Dodaj do ulubionych

Zapach tranu...

06.06.12, 13:07
Moje dziecko pije tran, a właściwie powinno pić, bo często "niechcący" wylewa na siebie. Tran jest smakowy i pięknie pachnie, ale to zapach ulotny. Jak sie spierze z ubranka, zostaje czysta, żywa (albo wręcz zdechła) ryba. Nie do usunięcia ten zapach. Większosć ubranek to kolorowe rzeczy prane w 40 stopniach. Szkoda to wszystko prac 10 razy, bo zejdą kolory. Pranie dwukrotne nie usuwa zapachu. Co robić? Jak zneutralizować ten fetor???
Obserwuj wątek
    • knowakowa Re: Zapach tranu... 06.06.12, 13:11
      Moim sposobem jest dawanie dziecku tranu podczas kąpieli big_grin
      • misiowazona Re: Zapach tranu... 06.06.12, 16:26
        Mamy prysznicsmile Trochę ciężko, ale można spróbować.
    • budzik11 Re: Zapach tranu... 06.06.12, 13:24
      Próbowałaś zapierać plamy mydłem albo płynem do mycia naczyń?
      A na przyszłość podawaj mu nad czymś, żeby na ubranie nie leciało (pod brodę talerzyk, twoja dłoń pod łyżeczkę itp.).
      • misiowazona Re: Zapach tranu... 06.06.12, 16:27
        Tak, zaprałam mydłem, ale i tak śmierdziało.Może mydło to nie to, moze lepiej płyn do naczyń faktycznie.
    • robitussin Re: Zapach tranu... 06.06.12, 15:28
      Spróbuj wymoczyć w odplamiaczu do tłuszczu i jeszcze raz wyprać. Wprawdzie to nie plama, ale zapach zostaje w ubranku właśnie dlatego, że tłuszcz z tranu się nie wyprał do końca.
      Ja kupuję Dr.Beckmann.
    • lirio Re: Zapach tranu... 06.06.12, 15:32
      Dodaj kopiastą łyżeczkę sody oczyszczonej do prania. Do koloru tyle powinno starczyć, do białego można nieco więcej - 2 łyżki.
    • asdaa Re: Zapach tranu... 06.06.12, 16:22
      jest też tran w kapsułkach
      • misiowazona Re: Zapach tranu... 06.06.12, 16:25
        Wiem, ale to maluch (2,5 r.), wiec chyba jeszcze to nie dla niejsmile
        • horpyna4 Re: Zapach tranu... 06.06.12, 16:30
          Potraktuj Ludwikiem, powinien usunąć. I wydaje mi się, że lepszy jest Ludwik cytrynowy.
          • lirio Re: Zapach tranu... 06.06.12, 19:12
            Tylko Ludwikiem traktować zaraz przed praniem, odłożyć na 5 minut i prać. Szczególnie po zielonym pozostawionym na ciuchach na dłuższy czas potrafią zostać plamy.
            • horpyna4 Re: Zapach tranu... 07.06.12, 20:05
              Taż przecie piszę, że lepszy żółty. I skuteczniejszy, i nie plami dodatkowo.
        • karlakarla Re: Zapach tranu... 07.06.12, 20:32
          > Wiem, ale to maluch (2,5 r.), wiec chyba jeszcze to nie dla niejsmile

Jest tran w kapsułkach. Dziecku dawałam organiczny w żelatynowych kapsułkach, bardziej bałabym się dawać dziecku danonki niż taki tran.
          • lirio Re: Zapach tranu... 07.06.12, 20:57
            Ale dziecko 2,5 roczne nie umie łykać kapsułek!!!
            Mój 7 latek od roku umie.
            • misiowazona Re: Zapach tranu... 07.06.12, 21:39
              Właśnie o to mi chodziło, że nie umie łykać kapsułek i jest to niebezpieczne, ze względu na ryzyko zakrztuszenia się.
            • karlakarla Re: Zapach tranu... 07.06.12, 22:23
              lirio
              PMS ?? nie wyżywaj się na forum...
              • robitussin Re: Zapach tranu... 07.06.12, 23:11
                karlakarla napisała:

> lirio
                > PMS ?? nie wyżywaj się na forum...

Żal ...
                Nie wyżywa się, po prostu wyjaśniła coś, co widocznie dla niektórych jest nie do pojęcia.
                • karlakarla Re: Zapach tranu... 08.06.12, 11:30
                  > Żal ...
                  > Nie wyżywa się, po prostu wyjaśniła coś, co widocznie dla niektórych jest nie d
                  > o pojęcia.

Raczej wykrzyczała...
                  Moje dziecko w wieku 2 lat łykało tabletki, za to z syropami był problem, znam też inne dzieci które nie maja problemów z połknięciem tabletki. Nie wiem... trzeba było od razu trzech wykrzykników ?
                  • robitussin Re: Zapach tranu... 08.06.12, 13:16
                    > Moje dziecko w wieku 2 lat łykało tabletki, za to z syropami był problem, znam
                    > też inne dzieci które nie maja problemów z połknięciem tabletki.

Jednak dużo bardziej prawdopodobne jest to, że małe dziecko nie poradzi sobie z tabletką czy kapsułką. Gdyby było inaczej, to nikt by się nie bawił w syropki, zawiesinki czy zastrzyki, tylko wszystkie leki dla maluchów serwowano by w postaci właśnie tabletek czy kapsułek. Nie przeczę, że niektóre dzieci sobie radzą, ale właściwie w imię czego ryzykować?
                    Ja mam zawsze w pamięci córkę Ewy Błaszczyk, a ona była znacznie starsza sad

> Nie wiem... trzeba było od razu trzech wykrzykników ?

Mnie propozycja podania kapsułki 2-latkowi też przeraziła, więc pewnie też bym tak zareagowała wink
              • lirio Re: Zapach tranu... 08.06.12, 14:02
                Kto tu się wyżywa wink
    • aganiok32 Re: Zapach tranu... 08.06.12, 10:06
      oj znam ten ból, u nas pomogło dopiero kilkukrotne wypranie rzeczy. Następnym razem spróbuję z sodą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka