Dodaj do ulubionych

niezaplacone skladki zus :(

21.06.12, 22:29
Drogie WDPD, moze pomozecie. Zleceniodawca nie oplacil moich sladek do zus, gdyz wg niego nie bylo potrzeby - mam inna umowe o prace. Okazalo sie jednak, ze nie osiagnelam przez rok minimalnego wynagrodzenia, wiec zleceniodawca powinien byl te skladki zaplacic.
Zus mnie scigasad Jak to rozwiazac? Moze ktoras z Was miala podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • robitussin Re: niezaplacone skladki zus :( 21.06.12, 23:27
      unaragazza napisała:

> Drogie WDPD, moze pomozecie. Zleceniodawca nie oplacil moich sladek do zus, gdy
      > z wg niego nie bylo potrzeby - mam inna umowe o prace. Okazalo sie jednak, ze n
      > ie osiagnelam przez rok minimalnego wynagrodzenia, wiec zleceniodawca powinien
      > byl te skladki zaplacic.

Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takiej zasadzie, ale to tak na marginesie - może nie mam w tej kwestii pełnej wiedzy.

> Zus mnie scigasad

A z jakiej racji Ciebie, skoro nie Ty jesteś płatnikiem?
      Co Ci dokładnie napisali?

> Jak to rozwiazac?

Wyjaśnić w ZUSie dokładnie całą sytuację i podać wszystkie dokładne dane zleceniodawcy.
    • nostress.ka21 Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 01:11
      Dokładnie coś tutaj nie gra.
      Opisz sytuację dokładniej.
      Jednak przede wszystkim nie Ciebie się ściga w takiej sytuacji tylko zleceniodawcę, a skoro nie opłacił składek to nie zostałaś zgłoszona do ZUSu przez kadry i płace zleceniodawcy, więc jak mogą Cię ścigać?

odpisać od podatku dochodowego składek też nie mogłaś, bo skoro ich nie zapłacili/nie zgłosili to nie zostały uwzględnione w Twoim rozliczeniu...
      • nostress.ka21 Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 01:15
        >
        > odpisać od podatku dochodowego składek też nie mogłaś, bo skoro ich nie zapłaci
        > li/nie zgłosili to nie zostały uwzględnione w Twoim rozliczeniu...

Na zasadzie, że skoro nie zapłacono za Ciebie składek to nie miałaś ich uwzględnionych w PIT 11. Inna sprawa byłaby, gdybyś je odliczyła od podatku dochodowego, co w sumie mogłaś zrobić rozliczając się szybciej niż dostałaś nieszczęsnego PITa. W US sprawdzono, że odliczyłaś sobie coś co zostało nie zapłacone i stąd komplikacje. Jednak w tej sytuacji zostałabyś wezwana do US a nie do ZUSu.

Napisz wszystko dokładnie i rano pomyślimy wink
    • claratrueba Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 06:45
      Piszesz niejasno, która z syt. to jest?
      1. masz umowę o pracę i dodatkowo masz zlecenia w ramach działalności gosp. od której nie musisz płacić składek (oprócz zdrowotnej) tylko, o ile z umowy o pracę otrzymujesz wynagrodzenie co najmniej będące najniższą krajową. Jeśli tej najniższej nie osiągnęłas automatycznie podlegasz składkom od działalności. Ty podlegasz, niestety, nie zleceniodawca.
      Jedyna możliwość by tych składek nie zapłacić to korekta Twoich dochodów wstecz tam, gdzie masz umowę o pracę tak by ta minimalna krajowa była osiągnięta. Inaczej musisz zapłacić składki od działalności.
      Tego jestem pewna po 3 latach procesowania się z ZUS o składki do działalności (korekta nie była możliwa, firma już nie istniała ale udowodniłam, że wynagrodzenie było wyższe niż najniższa) A
      2.nie masz dział. gosp. Wtedy zleceniodawca zgłasza Cię do ZUS czego nie zrobił bo gdybys tę minimalną osiągała to tego obowiązku nie ma. Jeśli to jest taka syt. musisz dowiedzieć się w ZUS jak ją rozwiązać. A wcześniej jeszcze lepiej zapytać dobrego księgowego. Wg mnie, zleceniodawca musi Cie zgłosić wstecznie, zapłacić te składki ale tu syt. jest dość skomplikowana (np. czy jedna umowa czy wiecej, kwestia wyliczenia naleznych składek bo tu sie płaci od przychodu)
      Potrzeba Ci porady FACHOWCA- księgowego.
      • unaragazza Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 08:13
        Byc moze w tym stresie wyrazilam sie niejasno.
        Chodzi o sytuacje sprzed 2 lat. Mialam umowe o prace oraz kilka umow zlecen (gdzie indziej), nie mialam dzialanosci. Poniewaz nie osiagalam minimalnego dochodu, zleceniodawca powinien byl zglosic mnie do ZUS. Ale nie zglosil, ja nie wiedzialam, ze jest taki przepis, a co gorsza, w dobrej wierze podpisalam umowe, gdzie pisze ze skladkom nie podlegam.
        Co do pitu, to oczywiscie te skladki nie zostaly uwzglednione, wiec przypuszczam, ze problem z US tez jest.
        ZUS sciga mnie i zleceniodawce tez. Rozumiem, ze skladki trzeba oplacic wstecz wraz z odstetkami. ale czyj to obowiazek?
        • hre_up Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 09:04
          Generalnie obowiązek opłacania składek leży po stronie pracodawcy. Nadal nie rozumiem dlaczego ZUS ściga Ciebie. Ja w takich niejasnych sytuacjach, często po prostu dzwonie do oddziału ZUS - tylko nie do tego w którym się sprawa toczy, tak żeby się z niezależnego i pewnego źródła dowiedzieć jak powinno być.
          • hre_up Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 09:07
            albo zapytaj na forum księgowych - tam więcej fachowców z tej dziedziny:
            forum.gazeta.pl/forum/f,46596,Ksiegowosc_prawo_i_podatki_II.html
        • claratrueba Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 09:34
          Poszukaj osoby kompetentnej! To nie jest prosta sprawa dla pań domu, to są konkretne przepisy a nie jakieś "wydaje się, że.."

> ZUS sciga mnie i zleceniodawce tez. Rozumiem, ze skladki trzeba oplacic wstecz
          > wraz z odstetkami. ale czyj to obowiazek?
          To jest skomplikowana sprawa bo zleceniodawca nie zgłosił Cię z Twojej winy- podpisałaś w umowie, że nie podlegasz. Więc to Ty nieświadomie zwolniłaś go z obowiązku odprowadzania składek. Ale pytanie czy ZUS to uznana podst. umowy. Bo jeśli zleceniobiorca podpisze oświadczenie, że nie podlega od zlecenia bo jest objęty ubezpieczeniem z umowy o pracę i dlatego nie jest zgłoszony i składki nie są odprowadzane to ZUS domaga się składek tylko od zleceniobiorcy. Niestety, tu może być tak samo.
          Bierz to pismo z ZUS, bierz te umowy i szukaj księgowego, który ma pojęcie o przepisach.
          Problemu z US nie ma, bo niby skąd? Zapłaciłaś podatek od przychodu brutto czyli zapłaciłaś za dużo nea za mało.
          • unaragazza Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 19:50
            Dzieki za pomoc. Czyli czarno to wygladasad Dalam ten post na forum ksiegowym, ale tam na razie cisza.
            Moze znajdzie sie tutaj jeszcze ksiegowa, ktora sie wypowie, bo we wtorek juz musze stawic sie w zusiesad
        • robitussin Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 09:50
          unaragazza napisała:

> Byc moze w tym stresie wyrazilam sie niejasno.
          > Chodzi o sytuacje sprzed 2 lat. Mialam umowe o prace oraz kilka umow zlecen (gd
          > zie indziej), nie mialam dzialanosci. Poniewaz nie osiagalam minimalnego dochod
          > u, zleceniodawca powinien byl zglosic mnie do ZUS. Ale nie zglosil, ja nie wied
          > zialam, ze jest taki przepis, a co gorsza, w dobrej wierze podpisalam umowe, gd
          > zie pisze ze skladkom nie podlegam.

OK, poszperałam trochę i faktycznie wysokość dochodu ma tu znaczenie.
          Ale czy nie osiągasz dochodu minimalnego łącznie ze wszystkich źródeł?
          Bo nie chodzi tylko o umowę o pracę.
          Jeśli nie osiągasz i złożyłaś fałszywe oświadczenie (oczywiście nieświadomie, ale z punktu widzenia prawa jest ono niezgodne ze stanem rzeczywistym, więc fałszywe), to niestety obowiązek uregulowania składek ciąży na Tobie. Zleceniodawca działał bowiem w dobrej wierze i wg takich informacji, jakie od Ciebie uzyskał.
          • claratrueba Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 10:18
            > Ale czy nie osiągasz dochodu minimalnego łącznie ze wszystkich źródeł?
            > Bo nie chodzi tylko o umowę o pracę.

Tu jest inna konstrukcja przepisów. Składki emerytalne i rentowe płaci się od jednej formy zatrudnienia o ile jest tam najniższa krajowa i wtedy nie płaci się od umów zlecenia. Inaczej płaci się od wszystkiego, poza umową o dzieło.
            Dochód łączny nie ma znaczenia dla ZUS w przyp. różnych źródeł dochodów. Ma dla podatków.
            • robitussin Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 10:29
              > Tu jest inna konstrukcja przepisów. Składki emerytalne i rentowe płaci się od j
              > ednej formy zatrudnienia o ile jest tam najniższa krajowa i wtedy nie płaci się
              > od umów zlecenia. Inaczej płaci się od wszystkiego, poza umową o dzieło.

Czyli przykładowo - nawet jeśli łącznie ze wszystkich umów zleceń osiągnę dochód > minimalny, ale z samej umowy o pracę mam dochód < minimalny, to i tak te zlecenia są normalnie i obowiązkowo "ozusowane"?
              Dupiasto uncertain
              • claratrueba Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 12:49
                > Czyli przykładowo - nawet jeśli łącznie ze wszystkich umów zleceń osiągnę dochó
                > d > minimalny, ale z samej umowy o pracę mam dochód < minimalny, to i t
                > ak te zlecenia są normalnie i obowiązkowo "ozusowane"?

Tak.

> Dupiasto uncertain

Dla mnie niedupiasto. dzięki jakiemuś pół etatowi za pieniądze niewoele większe niz minimalna, od którego pracodawca płaci jakieś malutkie składki ja nie muszę płacić ani od działalności ani zleceń.
                Podobnie- jak płaciłam od działalności, nie płaciłam od zleceń.
                Podobnie- od działalności stawka jest stała bez względu na realny dochód.
                Oczywiście to oznacza, że emerytura z zus wystarczy mi na jedno tankowanie samochodu, ale wolę zabezpieczyć się w IKE + własne inwestycje i mieć ZUS w d...
                • robitussin Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 12:56
                  > Dla mnie niedupiasto.

Miałam na myśli, że dupiasto dla unaragazza smile
    • mieszko02 Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 20:42
      hm, rachunek do zlecenia zleceniodawca powinien sporządzić w oparciu o Twoje oświadczenie (w którym oświadczasz czy osiagasz inne dochody, z jakiego tytułu i czy dochód ten jest w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia), jeśli wypełniłaś to poprawnie - to nie naliczenie skladek i nie zgłoszenie Ciebie do ubezpieczeń jest błędem zleceniodawcy
      • unaragazza Re: niezaplacone skladki zus :( 22.06.12, 22:37
        > hm, rachunek do zlecenia zleceniodawca powinien sporządzić w oparciu o Twoje oś
        > wiadczenie (w którym oświadczasz czy osiagasz inne dochody, z jakiego tytułu i
        > czy dochód ten jest w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia), jeśli w
        > ypełniłaś to poprawnie - to nie naliczenie skladek i nie zgłoszenie Ciebie do ubezpieczeń jest błędem zleceniodawcy

OK, a jesli 1) nie wypelnilam oswiadczenia?
        2) czy mam obowiazek ujawniac dokladna kwote innych dochodow, w tym wypadku stosunku pracy?
        3) nie wiedzialam ile wynosi minimalne wynagrodzenie i wpisalam cos w dobrej wierze?

• claratrueba Re: niezaplacone skladki zus :( 23.06.12, 06:01
          > OK, a jesli 1) nie wypelnilam oswiadczenia?
          ZUS oceni czy zapis w umowie, która podpisałaś ma ma wartość oświadczenia.
          > 2) czy mam obowiazek ujawniac dokladna kwote innych dochodow, w tym wypadku sto
          > sunku pracy?
          Nie, w oświadczeniu jest jedynie czy osiagasz minimalne wynagrodzenie z tyt. umowy o pracę
          > 3) nie wiedzialam ile wynosi minimalne wynagrodzenie i wpisalam cos w dobrej wi
          > erze?
          To nie jest żaden argument. Bo ZUS Cię nie karze grzywną 5 tys. co ma prawo zrobić przy świadomym niedopełnieniu obowiązku zapłacenia składek. ZUS wzywa Cie do zapłacenia składek, które były należne. Odsetki wynikają z opóźnienia, nie są karą tak samo jak odsetki za niezapłacenie rachunku za prąd czy telefon. To w ogóle nie są odsetki karne (takimi są wynikające z umowy kary umowne- w wys. na jaką strony się godzą) a odsetki ustawowe.
          Tu masz sensowne info:
          ksiegowosc.infor.pl/temat-dnia/134004/Umowa-zlecenie---kiedy-tylko-podatek--a-kiedy-skladki-ZUS,1,Umowa-zlecenie---kiedy-tylko-podatek--a-kiedy-skladki-ZUS.html
          Punk "Kilka umów zlecenie"
          • unaragazza Re: niezaplacone skladki zus :( 23.06.12, 09:35
            Dzieki, claratrueba.
            To, ze to sa odsetki wynikajace z opoznienia brzmi lepiej niz grzywnasmile
            Rozumiem, ze ZUS zadecyduje ostatecznie? Czy powinnam skonsultować sie z prawnikiem?
            • claratrueba Re: niezaplacone skladki zus :( 23.06.12, 15:33
              > To, ze to sa odsetki wynikajace z opoznienia brzmi lepiej niz grzywnasmile
              No lepiej bo grzywna to OPRÓCZ składek i odsetek.
              > Rozumiem, ze ZUS zadecyduje ostatecznie?
              Tak, musi ci wydać decyzje na piśmie z wys. kwoty lub decyzje o podjętym postępowaniu (jeśli będzie dotyczyć twojego zleceniodawcy- to też). Na razie czeka Cie rozumiem rozmowa. Musisz sprawiać wrażenie, że chcesz to załatwić, że jest Ci wstyd. Żadnego "nie widziałam", żadnej "dobrej wiary" (tego określenia używasz nieprawidłowo - sprawdź w googlu definicje prawną) - bo będą Cie mieli za ciemną babę, co może mieć niedobre konsekwencje.
              Czy powinnam skonsultować sie z prawni
              > kiem?
              To trudne pytanie. Bo prawnicy niezbyt często się tym zajmują. Ja pracuję z prawnikami, jestem z prawniczej rodziny a to oni mnie pytają o zusowskie kwestie- moja sprawa nauczyła mnie wiele o przepisach. A ja pytam księgową z biura rachunkowego- ona zna przepisy szczegółowe. I dopóki nie będzie decyzji na piśmie raczej prawnik niewiele pomoże (a kasę weźmie).
              Odezwij się po wizycie w zus. Może coś pomogę, może nie. Ale generalnie takie wątki chyba pomagają nam wszystkim. Więc tak pro publico bono.
              • unaragazza Re: niezaplacone skladki zus :( 24.06.12, 22:41
                Dzieki za pomoc i za podpowiedzi. Opisze jak poszlo. Mysle, ze taka sytuacja moze przydarzyc sie kazdemu, nie tylko WDPD smile
                • unaragazza Re: niezaplacone skladki zus :( 12.08.12, 17:42
                  Ciągle nie mam odpowiedzi od Zusu, nie wiem czy powinnam jako strona się dopytywać?
        • mieszko02 Re: niezaplacone skladki zus :( 23.06.12, 08:46
          widzę, że nie pamiętasz co wypełniałaś/podpisywałaśsad
          sprawdź umowę i rachunek, może tam zawarte jest oświadczenie. Kontaktowałaś się ze zleceniodawcą? co mówi w kwestii nie naliczenia składek?
          poczytaj polecane artykuły, będziesz bogatsza w wiedzę i doświadczenie i w przyszłości lepiej zadbasz o swoje interesysmile
          serdecznie pozdrawiam
    • pati291 Re: niezaplacone skladki zus :( 24.06.12, 18:15
      Najlepiej z pismem pójść do ZUSu i porozmawiać z osobą, która wysłała pismo.
      Też miałam problem z zaległymi składkami. przy pomocy pan z ZUS szybko wyjaśniłam sprawę.
    • nonee Mam ten sam problem 26.04.14, 12:24
      Witam serdecznie,
      mam ten sam problem, ponieważ praca była po znajomości, podpisałam oświadczenie in cognito i wypełniła je kierowniczka oświadczając, że ja pracuje na cały etat. Przedstawiam umowę o pracę i pisze jak byk, że pracuje na pół etatu. Po 7 latach pracodawca żąda ode mnie ponad 1 tys, zł, bo niby z mojej winy nie opłacano zusu. Proszę napisać jak skończyła się Pani historia, bo ja mam zamiar oddać tą sprawę do sądu. Zostałam w to wrobiona, a teraz zwalają winę na mnie. Błąd zrobiłam, że zaufałam i podpisałam pusty dokument.
      • lirio Re: Mam ten sam problem 26.04.14, 12:41
        A niby z czyjej - podpisałaś się przecież?
        Poza tym nie używa się słów, których się nie zna, bo można się ośmieszyć. Nie incognito tylko in blancowinkwinkwink
        • nonee Re: Mam ten sam problem 26.04.14, 13:00
          Faktycznie pomyliłam się, tak wiem to grzech. Złośliwość ludzka nie zna granic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka