Dodaj do ulubionych

tikkurila optiva 5

19.09.13, 09:17
wdpd macie jakieś doświadczenia z tą farbą? zabieramy się za pokój dla dziecka, paleta barw bardzo mi odpowiada (przedział 426 - 427). Czy właściwości zmywalno-ścieralne są faktycznie takie fenomenalne jak zachwalają w sklepie? Na wszelki wypadek z kuchnią się wstrzymuje ale jak farba się sprawdzi to zamierzam i tam nią pomalować, bo oprócz lacobela nie ma tam płytek i zmywalna farba bardzo by mi się tam przydała.
Obserwuj wątek
    • korniz Re: tikkurila optiva 5 19.09.13, 09:48
      Całe mieszkanie mam pomalowane tą farbą.Sprawdza się w 100%.Droższa od innych ale warta.Wszelki brud na ścianach przecierając wilgotnym wacikiem znika.Znika brud a nie farba jak przy dekolarze.Polecam.No i nie śmierdzi aż tak przy malowaniu.W kuchni też mam.I jeszcze jedno farba długo zachowuje kolor.Sypialnie malowałam 6 lat temu a kolor jest ten sam -nie zblakł.
      • kr_ka_11 Re: tikkurila optiva 5 19.09.13, 10:46
        Dzięki wielkie za odzew smile w takim razie chyba jednak na niej stanie.
        • korniz Re: tikkurila optiva 5 19.09.13, 11:39
          Nie będziesz żałowała smile.Jest gęsta i proszę się zrażać bdb pokrywa ściany.
          • kr_ka_11 Re: tikkurila optiva 5 19.09.13, 11:51
            a czy pamiętasz jeszcze jak wychodzą kolory z próbnika? ciemniej czy tak samo?
            w grę wchodzi 426 G H V albo X albo 427 analogicznie

www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/kolory/wzorniki_kolorow/wzorniki_kolorow_do_wnetrz/symphony_2436_%28sciany_i_sufity_powierzchnie_drewniane_i_metalowe%29
            oczywiście sufit będzie o ton lub dwa jaśniejszy

• piegoosek Re: tikkurila optiva 5 20.09.13, 11:55
      Polecam rowniez, do kuchni zdecydowalabym sie na Optive20, mialam i bardzo ladnie wszystko sie zmywalo w miejscach bardziej narazonych na zabrudzenia! Zreszta ja mialam cale mieszkanie pomalowane Optiva20 i nie zaluje. Przed wyprowadzka brudniejsze sciany potraktowalam zmywakiem kuchennym i sciany wygladaly bardzo swiezo! Teraz niestety wykonawca doradzil Fluegera i zaluje, bo brudne slady nie schodza nawet zmywakiem!
      • piegoosek Re: tikkurila optiva 5 20.09.13, 11:59
        No i w naturze wszytkie kolory wychodza ciemniej niz widac na probniku,! Najlepiej na probe kupic mala puszke, pomalowac fragment sciany w kilku miejscach (slonecznym, zacienionym, za drzwiami itp.) i zobaczyc czy ok. Ja robilam jescze inaczej, zeby w sumie zaoszzedzic, mimo, ze musialam kupic kilka odcieni wink wybieralam odcien i kupowalam ten oraz jasniejszy i ciemniejszy z palety. I powiem szczerze, najczesciej wybieralam ten najjasniejszy wink powodzenia!
        • korniz Re: tikkurila optiva 5 20.09.13, 13:32
          dokładnie ,wychodzą ciut ciemniejsze.Zależy od padania słońca i pory dnia.Ja też tak zrobiłam kupiłam próbki kolorów wybranych i zdecydowałam ktory kolor wybrać.
          • kr_ka_11 Re: tikkurila optiva 5 20.09.13, 14:17
            do kuchni faktycznie brałabym semi matt, ale do pokoju dziecięcego to boje się połysku. Jaki był efekt u Ciebie Piegoosku?

dziś byłam w Castoramie ale tam namawiają mnie na Beckersa, że to niby dokładnie to samo. Oszaleć można od tych wszystkich nazw i specyfikacji big_grin
            Na wszelki wypadek będę się upierać przy Tikkurili, a co do odcienia to rzeczywiście kupie na próbę ze dwie puchy litrowe i będę testować jak to wygląda na żywo. Skoro kolory wychodzą ciemniej niż w próbniku to raczej zakres mi się zawęża niż pierwotnie tu podałam.
            • piegoosek Re: tikkurila optiva 5 24.09.13, 22:43
              moje mieszkanie troszke sie mienilo wink generalnie na scianach nie byl to prolem, nie podobal mi sie jednak taki sufit, wiec sufit moze w ogole potraktowac inna farba? teraz mam najtansza Sniezke! fachowcy polecali jako najbielsza na rynku biel smile wiec wzielam!
              • kr_ka_11 Re: tikkurila optiva 5 25.09.13, 14:42
                Na sufit pewnie dobierzemy coś innego, tańszego, ale odcieniem musimy zgrać idealnie. Pokój ma skosy więc biały sufit głupio się odznacza przy trochę ciemniejszych ścianach.
                Zostajemy przy 5, semi matt może się za bardzo świecić bo pokoik jest dobrze w dzień doświetlony. Dzięki za odzew!! smile
            • korniz Re: tikkurila optiva 5 25.09.13, 14:15
              beckers tez jest super farbą.Bardzo podobną do tikkurili tylko że tańsza.Ma te same cechy,nie widać różnicy.A próbki weż jak chcesz te male.
    • kasiak37 Re: tikkurila optiva 5 25.09.13, 09:22
      myje sciane pokryta tikkurila normalnie gabka z plynem do naczyn,przecieram na sucho.W pierwszym momencie sciana jakby jasnieje ale gdy wyschnie dochodzi do siebie a po brudzie nie ma sladu.Jezeli chodzi o kuchnie,pomaluj sciane farba ceramiczna-rewelacja,nie zostaja nawet plamy po tluszczu tak fajnie sie myje.Tylko nalezy pamietac,ze pelna ochrona powierzchni nastepuje po uplywie 28 dni od pomalowania.
      • kr_ka_11 Re: tikkurila optiva 5 25.09.13, 14:28
        kasiak37 napisała:
        >Jezeli chodzi o kuchnie,pomaluj sciane farba ce
        > ramiczna-rewelacja,nie zostaja nawet plamy po tluszczu tak fajnie sie myje.

a ceramiczną farbę jaką byś poleciła? bo wiem jedynie o istnieniu takiej firmy magnat.
        • kasiak37 Re: tikkurila optiva 5 25.09.13, 18:28
          wlasnie sniezka ma farbe ceramiczna.I ta tez mam na scianie.
    • peepy Re: tikkurila optiva 5 15.06.14, 22:13
      witam, czy ktoś orientuję się ile czasu ta farba oddaje zapach po pomalowaniu?
      malujemy część mieszkania na starą 4ltenią warstwę farby, na 2-3 dni przeprowadzamy się, ja jestem w ciąży, poza tym mamy małe dziecko, nie wiem jaki byby najlepszy czas na powrót do takiego pomalowanego mieszkania
      • micha83 Re: tikkurila optiva 5 16.06.14, 07:47
        u nas była malowana tylko kuchnia i łazienka.po powrocie do domu (malowanie 3-4 godziny wcześniej) farby nie czułam. teraz jest ciepło i można okna pootwierać,szybko zapach się ulatnia-szybciej schnie też farba.
        pozdrawiam
      • tikkurilaekspert Re: tikkurila optiva 5 18.06.14, 14:50
        @peepy

Należy pamiętać, że dopiero po całkowitym wyschnięciu farby i wywietrzeniu, pomieszczenie jest gotowe do użytku. Farba Tikkurila Optiva Matt 5 w standardowych warunkach (temperatura i wilgotność w pomieszczeniu, podane na etykiecie produktu) całkowicie wysycha po 24 godzinach. Nie wiedząc dokładnie, jakie warunki panują w Pani mieszkaniu oraz biorąc pod uwagę podane informacje, zalecamy wstrzymać się z przeprowadzką dodatkowe 2 - 3 dni.
        Pozdrawiamy Tikkurila
    • meggg Re: tikkurila optiva 5 12.07.14, 18:19
      witam, mam ściany w mieszkaniu pomalowane tikkurilą. Niebawem kolejne malowanie pewnie również tą farbą. Zastanawiam się czy trzeba usunąć poprzednią warstwę ( w jednym pokoju jedna ściana dość ciemna, intensywny kolor) czy bez usuwania nałożyć kolejną? Czy ktoś miał doświadczenie w tym temacie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka