piegoosek 21.11.14, 12:16 czy kroras z Was uzywa jako naturalnego antyperspirantu? jak sie sprawdza? czy faktycznie tak rewelacyjnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
autumna Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 12:29 A na czym polega jego "naturalność", poza tym , że napisali to na opakowaniu? (znowu zgryźliwa jestem) Odpowiedz Link
misiowazona Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 12:42 Ałun potasowy (ałun, ałun glinowo-potasowy; z łac. Alunit (alumen) lub franc. alun = ałun) – nazwa zwyczajowa dwunastowodnego siarczanu glinowo-potasowego. W farmacji stosowane są również nazwy: Aluminium Kalium sulfuricum, Alumen FP VIII, Aluminii Kalii sulfas. Występuje naturalnie jako minerał. cytat z Wikipedii Ja mam, rzadko używam, bo jednak chyba wolę, jak pachnie. Ale jest ok. Tylko konieczność mycia go w wodzie jest upierdliwa. To ze względów higienicznych. Ja tego nie robię, ze względu na tę upierdliwość właśnie - potem schnie, kapie gdzieś tam obok. W końcu zwykłego dezodorantu też nie myję, jest tylko mój. Odpowiedz Link
piegoosek Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 12:44 ech.. wlasnie znalazlam swietny artukul opisujacy wlasnie ta "naturalnosc", wiec juz znam odpowiedz.. jedyna jego zaleta jest taka, ze nie ma chemii typu parabeny i sztuczne barwniki, ale jego "naturalnosc" pozostawia wiele do zyczenia szkoda.. a znacie jakies naprawde naturalne antyperspiranty? istnieja takie? tu artykul dotyczacy ałunu, jesli kogos interesuje: nowaalchemia.blogspot.com/2012/07/aun.html Odpowiedz Link
autumna Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 13:15 Obawiam się, że nie ma. Mój mąż zrobił ostatnio rzetelne rozeznanie na ten temat. Wszystkie antyperspiranty - czyli środku hamujące wydzielanie potu - opierają się na solach aluminium, którego wpływ na nasz organizm jest podejrzany o różne paskudne rzeczy. Pozostają dezodoranty, zapobiegające rozkładowi potu. Tzn. nie będziesz śmierdzieć, ale niestety nie uchronisz się przed mokrymi plamami pod pachami. Dezodoranty bez soli glinu oparte są na ogół na aloesie lub jakichś naturalnych olejkach. Dość trudno je kupić, wybór jest słaby. Yves Rocher ma takie w ofercie, ewentualnie w jakimś eko-sklepie znajdziesz. W sieci są też przepisy na domowe dezodoranty, różnie ludziom wychodzi. Niektórzy twierdzą, że gorzej śmierdzą po takiej mieszance niż bez dezodorantu w ogóle. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 13:23 Mam, chociaż inny (Super Deo). Przestałam używać, bo nie zauważyłam super efektów, ale też nie pocę się jakoś mocno. Poza tym lubię jednak pachnące dezodoranty, a ten nie pachnie. Jest to zaleta dla tych, którzy używają perfum, wtedy bezzapachowy dezodorant ma sens. Odpowiedz Link
ewenny58 Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 13:36 mam i używam, dostłam w prezencie, ma podobno wystarczyć na 2lata wydaje mi się, że tradycyjny antyperspirant w sztyfcie lub kulce dłużej działa, cały dzień czyli do wieczora a ten niespecjalnie jak dla mnie zaleta-brak zapachu i nie brudzi ubrań Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 15:04 Mam, używam, działa dopóki nie zacznę się pocić. Odpowiedz Link
pamana Re: Ałun - dezodorant? 21.11.14, 15:11 Miałam, używalam, działał dopóki nie zaczynałam się pocić Odpowiedz Link
a.lato Re: Ałun - dezodorant? 23.11.14, 15:48 Ja mam taki dezodorant w kamieniu kupiony w Rossmannie 3.bp.blogspot.com/-95SuWVfOcVw/T8USCKp00XI/AAAAAAAAAaw/jKyts522CxI/s1600/P1020840.JPG Najpierw należy zwilżyć pachę wodą a następnie przetrzeć kryształem. Jest bardzo wydajny, używam go już 2 lata. Najważniejsze dla mnie jest to że nie podrażnia skóry nawet zaraz po depilacji. To że jest bezzapachowy również ma dla mnie duże znaczenie gdyż nie kłóci się z zapachem perfum których używam. Naprawdę polecam Odpowiedz Link
ainafets Re: Ałun - dezodorant? 23.11.14, 17:36 a.lato napisała: > Ja mam taki dezodorant w kamieniu kupiony w Rossmannie 3.bp.blogspot.com/-95SuWVfOcVw/T8USCKp00XI/AAAAAAAAAaw/jKyts522CxI/s1600/P1020840.JPG > Najpierw należy zwilżyć pachę wodą a następnie przetrzeć kryształem. Mam taki sam tylko ja zwilżam wodą sztyft nie pachę - żeby tak robić pisze na moim opakowaniu. Mnie pasuje bezzapachowy, ponieważ ja jestem uczulona na zapachy, ale dość mocno się pocę, więc po użyciu tego dezodorantu bluzki pod pachami mam mokre, ale przyznaję że zapach potu jest mniejszy, ale żeby nic potu nie było czuć, to tak dobrze to nie ma. Odpowiedz Link
a.lato Re: Ałun - dezodorant? 23.11.14, 17:43 U mnie jest napisane "Zwilż przed użyciem. Stosuj na umytą skórę" więc myję pachy i od razu jak są wilgotne smaruję ałunem. Ja nie mam problemu z nadmierną potliwością i ten dezodorant jest dla mnie idealny. Odpowiedz Link
ainafets Re: Ałun - dezodorant? 23.11.14, 18:39 a.lato napisała: > U mnie jest napisane "Zwilż przed użyciem. Stosuj na umytą skórę" więc myję pachy i od razu jak są wilgotne smaruję ałunem. ... Na moim też tak pisze. Ja na początku (jak kupiłam) nie zauważyłam tego napisu i próbowałam smarować pachy tym suchym sztyftem i niestety widziałam, że nie ma żadnego zużycia tego dezodorantu, więc się poszłam zapytać do sklepu (w którym go kupiłam) jak się używa tego dezodorantu i tam mi powiedzieli, że sztyft przed użyciem trzeba zwilżyć wodą. Odpowiedz Link
el_capricho Re: Ałun - dezodorant? 25.11.14, 13:34 prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą pogonią za naturalnością i czym różni się produkt naturalny od nienaturalnego. jaki poziom obróbki np powoduje, że dana rzecz przestaje być postrzegana jako naturalna? ale ad rem: ałun posiadam i bardzo sobie go cenię. niestety raczej nie daje rady przy wielkich upałach, ale przez większość roku jest zupełnie wystarczający. moim zdaniem nie tyle hamuje wydzielanie potu, co nie dopuszcza do powstania przykrego zapachu. warte uwagi są także jego własności aseptyczne, np genialnie likwiduje różne wypryski typu trądzik i wysypki na tle bakteryjno-grzybicznym, tamuje drobne krwawienia (np zacięcia przy goleniu, manicure). moim zdaniem skarb Odpowiedz Link
piegoosek Re: Ałun - dezodorant? 25.11.14, 14:10 osobiscie szukam czegos dla corki- dziecka, ktora zaczela sie pocic, a nie chcialabym faszerowac jej tym calym laboratorium, ktore laduja do ogolnie dostepnych dezodorantow/antyperspirantow; stad wlasnie moja dociekliwosc. Odpowiedz Link
olivkah Re: Ałun - dezodorant? 25.11.14, 16:28 Można spróbować oleju kokosowego z dodatkiem sody oczyszczonej i ew. olejku eterycznego dla zapachu (sprawdzić czy nie uczula). Robi się taką pastę, która o dziwo nawet działa. Odpowiedz Link
piegoosek Re: Ałun - dezodorant? 25.11.14, 16:59 o, to fajny przepis, dzieki! proporcje nie graja roli? Odpowiedz Link
olivkah Re: Ałun - dezodorant? 26.11.14, 10:54 Raczej nie, zasadniczo wystarczy sam olej. W necie są różne przepisy, jeśli chcesz się bawić w bardziej skomplikowaną produkcję, np. wellnessmama.com/1523/natural-deodorant/ Oleju można też użyć do golenia i do zmywania makijażu Odpowiedz Link