Dodaj do ulubionych

wygląd - pytania

27.10.14, 23:37
moje pytania przyjmijcie poważnie,
bo naprawdę nie wiem, nie rozumiem tych okresleń:
- co znaczy ostre/delikatne rysy twarzy?
- co znaczy "drobnokoścista"? czy osoba drobnokoscista jest chuda? czy drobnokoscisty może byc grubasek?
Obserwuj wątek
    • nawalonych7krasnali Re: wygląd - pytania 28.10.14, 02:15
      drobnokoścista odnosi się do kości, a nie do wagi. Można mieć potężny kościec, a być chudym i odwrotnie. Tusza i kościec nie idą w parze.
      • kanga_roo Re: wygląd - pytania 28.10.14, 08:52
        delikatne rysy twarzy ma na przykład Kate Blanchett czy Winona Ryder. przeciwieństwem jest dla mnie taka na przykład Natalia Siwiec.
        a wybitnie drobnokoścista jest Agata Buzek
        • autumna Re: wygląd - pytania 28.10.14, 10:27
          > wybitnie drobnokoścista jest Agata Buzek

I jest też dobrym przykładem ostrych rysów.
    • kasiek-kd Re: wygląd - pytania 28.10.14, 22:45
      no dobra, ale jak się tą grubośc kosci określa?
      czy dobrze czyję, ze delikatne rysy twarzy nawiązują do buzi dziecka?
      a można mieć delikatne rysy przy długim, ale szczupłym nosie?
      • kanga_roo Re: wygląd - pytania 29.10.14, 09:42
        grubości kości nie trzeba określać - to widać zwyczajnie, np po dłoniach, rękach, nogach. delikatne rysy to generalnie rysy drobne, w sensie niewielki, lub przynajmniej szczupły nos, nie za duże usta, normalna (nie wydatna, nie szeroka) szczęka; no takie subtelne, w odróżnieniu od grubych rysów.
        i tak, można mieć delikatne rysy przy długim, szczupłym nosie, ale można też mieć rysy ostre.
        • budzik11 Re: wygląd - pytania 29.10.14, 13:19
          kanga_roo napisała:

> grubości kości nie trzeba określać - to widać zwyczajnie, np po dłoniach, rękac
          > h, nogach.

a to podobno wcale nie prawda. Ponoć grubość kości to tylko wymówka dla mających nadwagę "A bo ja mam grube kości". Podobno kości na grubość (objętość) wszyscy mamy takie same, natomiast u pewnych osób, np. uprawiających czynnie sport, kości są gęściejsze (większa gęstość) i tym samym cięższe. Więc grubasy mają nawet lżejsze kości, jako że zwykle są mniej aktywni i kości nie doświadczają codziennych treningów, które zmuszają kości do gęstnienia, aby zapobiegać kontuzjom.

Co do ostrości/łagodności - ostre są rysy wyraziste, czyli spiczasty podbródek, wystające kości policzkowe, "ostry" nos. Rysy łagodne to takie "lalkowe", delikatne, nie wyróżniające się jakąś szczególną cechą - tzw. klasyczna uroda.
          • olivkah Re: wygląd - pytania 29.10.14, 14:21
            >Więc grubasy mają nawet lżejsze kości, jako że zwykle są mniej aktywni i kości nie doświadczają codziennych treningów, które zmuszają kości do gęstnienia, aby zapobiegać kontuzjom.

Wręcz przeciwnie, grubsze osoby rzadziej cierpią na osteoporozę niż te szczupłe, bo ich kości stale podlegają większemu obciążeniu ze względu na większą masę ciała, nawet jeśli aktywnie nie ćwiczą.
            • budzik11 Re: wygląd - pytania 29.10.14, 15:56
              olivkah napisała:

> ich kości stale podlegają większemu obciążeniu ze względu na większą masę
              > ciała, nawet jeśli aktywnie nie ćwiczą.

Otyłe osoby w ogóle mniej się ruszają, nie muszą aktywnie ćwiczyć.
              • kanga_roo Re: wygląd - pytania 30.10.14, 08:32
                ale to naprawdę widać. są osoby wysokie, szczupłe, o normalnych dłoniach, zgrabnych nogach i rękach, jeśli bardziej schudną, wyglądają po prostu na zabiedzone/chore, a są też osoby takie filigranowe, palce długie ale grubości dziecięcych, nogi jak patyczki, choć zgrabne.
                takie coś znalazłam:
                Gdyby ktoś chciał sprawdzić jakiej jest budowy to łatwo zrobić test łapiąc za własny nadgarstek: jeśli palce - kciuk i środkowy - stykają się oznacza, że jesteśmy normalnej budowy ciała, jeśli nachodzą na siebie - drobnokościstej, a gdy nie stykają się - masywnej. Oczywiście to sposób domowy, ale wydaje się w miarę sensowny.
          • taormina Re: wygląd - pytania 29.10.14, 15:25
            No nie wiem... Moja siostra bardzo szczupła, ma jednak grube nadgarstki i kostki u nóg. Grubokoścista ani chybi wink
            Ja mam bardzo podobną budowę ciała jak ona, ale szczupłe i kostki i nadgarstki.
    • szczescie29 Re: wygląd - pytania 29.10.14, 10:24
      Czyżbyś była na dobrej drodze do wpędzenia się w kompleksy..?
      • kasiek-kd Re: wygląd - pytania 29.10.14, 12:16
        nie, tylko czesto te dwa okreslenia spotykam
        (z kompleksami zyję 40 tal wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka