marlenka198711 09.08.12, 22:35 bardzo proszę o podajcie gdzie znaleźliście gniazdo moli ubraniowych? bo moja walka spęłzła na niczym.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniuta75 Re: gniazdo moli 10.08.12, 10:02 Jak na razie: książki, suszone pomarańcze. Gdzieś tu czytałam, że któraś z dziewczyn znalazła pod tapetą i sobie tam klej żarły. Nic mnie już nie zdziwi. Odpowiedz Link
karlakarla Re: gniazdo moli 10.08.12, 14:01 W fotelu i pomiędzy fałdami firanki w taśmie marszczącej. Odpowiedz Link
marlenka198711 Re: gniazdo moli 11.08.12, 00:16 dzięki będę szukać każda informacja bardzo przydatna Odpowiedz Link
aniuta75 Re: gniazdo moli 11.08.12, 09:46 Nie zapomnij o przestrzeni pod szafkami, zawsze coś spadnie, nikt im nie przeszkadza to się mnożą . Odpowiedz Link
marlenka198711 Re: gniazdo moli 11.08.12, 16:05 jak nie znajde gniazda to chyba napsikam cały pokój preparatem na mole Odpowiedz Link
aniuta75 Re: gniazdo moli 11.08.12, 17:09 Marlenka nie poddawaj się! Ja wiem, że to ciężko, że szlag człowieka trafia, bo latają i latają gnojki . No i ileż można sprzątać???? Weź pod uwagę, że one lubią się przenosić. Wg mnie nie ma ubraniowych i spożywczych. Kwestia tylko w czym się zalęgną to tam będą ucztowały . Ja znalazłam dwa gniazda - jedno pod szafką ze spożywką (co ciekawe w samej szafce pomimo sprzątania co chwila ich nie było i nawet pół larwy nigdy nie znalazłam) a drugie pod szafkami na ciuchy i pod zabudowanym łóżkiem (lęgły się w kurzu, wiadomo szaf się nie odsuwa raz na tydzień). Mole z obydwu tych gniazd nie różniły się niczym. Więc pomimo posprzątania części tylko ciuchowej czy spożywczej, trzeba się zabrać za ta drugą niestety. Masz poprzyklejane te plastry na mole Bros (to nie jest reklama, po prostu sa chyba najlepsze, kupiłam innej firmy i na nie się żaden nie złapał pomimo tego, że wiszą obok tych brosowych)? Najlepiej w kilku pomieszczeniach przykleić i zobaczysz gdzie się łapią a gdzie nie. I wtedy sprzątanie od podłogi po sufit. Ja mam nadzieję, że wczoraj zlikwidowałam ostatnie gniazda i nawet jak gdzieś coś zostało to się połapią na pułapki. Powodzenia życzę!!! Bo wiem co za utrapienie. Odpowiedz Link
marlenka198711 Re: gniazdo moli 12.08.12, 09:08 hm nie mam tych plastrów, chyba więć kupię, ale najpierw muszę odsunąć szafę! a łóżko juz st z odsuwałam i nic nie znalazłam, a wnętrze jest z gąbki więc chyba tam ich nie ma choć kto wie Odpowiedz Link
abc143 Re: gniazdo moli 11.08.12, 21:01 U mnie znajdowały się w tapczanie który był naprawiany u tapicera i wypikowany jakimś naturalnym surowcem typu końskie włosie .Trzeba zwrócić uwagę jak wyglądają tapicerowane meble/ zwłaszcza te starsze na sprężynach / kiedy mniej popularne były rożne pianki czy coś nie zalęgło się w środku mimo powierzchniowego odkurzania i czyszczenia . Odpowiedz Link
kikimora78 Re: gniazdo moli 11.08.12, 22:40 W welniamym dywanie pod kanapa. Kolezanka w kapciu z kozuszka. Odpowiedz Link