Dodaj do ulubionych

Termometr na podczerwień ?

23.03.12, 14:31
Poradźcie.
Po niedawnym incydencie drgawkowym u młodszego dziecka, muszę na bieżąco zbijać temperaturę ( jeśli oczywiście podrośnie).
Mam elektroniczny termometr pod pachę, którego dotychczas używałam. Mam go długo, jestem z niego zadowolona. Natomiast mam problem z młodszym dzieckiem - nie jestem mu w stanie zmierzyć temp w nocy. Tylko go tknę w okolicach pachy - zaraz się kręci, zaciska ręce - nie ma opcji aby mu zmierzyć. Próbowałam wielokrotnie.
W szpitalu mieli takie właśnie na (chyba) podczerwień. Przykladasz, pstrykasz i masz pomiar. Może nie super dokładny, ale zawsze jakiś.
Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Termometr na podczerwień ? 23.03.12, 15:49
      Kupiłam dokładnie 11 lat temu (i działa bezawaryjnie do dziś) termometr brauna-do ucha.
      Pomiar w kilka sekund-dzieciakom od czasów niemowlęcych mierzyłam w nocy na śpiocha, nawet się nie budziły-bo sygnał cichutki. Podejrzewam, że teraz też podobne są w sprzedaży.
    • antytalentka Re: Termometr na podczerwień ? 23.03.12, 16:17
      Wierzę tylko starym termometrom rtęciowym, ale ten nie rozwiązuje Twojego problemu z młodszym dzieckiem. Byłam świadkiem pomiaru temperatury mojego dziecka w przychodni, pani doktor 3 razy mierzyła termometrem, o który pytasz, 3 razy był inny wynik, przy czym raz z gorączką a raz z osłabieniem. Jak dla mnie za duże różnice, i choć czytałam o nim pozytywne opinie, po tym, co zobaczyłam, nie kupiłabym.
      • kufferrek Re: Termometr na podczerwień ? 23.03.12, 19:02
        Też to widziałam w szpitalu. Jak były różne pomiary (tak było u sąsiedniego dziecka na sali) - pielęgniarki przynosiły pod pachę (nie rtęciowy bo chyba nie wolno) i mierzyły pod pachą i ten z pod pachy pomiar traktowały jako wiarygodny. Może dlatego, że dziecko np. się poruszyło?
        Ja to potrzebuję dla pewności, czy podchodzi pod 37 stopni. Jeśli podchodzi to trzeba budzić i podać syrop lub czopek. Bo jak nie obudzę i nie podam, to zaraz będzie 38 i drgawki, a tego nie chcę.
        • antytalentka Re: Termometr na podczerwień ? 24.03.12, 07:49
          kufferrek napisała:

>
          > Ja to potrzebuję dla pewności, czy podchodzi pod 37 stopni. Jeśli podchodzi to
          > trzeba budzić i podać syrop lub czopek. Bo jak nie obudzę i nie podam, to zaraz
          > będzie 38 i drgawki, a tego nie chcę.

No, a jak tutaj termometr postanowi się pomylić? Chyba że pomiar wykonasz kilkakrotnie i wyciągniesz średnią?wink Ja bym tym bardziej nie ufała. A może ten do ucha, proponowany wcześniej byłby lepszy? Może się ktoś jeszcze wypowie. Też z chęcią zamieniłabym rtęciowy na jakiś szybszy (elektronicznemu pod pachę też nie wierzę).

• horpyna4 Re: Termometr na podczerwień ? 24.03.12, 09:28
          Potrenuj określanie temperatury bez termometru - dotknij czoła dziecka własnym czołem. To naprawdę dobra metoda. Stara, prosta i skuteczna.

Ważne, żeby czołem, a nie dłonią.
          • ciuchcia2 Re: Termometr na podczerwień ? 24.03.12, 15:25
            Oj, ja długo szukałam dobrego termometru i w końcu trafiłam: sklep.techmed.pl/,3,22 Polska produkcja, pomiar jeden po drugim z różnicą max. 0,1 stopnia. Jak człowiek zdrowy (nieważne ja, mąż, czy dziecko) 36,6 pokazuje. Nie ma większych bajerów typu mierzenie temp. wody itp, nie żre przez to baterii. Pomiar w 3 sekundy.

Ps. na allegro jakieś 10 złotych taniej.
    • j.u.s.t.i555 Re: Termometr na podczerwień ? 24.03.12, 09:14
      Zobacz sobie Thermoflash. Ma bardzo dopbre opinie. Fakt, ze drogi ale kupujac w intenecie troche zaoszczedzisz.
      Sama jeszcze go nie mam, ale zdecydowalam sie go kupic. Po doswiadczeniach z wszystkimi innymi termometrami, mam nadzieje ze w koncu to bedzie to, czego szukam. Zwlaszcza ze lada dzien bedziemy miec drugie dziecko. Mam dosc niepewnosci czy dziecko ma temperature czy nie.
    • alicez Re: Termometr na podczerwień ? 26.03.12, 18:59
      Ja właśnie ze względu na dziecko z padaczką i drgawkami przy wysokiej temperaturze zdecydowałam się na szybki bezdotykowy termometr. Mam Thermoflash i jestem zadowolona. Nie jest to super dokładny pomiar, nie mniej jednak dla mnie ma większe znaczenie szybkość. Robiłam test termometrem pod pachę i bezdotykowym - różnica w pomiarze to około 0,3 więcej pod pachą. Bardziej miarodajne jest namierzenie bezdotykowym tętnicy, np. na nadgarstku, ale to już takie moje eksperymenty wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka