Dodaj do ulubionych

Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowlaków

08.03.12, 19:15
Minęło 10 lat technika poszła do przodu i na pewno jest wiele przydatnych drobiazgów w ciąży i potem podczas opieki nad niemowlakiem, dlatego liczę na wasze podpowiedzi w tej dziedzinie smile

Jakieś dwa tygodnie temu trafiłam na końcówkę programu o pieluszkach muślinowych i bambusowych we wzory. Szukam i tylko gładkie znajduję może Wy wiecie gdzie szukać..
Obserwuj wątek
    • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 08.03.12, 19:29
      Dla niemowlaka - ogrzewacz termiczny do butelek na mleko/picie.
      Taka otulina zelowa, naciskasz blaszke i podgrzewa plyn w butelce.
      Doskonale, jak masz dluzsza wyprawe przed soba...
      • truscaveczka Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 19:10
        Całkowicie zbędny. Mleko w piersiach jest ciepłe tongue_out
        • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 22:20
          no widzisz - a mnie sie przydal tongue_out Mlody odmowil ssania jak mial 4,5 mies. Okazało sie, ze slusznie, bo ma nietolerancje laktozy.
          Widzisz - róznie bywa tongue_out
          • truscaveczka Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 16:44
            Uuu, to ja bym walczyła, sama mam nietolerancję, więc znam i ból i remedia wink
            • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 17:57
              Masz remedium na alaktazje? Mnie pokonała. Zresztą męczenie dzieciaka 4,5 miesiaca - wystarczy...
              • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 18:45
                zeby była jasnosc - od poczatku dziecko bylo na preparatach mlekozastepczych - dzieki temu zyje smile do momentu ostatecznej diagnozy kazda proba podania mleka matki konczyla sie katastrofa.
                Na szczescie dla innych - to bardzo rzadka przypadlosc.
    • budzik11 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 08.03.12, 19:42
      W ciąży raczej nic (hmmm... myślę i nic mi nie przychodzi do głowy).
      Dla niemowlaka - ja wychodzę z założenia, że im mniej gadżetów, tym lepiej. Jak się karmi piersią, to nic związanego z butelkami (butelki, smoczki, podgrzewacze, myjki, sterylizatory itp) nie jest potrzebne. Mnie przydała się niania elektroniczna (bo dziecko spało za oknem, na tarasie a ja siedziałam w domu i nie musiałam co chwilę zerkać i nasłuchiwać) i chusta. W sumie gdybym miała niemowlaka na bezludnej wyspie i musiała wybrać jedną rzecz, to wzięłabym chustę (długą wiązaną).
      • malgosia.w Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 08.03.12, 22:02
        rogal do karmienia, tylko duży, nie sztywny
        w ciązy przydatny do leżenia, podkłądania pod brzuch, potem do karmienia, potem do obkładania dziecka jak siedzi
        • jul-kaa Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 08.03.12, 22:19
          Tak, zgadzam się, ze duży rogal. Oprócz tego chusta i kosz do spania na pierwsze miesiące - moje dziecko miało się w nim świetnie, potem służył chyba jeszcze 4-5 maluchom.
          Więcej gadżetów nie miałam, nie jestem dziećgadżeciarą, żadnych leżaczków, mat, bujaczków, podgrzewaczy, sterylizatorów. W ogóla jak tak patrzę, to mało miałam tych dzieciowych rzeczy i naprawdę niczego mi nie brakowało.
          Pieluszki muślinowe to na pewno w jakichś pieluszkowych sklepach, może w pieluszkarni.
          • babaruba Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 08.03.12, 22:28
            Z rzeczy ciążowych to chyba tylko adapter pasa w samochodzie, obniża pas na biodra, pod brzuch.
      • kr_ka_11 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 08:52
        w ciąży zwłaszcza takiej zaawansowanej sprawdził się u mojej siostry taki róg/kojec, można z nim wygodnie spać na boku a potem używać jako poduszkę do karmienia maleństwa.
        o takie coś
        https://motherhood.pl/i/products/kup/2_3.jpg
    • skarpetka82 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 00:14
      Mnie adapter był niepotrzebny, pas miałam pod brzuchem.

Z już polecanych -też ogromnie polecam chustę i rogala do karmienia (ja mam "snake"-taki duży z granulkami styropianowymi w środku.
      Leżaczek też mi się przydawał, dziecię leżało w nim, kiedy już mniej spało, a ja robiłam coś np. w kuchni i chciałam mieć Małe na oku. Tylko warto rozejrzeć się za takim leżaczkiem, w którym dziecko się "nie zapada".
      Katarek, ew. frida do odciągania glutków-rewelacja. Warto mieć oba, katarka używam w dzień, fridę w nocy, coby nie budzić sąsiadów odkurzaczem. Katarek przydał mi się też dla 3-latki, kiedy niedawno miała mega-katar i nie dawała rady sama porządnie się wysmarknąć.
      Karuzelka nad łóżeczko - przy pierwszym dziecku miałam tradycyjną nakręcaną, teraz mam taką na wypasie - na baterie, z pilotem, wystarczy pstryknąć i "samo się gra", są 4 muzyczki do wyboru, mini-lampka, fajna sprawa, tylko drogie przeraźliwie, my ją dostaliśmy, sama bym raczej nie kupiła ze względu na cenę, ale jak ktoś ma trochę luźnej kasiorki to polecam
      allegro.pl/karuzela-tiny-love-karuzelka-pozytywka-lampka-i2164787558.html
      Mata edukacyjna

Narazie tyle mi przychodzi do głowy.
      • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 07:27
        O - frida (glutołap) jest doskonała - nawet dla ciut starszych dzieci...

Karuzelka taka wypasiona tez jest ok, bo nakrecane - szlag Cię trafi, jak bedziesz miała ja nakręcac co parę minut.

Lezaczek -nie musi byc wypasiony, z regulacja tez jest dobry.

gniazdo (taki mini rogal) dla niemowlaka, majace go otulac - sprawdza sie w przypadku malych dzieci, juz wiercących się w łóżeczku, jako odbojnik w głowowej części lózeczka.

Wozek w zaleznosci od terenu w jakim sie bedziesz poruszac - jezeli nie sa to tylko chodniki - dobrze gdy ma duze szerokie koła.
        • jul-kaa Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 22:53
          Ja jeszcze dodam, ze nie jestem zwolenniczką: leżaczków, karuzelek, mat edukacyjnych, huśtawek i tym podobnych cudów. Uważam, że warto się zastanowić, po co i dla kogo one są, czy naprawdę są niezbędne, czy są naprawdę dobre dla dziecka. Moim zdaniem nie, ale każdy rodzic musi sam rozważyć, pewnie niektórym te rzeczy są potrzebne.
          • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 23:15
            mata jest fajna taka home-made smile guziczki, rozne faktury materialów etc... smile
    • autumna Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 08:03
      Też popieram zasadę - im mniej, tym lepiej. Z modnych gadżetów chwalę sobie chustę - klasyczną, wiązaną. Nie nosiłam w niej "nałogowo", ale przydawała się, jak dziecko już nie chciało leżeć, tylko żądało rozrywek. No i podczas wyjazdu nad morze, na plażę, gdzie wózkiem się raczej nie pojeździ.
      Sprawdziła mi się mata do zabawy - prosta, bez wypasu, byle była w miarę duża i miała pałąki do zawieszania różności. Ale niektórym dzieciom podobno się nudzi po jednym użyciu.
      Na później - kubek niekapek Avent. Canpol to moim zdaniem badziewie straszne.
    • alicez Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 08:24
      Poza tym co tu już zostało wymienione polecam szczerze podkład do przewijania. Z jednej strony frota, od spodu folia a w środku gąbka. Idealny do przewijania w różnych miejscach, solidny bo ja używam przy drugim dziecku, no i ekologiczny - wrzucasz do pralki i jest jak nowy. Dla osób z lokum bez balkonu polecam kosze na zaqpkowane pieluchy smile
    • indiansummer81 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 09:51
      Ja polecam matę edukacyjną, leżaczek - bujaczek, leżaczek do wanienki, pozytywkę do łóżeczka, i taki pojemniczek, np firmy BabyOno, z 4 oddzielnymi przegródkami, gdzie można wsypać odmierzone porcje kaszki czy mleka i taki pojemniczek zabrac gdy sie wychodzi na dłużej z domu. Sama żałuje, że nie zaopatrzyłam się w taki rożek, to sie chyba nazywa otulaczek, bo nie potrafiłam sobie poradzic przy karmieniu piersią noworodka z przytrzymwaniem jego rączek, którymi machał gdzie sie tylko da i nie ułatwiał mi nauki tego karmienia. W ogóle polecam też śpiworek do spania, nie bedziesz miała obaw, że dziecko się odkryje i zmarznie w nocy. W ciązy nie używałam żadnych gadżetów.
    • kaskahh Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 11:38
      z wymienionych mialam rogala, chuste, lezaczek

i moj ulubiony spiworek do spania , dla dzieckasmile

zadnych karuzelek, wibrujacych lezaczkow, butelek. otulaczy bo na szczescie dlugo karmilam piersia
      zamiast karuzelki drewniane zabawki do powieszenia i potem gryzienia
      elektroniczna niania, bo podobnie jak kolezanka siedzialam na tarasie a dziec w domu
      i wygodny, skretny, was,i wozek, bo poruszalam sie tylko busami

• alicez Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 17:32
        kaskahh napisała:

> i moj ulubiony spiworek do spania , dla dzieckasmile

O, o, o, o śpiworku zapomniałam. A to bardzo praktyczna rzecz.
    • mloda0242 na pewno 09.03.12, 11:53
      chusta!

i czerwony ręcznik do szpitala i na "po porodzie" w domu, z forum wyczytane, sama bym na to nie wpadła a sprawdził się genialnie...
      • budzik11 Re: na pewno 09.03.12, 12:41
        Bardziej higieniczne są jednorazowe ręczniki papierowe niż "czerwone ręczniki" wink
        • mloda0242 Re: na pewno 09.03.12, 13:40
          czerwone ręczniki oprócz jednorazowych, podkładów, podpasek, nakładek na materac, myślałam że to jasne wink
          • budzik11 Re: na pewno 10.03.12, 08:41
            Ale ja to rozumiem. Chodzi o ręcznik do osuszania się po podmywaniu, nie? No więc powtórzę - żadne tam czerwone ręczniki (ani żadne inne) - jednorazowe kuchenne papierowe. Używasz i wyrzucasz, nie martwisz się o plamy, pranie, nie mówiąc o rozwijających się na krwi bakteriach na zwykłych ręcznikach.
            • mloda0242 Re: na pewno 11.03.12, 15:24
              ja z kolei doskonale rozumiem Ciebie smile

jednak oprócz jednorazówek o których piszesz, potrzebny też był mi zwykły ręcznik;
      • alicez Re: na pewno 09.03.12, 17:33
        A dlaczego czerwony?
        • mancipi Re: na pewno 09.03.12, 23:35
          co by krwii nie było widać suspicious
          • alicez Re: na pewno 11.03.12, 09:47
            Żart to jest, rozumiem?
          • mloda0242 Re: na pewno 11.03.12, 15:07
            mancipi napisała:

> co by krwii nie było widać suspicious

nie, żeby się łatwiej prało; mógł być granatowy albo najlepiej czarny, ale był akurat czerwony;

• kotwtrampkach Re: na pewno 11.03.12, 16:13
          alicez napisała:
          > A dlaczego czerwony?

pomyślałam o odczynianiu (rzuconych byc może) uroków smile
          • zla_wiedzma Re: na pewno 12.03.12, 14:35
            Dzięki wink Pięknie rozrósł wątek wink

Mam jeszcze pytanie o takie coś (osłonka ?).... Jeszcze nie będąc w ciąży widziałam panią karmiącą niemowlę. Zakładała na szyję coś jak by zasłonkę do karmienia. Pierś osłonięta to raz a dwa dzieciaczek też oddzielony przynajmniej od części bodźców, które dekoncentrują. Nie wiem jak tego szukać bo jeśli będę karmić to by się przydało...
    • kotkowa Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 12:21
      W ciąży faktycznie niewiele - ciuszki ciążowe, obszerna piżama, książka o ciąży, balsam na rozstępy.
      Dla dziecka full:
      - przewijak na łóżeczko + przenośny zwijany (np z Ikei), ewentualnie jednorazowe
      - pieluchy jednorazowe + chusteczki nawilżane (awaryjnie, w domu raczej wacik+woda)
      - niania elektroniczna
      - leżaczek-bujaczej - nieoceniony, możesz mieć dziecko wszędzie koło siebie w domu
      - nosidło manduca lub chusta (miałam obie rzeczy, manduca wygrała u mnie - masz wolne ręce, gdy nosisz dziecko, moje non stop chcialo na rece)
      - laktator, woreczki do zamrazania pokarmu
      - z czasem butelka dr Browns (rewelacja), podgrzewacz - super pomocny (dobrze z opcja do samochodu i uniwersalna wielkosc, zeby zmiescila sie i butelka i sloiczki), termoopakowanie, szczotka do butelki, mala szczoteczka do smoczkow, sterylizator do mikrofali
      - talerzyk z podgrzewanym dnem (wlewasz wrzatek i dlugo obiadek jest cieply)
      - rozek (fajnie mozna zawinac w kocyk i rozek, dziecko sie nie rozkopuje)
      - termometr do wody, myjka, reczniki z kapturkiem
      - duze platki kosmetyczne, dla siebie wkladki laktacyjne
      Nie przydala mi sie poduszka do karmienia, ale to juz zalezy od matki, jaka pozycja komu pasuje, jak jest wygodnie. Nie przydalo mi sie kolo do siedzenia po porodzie, bo skonczylo sie cc. Nie przydaly sie koszule do karmienia, osobiscie bylo mi wygodniej w luznej pizamie, bluzce, ktora latwo podciagnac do gory.
      Do szpitala na pewno dobrze miec jednorazowe majtki poporodowe i duze podpaski, bo te ich wielkie wklady sa niewygodne i nie zawsze krwawienie jest tak silne, ze musza byc, czesto wieksze podpaski wystarczaja.
    • drzewkopomaranczowe Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 13:08
      ja ma w domu 2m-cznego maluszka więc jestem na bieżąco-a ze to mója 3 pociecha więc troche doświadczenia juz mam-kup sobie fridę do oczyszczania noska lub coś tego typu -przekonałam się jak jest skuteczna gdy w domu jest suche powietrze- niby w nosku nic nie widać a jak nawilżyłam i pociągnełąm to aż sie przeraziłąm ile tam siedziało tego głeboko ukryte żadna gruszka by tego nie dokonała
    • momas Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 14:28
      suszarka do włosów lub plyta CD z nagranym szumem suszarki big_grin big_grin big_grin
      w sytuacjach gdy dzieciak ma kolke sprawdza sie idealnie smile
      (oczywiscie, nie kazde dziecko to akceptuje, choc sa takie, co zasypiaja po wlaczeniu odkurzacza lub sokowirówki. Akurat mam taki modEl w domu smile )
    • bzden Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 15:57
      wzorki na pieluchach powstaną same, kiedy zaczniesz rozszerzać dietę malucha wink

a na serio to według mnie najbardziej przydatna jest frida do czyszczenia małego noska, długa chusta wiązana i przewijak nakładany na łóżeczko
      • kaskahh Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 16:26
        zapomnialam
        a korzystalam
        na bolace piersi zapas kapusty badz twarogu
        pomoglo pierwsze
        • truscaveczka Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 19:11
          Taaa, u mnie pomogło na odwrót, na zapach kapusty dziecko nie chciało ssać i stan piersi się pogarszał tongue_out Jakby nie można było owinąć w ręcznik worka zielonego groszku z zamrażarki smile
          • budzik11 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 08:44
            Można, ale sok z kapusty ma właściwości przeciwzapalne.
    • truscaveczka Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 19:20
      Chusta i przenośne coś na niemowlaka typu leżaczek/koszyk, gdzie go można bezpiecznie unieruchomić, np jak się samej prysznic bierze wink
      Pieluchy wielorazowe są fajne, ale niekonieczne.
      Łóżeczko niekonieczne, fajny jest za to przewijak (przy starszej nie miałam, teraz mam - nachwalić się nie mogę).
      Glutownica jakaś, frida np. i woda morska w spreju.
      Z kosmetyków oliwa po kąpieli (ja mam olej słonecznikowy z migdałowym, czyli oliwkę hipp, bez ropy naftowej i konserwantów).
      Pieluchy tetrowe jako uniwersalne podkładki, przykrywki i wycierki wink
      Duża flanela zamiast ręcznika.
      Śpiworek do spania.
      • catalina81 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 20:45
        chusta/bondolino (nosidło ergonomiczne)
        frida
        przewijak
        oilatum do kąpieli - nie trzeba później niczym smarować
        leżaczek
        fotelik z bazą i adapterami do wpięcia w stelaż wózka
    • anka-ania Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 09.03.12, 21:06
      W ciąży warto korzystać z dużej piłki gimnastycznej, przynajmniej do siedzenia (np. przed kompem wink, optymalnie - również do ćwiczeń.
    • kwietniowka2011 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 09:59
      w ciąży zdecydowanie! duża poduszka kojec - rogal

dla dziecka frida, śpiworek, ale to chyba nie jest żaden nowy wynalazek wink, przewijak na łóżeczko, chusta, dla starszego pouch, huśtawka samobujająca jak ręce odpadają, leżaczek (ale głównie do wożenia w gości)
      fotelik z adapterami do wózka to też przydatna rzecz, nie trzeba brać całego wózka jadąc do sklepu czy przychodni samochodem, przy najstarszym nie miałam, ale przy młodszych bardzo się to przydało
    • nicol.lublin Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 15:37
      ja mam jedną główną radę - jeśli uznasz, że czegoś potrzebujesz i chcesz kupić, to nie oszczędzaj i kup dobrej jakości. zawsze potem mozna odsprzedać. ja niestety w ten sposób wydałam o wiele za duzo, bo chcąc oszczędzic musiałam kupować 2x.
      polecam :
      laktator avent z pasującymi butelkami, sterylizator
      kosz do spania dla malucha
      dobry wózek! poczytaj opinie bo to jest jednak rzecz pierwszej potrzeby
      na wakacjach chusta jest niezastapiona
      w ciąży konkretne, fajne ciążowe ciuchy dobrych firm
      frida do odciągania glutów

dla mnie największe znaczenie miał laktator i wózek
      • truscaveczka Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 16:43
        Laktatora nie użyłam, wózka użyłam hmmmmmmm zero razy (mąż parę razy wywlókł z piwnicy). Synu ma 16 miesięcy, karmię wciąż wink
        • budzik11 Re: Gadżety WDPD przydtane w ciąży i dla niemowla 10.03.12, 18:34
          truscaveczka napisała:

> Laktatora nie użyłam, wózka użyłam hmmmmmmm zero razy (mąż parę razy wywlókł z
          > piwnicy).

Ja przy młodszym używałam laktotora jeszcze w szpitalu, bo miałam mega nawał i musiałam odciągac - więc nawet jak ktoś nie planuje karmić czy odciagać (wychodzić i zostawiać swoje mleko) to może mu się przydać. Przy młodszym również prawie nie używałam wózka - tylko do drzemek na tarasie. Gdybym miała np. kosz to wózek wcale nie byłby mi potrzebny - nosiłam dzieciaka w chuście. On też nigdy w życiu nie pił nic z butelki ani z żadnego wynalazku typu kubek-niekapek czy bidon - pierś a potem od razu zwykły kubek.
          I ja również polecam Fridę - jest niezastąpiona. Gruszki do nosa mogą się schować i nigdy nie wychodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka