2marta366 05.05.13, 13:14 Macie jakieś swoje sposoby na impregnację, drewna i skóry? Stosujecie jakieś specjalne preparaty czy wystarcza zwykła szmatka? Chciałabym, aby moje meble zachowały jak najdłużej ładny wygląd. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kol.3 Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 05.05.13, 16:30 Jeśli to meble drewniane to polecam Cyprys w płynie (nie w emulsji) do regularnej pielęgnacji. Odpowiedz Link
baba-baba Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 05.05.13, 20:28 drewno-oliwa z oliwek plus sok z cytryny,wcieramy,czekamy 5 minut,wycieramy Odpowiedz Link
stara-a-naiwna Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 06.05.13, 09:39 woskami do mebli (mleczka w płynie) i mam stare meble z politurą - nie mogę ich czyścić wodą (bo woda ją rozpuszcza) co najwyżej lekko wilgotną ściereczką Odpowiedz Link
2marta366 Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 06.05.13, 13:06 A macie jakieś sposoby na skórę? bo nie bardzo się orientuję w tym temacie, tzn. wiem że skóra na obuwiu, torebce różni się od tej z kanapy i sposób użytkowania też jest inny... Odpowiedz Link
headvig skóra 07.05.13, 07:07 ja tez mam problem ze skórą, tym bardziej, że kanapa jasna i raz w miesiącu nadaje się do "prania", a nie po to kupowałam skórę, by ją kocami nakrywać - jak koleżanka. zwykła gąbka + szare mydło, ale nie drzeć za bardzo i za mokro, bo moja skóra to źle zniosła i w jednym miejscu zszedł mi jakby "naskórek". potem od razu wycierać do sucha. na to jakiś psikacz (spray) do skóry. nie wiem czy to coś daje, ale zawsze tak robię. jeśli skóra nie jest bardzo brudna, to tylko tym psikaczem i wycieram do sucha, brud schodzi, bo to ma też właściwości czyszcząco-pielęgnujące. co jakiś czas wcieram pastę kiwi do mebli skórzanych, ale nie wiem czy to coś daje. może jakaś impregnacja jest, ale brudzi się tak samo. małżonek chodzi tylko w spodniach koloru czarnego i te spodnie bardzo często zostawiają taki czarny brud na kanapie w miejscu w którym on siada, mimo że zmienia ubrania często a ja każde nowe czarne spodnie moczę w occie, by nie farbowały. słyszałam, że niektórzy wcierają też krem nivea, ale nie wiem jak się to sprawdza - u siebie nie próbowałam. Odpowiedz Link
2marta366 Re: skóra 07.05.13, 19:50 Żartujesz chyba? Na prawdę w ten sposób dbasz o skórę? Jaki masz mebel, że wytrzymuje takie tortury??? Nie znam się na impregnacji skóry, ale Twoje sposoby znam jako te, które są kategorycznie zakazane... Odpowiedz Link
lilyrush Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 08.05.13, 11:01 sa preparaty do pielęgnacji skóry, ja dostałam taki z kanapa- tez jest jasna. Myje tym, jak sie ubrudzi. Niestety nie mam sposobu na kocie pazurki i w tym miejscu, gdzie futrzaki odbijaj sie do skoku na drapak sa zadarcia. Ale samej kanapy nie drapia Odpowiedz Link
2marta366 Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 08.05.13, 14:16 O to masz szczęście, bo szkoda by było kanapy gdyby tak drogi mebel się zniszczył A jaki środek dostałeś lub skąd masz kanapę? Odpowiedz Link
2marta366 Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 15.05.13, 21:52 No i cisza trudno! Znalazłam fajny artykuł w sieci o impregnacji, czuję się jakbym była ekspertem w tym temacie hehe. Odpowiedz Link
claratrueba Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 16.05.13, 05:29 Do skóry preparaty Starwax: starwax.pl/pol/Produkty/Skora/Ochrona-skory Kilka razy w roku krem: starwax.pl/pol/Produkty/Skora/Ozywianie-kolorow-skory-nawilzanie-wysuszonej-skory Moje skórzane meble mają ponad 20 lat, w domu zawsze są i były psy śpiące na kanapie i fotelach, dzieci właziły prostu z ogródka a meble nie są zniszczone. Do drewna bardzo dobre są mleczko Cyprys i emulsja Gold Wax, do tego bardzo tanie. Nie jest dobre Pronto bo rozpuszcza niektóre lakiery. Generalnie preparaty w sprayu zawierają rozpuszczalniki żeby były wyst. rzadkie a to szkodzi lakierom, a politurę kompletnie niszczy (pracowałam przy renowacji mebli i widziałam efekty tych preparatów). Bardzo dobrze jest kilka razy w roku drewno potraktować woskiem w paście, niestety wymaga to wypolerowania, ale nawet stare meble (mam przedwojenną modernę) wyglądają jak nowe. Odpowiedz Link
2marta366 Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 16.05.13, 16:47 20 lat to bardzo dobry wyniki, co do drewna, to zaskoczyłaś mnie, nie wiedziałam że pronto może rozpuścić lakier... Wracając jednak do skór, to nie jest tak, że lepiej impregnować i czyścić skórę środkami producentów konkretnych produktów? Odpowiedz Link
oranjepolska Re: W jaki sposób impregnujecie meble? 25.10.13, 11:14 Skóra: Nie musisz czyścić skóry środkami producenta tej skóry. Nie każdy producent mebli produkuje dobre (skuteczne) produkty do czyszczenia skóry. Drewno: Bardzo ważne jest, aby drewno czyścić produktami do nich przeznaczonymi. Dzięki temu nie uszkodzimy mebli. Czyli inna pielęgnacja drewna lakierowanego, inna drewna woskowanego, a inna drewna olejowanego. Należy pamiętać, aby najpierw wyczyścić drewno. Usunąć kurz i brud. Dopiero tak przygotowany mebel można pielęgnować. Środek do pielęgnacji powinien być przeznaczony specjalnie do danego rodzaju drewna. Jest to ważne jeżeli chcemy cieszyć się widokiem pięknych mebli przez wiele lat. Nie należy stosować produktów dwa w jednym. Produkt może albo czyścić albo pielęgnować. Czyszczenie wyciąga brud, który ściągamy ściereczką. Produkt do pielęgnacji ma zakonserwować czyste drewno, a nie brud na nim. Dlatego lepiej najpierw wyczyścić, ściągnąć cały brud, a dopiero czyste drewno zakonserwować. www.emakchemia.pl Odpowiedz Link