniaków-a nie do ciasta na lane kluski.
            > >
            >
            > No to źle podejrzewasz wink Kluski ziemniaczane są z surowych ziemniaków: ht> tp://www.gotujmy.pl/kluski-ziemniaczane-szare,przepisy,32297.html
            >
            > Mam taki przecierak, tylko metalowy, kupiony na bazarze za kilkanaście złotych.
            > Sprawdza się super.

Kurde balans-ślązara jestem(choć słowo rułka dalej mi obcebig_grin)-wiem, że kluski są z surowych tartych(ciemne-śląskie)choć do białych kluch surowych ziemniaków nie dodaję-ale mnie nie o surowe ziemniaki chodziło, tylko o gotowanebig_grin
            • toxicity1 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 22:21
              b-b1 napisała:

>> Kurde balans-ślązara jestem(choć słowo rułka dalej mi obcebig_grin)

Ślazara i nie znasz rułki??? Dla mnie kosmos.wink
              A znasz określenie, że "ftoś mo ruła"?

-wiem, że kluski s
              > ą z surowych tartych(ciemne-śląskie)choć do białych kluch surowych ziemniaków n
              > ie dodaję-ale mnie nie o surowe ziemniaki chodziło, tylko o gotowanebig_grin

Kluski tzw. ciemne (tarte) zwane inaczej polskimi otrzymujemy z ziemniaków tartych i gotowanych.
              Kluski białe zwane śląskimi - tylko ziemniaki gotowane plus szkrobek (taki bonus dla Ślązarybig_grin).
              • lisia312 Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 22:33
                dziołcha, jak do biołych dodosz tarte ziymioki, to ściymniejom i bydom czorne. smile
                • mitta Re: Przecierak do klusek 25.01.12, 23:16
                  Pokazany przecierak jest do spaetzli (specli), na Węgrzech galuszki, a w Czechach haluszki. Robi się je z mąki, jajek i ew. wody. Ciasto można rozsmarować na deseczce i nożem ściągać prosto do garnka z wrzątkiem lub przecierać przez, właśnie takie, sitko. Ja kilkakrotnie robiłam na deseczce, później zakupiłam podobny przecierak. Powiem tak - do jednego i drugiego trzeba nabrać wprawy, na początku jest wszystko upaprane rzadkim ciastem.
                  • toxicity1 Re: Przecierak do klusek 26.01.12, 00:12
                    Chyba w ostatnią niedzielę Makłowicz przecierał przez to ustrojstwo kluseczki. Rzecz działa się na Słowacji.
              • b-b1 Re: Off 26.01.12, 08:11
                > Kluski białe zwane śląskimi - tylko ziemniaki gotowane plus szkrobek (taki bonu
                > s dla Ślązarybig_grin).

Nic nie kumam-co to szkrobek?
                To poproszę jeszcze o tłumaczenie:
                Wiozę wczoraj przedszkolaka (córkę dalszej sąsiadki), która uraczyła mnie najpierw tekstem, że ma "masny język" po zjedzeniu czegoś tam,(czyli co się stało? , zimny?, ciepły?) a potem krzyczała że -cuga nie widać, ino glajzy są(nie wiem czy dosłownie napisałambig_grin )
                Tu pokojarzyłam, że o szlaban chodzi i pociąg?
                • toxicity1 Re: Off 26.01.12, 11:46
                  b-b1 napisała:

> Nic nie kumam-co to szkrobek?

Szkrobek = skrobia = mąka kartoflana = mąka ziemniaczana.
                  BB - coś mi się wydaje, że określenie "ślązara" to trochę na wyrost.wink

> To poproszę jeszcze o tłumaczenie:
                  > Wiozę wczoraj przedszkolaka (córkę dalszej sąsiadki), która uraczyła mnie najpi
                  > erw tekstem, że ma "masny język" po zjedzeniu czegoś tam,(czyli co się stało? ,
                  > zimny?, ciepły?)

Hmm, ja ekspertem od gwary nie jestem, ale może jej chodziło o tłusty jezyk? Tu przydałaby się wiedza o tym, po czym taki język miała...

a potem krzyczała że -cuga nie widać, ino glajzy są(nie wiem
                  > czy dosłownie napisałambig_grin )
                  > Tu pokojarzyłam, że o szlaban chodzi i pociąg?

No, nie do końca - cug to pociąg.
                  Glajzy - szyny.
                  Skąd jesteś? Jeśli to nie tajemnica...wink
                  • b-b1 Re: Off 26.01.12, 12:22
                    toxicity1 napisała:

>
                    > a potem krzyczała że -cuga nie widać, ino glajzy są(nie wiem
                    > > czy dosłownie napisałambig_grin )
                    > > Tu pokojarzyłam, że o szlaban chodzi i pociąg?
                    >
                    > No, nie do końca - cug to pociąg.
                    > Glajzy - szyny.
                    > Skąd jesteś? Jeśli to nie tajemnica...wink

aaaa. szyny-a ja myślałam, że o szlaban chodzi..
                    a ten język to po jakimś serku miał być masnybig_grin
                    Jestem z Jastrzębia ;ludnośc tu napływowa, i choć mieszkam od urodzenia dzieści już lat (większość w blokach ) ani w podstawówce, ani w liceum nikt gwarą nie mówił, a przynajmniej nie czystą(bo zaciąganie "sląskie" owszem ). W domu rodzice tez nie mówili(bo napłynęli). Po przeprowadzce na osiedle domków -częściej słyszę gwarę, ale tylko w przypadku, kiedy dom jest wielopokoleniowy (przedszkolak mieszka z dziadkami i prababcią).

Czyli taki ze mnie Ślązak jak z koziej doopy trąba-ale ....w niedzielę mam rosół, rolady, modrą kapustę i czarne kluchybig_grin -liczy się??big_grin
    • zla_wiedzma Re: Przecierak do klusek 27.01.12, 13:44
      https://www.hotel24.info.pl/products/94177/94177_lt.jpg
      W TK MAX jest innej firmy za 19 zł wink
      • mitta Re: Przecierak do klusek 27.01.12, 21:42
        Ten jest lepszy, bo ma pojemnik na ciasto i wystarczy nim jeździć po tarce. Ja muszę używać szpatułki i nie jest to wygodne.
    • misiowazona Re: Przecierak do klusek 27.01.12, 19:10
      Pewnie faktycznie cena Tupperware jest za wysoka w stosunku do innych podobnych ustrojstw, ale ja właśnie taki przecierak firmy T. mam, bo dostałam w prezencie. Jest do niego też książeczka z przepisami na różne odmiany klusek. Ja uwielbiam te zwykłe, szare kluski z boczkiem i kapustą, re-we-la-cja!Oprócz książeczki jeszcze do zalet Tupperwarowego przecieraka należy ładność (kolory), pewna giętkość (to nie twardy, łamliwy plastik, ale jakby troche gumowany) i płaskość (mogę przechowywać w szufladzie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka