Dodaj do ulubionych

Poplamione żelazko

18.10.12, 16:59
Córka prasowała sobie koszulę. Robiła to tak zgrabnie, że upuściła gorące żelazko na wykładzinę dywanową (stopą do wykładziny - a jakże....). Żelazko jest całe poplamione. Już wystygło. Czym to doczyścić? Stopa żelazka jest jakaś taka - nie błyszcząca, wygląda jak ceramiczna trochę. Help.... to moje jedyne żelazko....
Obserwuj wątek
    • gazetowy.mail Re: Poplamione żelazko 18.10.12, 17:38
      polecam VIGOR sztyft do czyszczenia zelazek.
      poszukaj w necie albo w sklepach chemicznych "starej daty" wink
      • monika3411 Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 08:37
        Dziękuję.
      • farciara85 Re: Poplamione żelazko 02.11.12, 15:46
        czy próbowałyście metody PPD? znaczy: 1.przyłożyć zimne, niewłączone żelazko do ręcznika papierowego nasączonego octem, 2. prasować gorącym żelazkiem wysypaną sól kuchenną?? ciekawi mnie czy to działa ale boję się zniszczyć żelazko.
    • monika3411 Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 08:36
      Żadna WDPD nie zna sposobu...? sad
    • grecz Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 09:56
      Kiedy ten sztyft naprawdę jest dobry-sprawdziłam własnoręcznie wink
      • monika3411 Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 14:07
        Tyle, że zanim dotrze do mnie minie z tydzień sad A to moje jedyne żelazko. Liczyłam na jakieś domowe sposoby. Cóż, trudno sad
        • gazetowy.mail Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 15:07
          W jakim mieście mieszkasz? Nie ma "normalnego" osiedlowego chemicznego lub cos w typie 1001 drobiazgów - żarówki, ceraty, haczyki, gąbeczki, doniczki i kosmetyki "zwykłych" firm? Czy teraz wszyscy jeżdzą tylko do galerii, Pr, LM lub Ca na zakupy?
          • monika3411 Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 15:47
            Ok, ok wink Rozejrzę się smile Po prostu spodziewałam się rad w rodzaju przetrzeć czymś tam, co zawsze się ma w domu wink
            Dobra, w poniedziałek szukam sztyftu big_grin Dzięks smile
            • catalina81 Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 16:01
              nie wiem czy przy tym co masz podziała - rozgrzać żelazko, na kancie deski ułożyć ręczniki papierowe i "jeździć żelazkiem po kancie, może przejdzie na ręczniki papierowe, ręczniki trzeba wymieniać jak się zabrudzą (nadruki z koszulek pozostałe na żelazku puściły)
    • ewenny58 Re: Poplamione żelazko 20.10.12, 16:15
      ja kiedyś tak zabrudzone żelazko doczyściłam sodą oczyszczoną tzn. nalałam do miski trochę wody, rozpuściłam sodę oczyszczoną, następnie na dno położyłam parę zapałek i na nie żelazko, tak, żeby stopka była zanurzona na 2-3mm, zostawiłam to na noc i rano rozmiękczony brud usuwałam szorstką stroną zmywaka, jeżeli jakieś plamy były bardzo uparte usuwałam druciakiem, takim delikatnym do garnków ze stali nierdzewnej
    • monika3411 Potrzeba matką wynalazku :-) 20.10.12, 18:00
      Też pomyślałam o sodzie...
      Nasypałam trochę na gąbkę i bez nadziei przejechałam po stopie.
      Potem wzięłam drewnianą łopatkę i zeskrobałam wszystko do czysta smile Zeszło bez najmniejszego oporu smile
      • zetka31 Dr.Beckmann do piekarnika 100% skuteczności :) 02.11.12, 16:53
        Hejka, ja mam ciągle ten problem, ponieważ babcia ciągle przypala. Ale mam też sprawdzony sposób. Działa na to Aktiv-Gel do piekarników i przypaleń Dr.Beckmanna. Ja kupuję niemiecki Backofen Aktiv-Gel, ale polskie tez są w marketach.
        Wystarczy na zimne żelazko popryskać tym żelem, poczekać 15 minut i przetrzeć suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem. Wszystko znika. Miałam na tym żelazku na całej stopce przypaloną właśnie wykładzinę. Żelazko jak nowe. Polecam szczerze. I w ogóle niektóre produkty tej firmy. Używam jeszcze płynu do lodówek. Tez polecam.

Podaję przykładowy link z allegro, pierwszy lepszy-nie reklama
        Żebyście wiedziały o jaki mi chodzi.

allegro.pl/dr-beckmann-aktiv-gel-do-piekarnikow-grilli-z-nie-i2709476516.html
        A tu też przykładowy do lodówek, bardzo fajny środek.

allegro.pl/dr-beckmann-srodek-do-czyszczenia-lodowek-niemieck-i2689550998.html
        Pozdrawiam

• roseanne Re: Poplamione żelazko 02.11.12, 18:14
      w wiekszosci przypadkow pomagala mi gruba sol i gazeta
      prasowanie tej soli, zmiana jesli trzeba
      sol nie podrapie stopy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka