Dodaj do ulubionych

problem z zapyziałą pralką

08.03.14, 22:21
Od 7 lat mam pralkę otwieraną do góry. Troszkę ją zaniedbałam do tego stopnia że pod gumą uszczelniającą zebrała się śmierdząca maź. Próbowałam ratować się octem sodą i jeszcze innymi specyfikami ale niestety nic nie pomaga - puszczałam pranie z 2 litrami octu - rezultat taki że bęben lśni natomiast bród pod gumą i pod bębnem pozostał.
Proszę o poradę...
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: problem z zapyziałą pralką 09.03.14, 08:36
      Ja też mam taką pralkę, już drugą, obecnie Mastercooka, który jest technicznie dobrze pomyślany w odróżnieniu od mojej poprzedniej pralki firmy Zanussi.
      Po każdym praniu uszczelki są wycierane do sucha we wszystkich zakamarkach ręcznikiem jednorazowym, bęben w miarę możliwości także. Pojemnik na proszek i płyny jest odpinany (jest na zatrzaski), rozmontowywany, myty i suszony. Następnie pralka jest otwarta przez co najmniej 12 godzin. Po czym pojemnik zostaje złożony, przypięty a pralka zamknięta.
      W poprzedniej pralce pojemnik można było odkręcić, ale nie dawał się rozmontować, co utrudniało utrzymanie go w czystości.
      Wydaje mi się że musisz ten brud spod gumy usunąć ręcznie.
      • anula19801 Re: problem z zapyziałą pralką 09.03.14, 09:53
        gumę wyczyściłam ale pod bęben ręki nie wsadzę ... i z tym jest największy problem. Jak wstawiam pranie na szybkie wirowanie podstawowe jest ok, natomiast jak chcę puścić pranie delikatne wełny to wówczas wyciągam pranie pokryte właśnie tymi pozostałościami z wnętrza pralki sad i muszę płukać i prać ponownie
        • anula19801 Re: problem z zapyziałą pralką 13.03.14, 14:05
          Pralka prawie cały czas otwarta
          • kol.3 Re: problem z zapyziałą pralką 13.03.14, 15:48
            Zastanawiam się czy to nie płyn do płukania się osadził na dnie pralki i zrobił się jakiś szlam? Zwłaszcza te gęste płyny są paskudne. Albo krochmal, jeśli krochmalisz w pralce. Może zrobić pranie z ACE? Panie pisały na form, że w ten sposób czyszczą pralkę. Czy używasz calgonu?
      • ofelia1982 Re: problem z zapyziałą pralką 21.03.14, 17:02
        po kazdym praniu czyscisz pralkę???
    • crulotka Re: problem z zapyziałą pralką 13.03.14, 17:03
      https://m1.agitomedia.pl/image/700x700/0/akcesoria-do-pralek/dr-beckmann-srodek-do-czyszczenia-pralek-250ml.1020639.2.jpg

Takie coś używam, nie wiem czy działa...mam szczerą nadzieję, że takwink
      • anula19801 Re: problem z zapyziałą pralką 14.03.14, 07:05
        dziekuję dziewczyny za podpowiedzi ... spróbuję z acze dziś, bo mam w domu.
        Klotka a gdzie można kupić ten środek do czyszczenia pralek?
        • kol.3 Re: problem z zapyziałą pralką 14.03.14, 08:42
          Spróbuj w Rossmannie, w Kauflandzie albo w in. hipermarketach.
          Dr Beckman występuje w różnych odmianach, do różnych zastosowań. To niezły produkt.
    • falcon_eye Re: problem z zapyziałą pralką 14.03.14, 10:58
      W przyszłym tygodniu w lidlu będą płyny do czyszczenia pralki - cena 9pln za dwie buteleczki, wychodzi dużo taniej niż zalinkowany wyżej Dr.Beckmann, a jestem przekonana że zawartość analogiczna.
      Jakiś czas temu tym lidlowym środkiem doprowadziłam do stanu używalności zamuloną i śmierdzącą pralkę w wynajmowanym mieszkaniu. Z tym że na opakowaniu napisane jest, żeby gumy przetrzeć płynem a ja obłożyłam je na 20 minut zmoczonymi szmatkami. Druga butelka poszła do bębna zgodnie z instrukcją. Ślady grzyba zeszły z gum, smród zniknął, na praniu nie zostają żadne niespodzianki, także chyba działa i zamierzam zaopatrzyć się w zapas.

O takie coś:
      https://www.lidl.pl/catalogmedia/pl/article/pralka/pralka_02_f.jpg
      • anula19801 Re: problem z zapyziałą pralką 14.03.14, 11:56
        Dziękuję za info o tym produkcje z lidla. Zaczęłam już szukać podobnych produktów na allegro żeby zamówić. Zaopatrzę się z wyżej pokazanymi w następnym tygodniu
        Dzięki wink
      • crulotka Re: problem z zapyziałą pralką 17.03.14, 12:01
        o dzięki dzięki...też przetestujęwink
      • viochm1102 Re: problem z zapyziałą pralką 26.03.14, 02:23
        U mnie dodatkowo wymiana pompy wodnej, bo "pozostałości" spłynęły i po drodze, dla zabawy zatkały coś tam i serwis działał.
    • owsik1 Re: problem z zapyziałą pralką 19.03.14, 00:11
      Ta maź to pozostałości po płynie do płukania, strasznie zamulają. Ja kupiłam ostatnio też w LIDLU oprócz tego do czyszczenia pralki
      https://www.lidl.pl/catalogmedia/pl/article/pralka/pralka_02_f.jpg
      takie coś https://www.lidl.pl/catalogmedia/pl/article/chlor/chlor_f.jpg. I to pomogło na pleśń na uszczelkach. Bo to czerwone na pleśń nie działa.
      • anula19801 Re: problem z zapyziałą pralką 19.03.14, 07:14
        Witam, jestem po operacjach z moją pralkach i powiem szczerze że wydaje mi się że wygrałam. Zakupiłam w lidlu czerwony specyfik do mycia pralki i takie tabletki W5 do odkamieniania pralki. Pierwszy raz coś takiego widziałam ale to coś działa chyba na zasadzie reklamowanego calgonitu do pralek. Najpierw zawartością jednej butelki i gąbki szorowałam uszczelki, pojemnik na proszek i przede wszystkim pojemnik na płyn do płukania. zaznaczam że nie używam proszku do prania a żele i wlewam je wprost do bębna ... śluz z tych uszczelek nie chciał zejść nawet jak szorowałam szczoteczką. Zostawiłam to wszystko na chwilę później jeszcze jedną zawartość butelki wlałam do bębna i wstawiłam na pranie w tem. 70 stopni jakieś długie standardowe pranie. Efekt był taki że na uszczelkach jeszcze coś tam zostało a bęben lśnił niczym sreberko i jak nowy. Chwyciłam za szczoteczkę i mleczko do szorowania i wyczyściłam na ile mogłam uszczelki ze szlamu ... po czym wrzuciłam 3 tabletki tego odkamieniacza w5 i ponownie wstawiłam pranie. tabletki wrzuciłam do pojemnika na płyn i dwie do bębna. No i po tym wstawiłam pralkę jeszcze raz już na pusto ... później wyprałam ręczniki dozowałam jak zawsze płyn do prania i płyn do płukania i po otwarciu pralki po praniu od razu poczułam piękny zapach czystego prania. Więc chyba wygrałam wink))
        • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 19.03.14, 07:48
          witajcie, nie będę zakładać nowego tematu, bo sprawa podobna
          mianowicie kupiłem używaną pralkę z allegro, do wynajmowanego mieszkania, do użytku lokatorów, w ogłoszeniu było zaznaczone, ze pralka ma 8 lat, z czego ponad 6 przestała nieużywana i jej mankamentem po tym ''postoju'' jest to, że nie pobiera proszku z zasobnika, jest to pralka marki BRANDT, ładowana o góry, ładna, czysta zadbana, poprzedni właściciel twierdzi, że pewnie zakamienił się gdzieś ten kanalik podający wodę do zasobnika proszku i dlatego nie wypłukuje, on w ostatnim okresie stosował kapsułki, wrzucając je prosto do bębna, jest ot zawsze jakieś rozwiązanie, proszek też można tak dozować, ale nie wiem jak z płynem do płukania sobie radzi - a ten z kolei ciężko wlewać podczas ostatniego płukania, przy pralce zamykanej od góry, no i problem przy praniu wstępnym, pytanie moje, czy ktoś miał podobny problem i czy macie jakieś pomysły jak to ''naprawić, czy odkamienić jeśli serio to wina kamienia. pranie z octem, czy kwaskiem pomaga na wnętrzności pralki, które z tym roztworem się stykają podczas czyszczącego prania, a sam kanalik, którym płynie woda nie, przez niego przepływa tylko czysta zimna woda bezpośrednio z kranu
          • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 21.03.14, 08:00
            podbijam temat, proszę o odp. nie chcę zakładać kolejnego wątku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka